Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Перетинання підземними газопроводами залізничних і трамвайних колій, автомобільних доріг

4.89 Перетинання підземними газопроводами залізниць та автомобільних доріг слід передбачати в місцях проходження їх насипами або в місцях із нульовими відмітками і як виняток, при відповідному обгрунтуванні, у виїмках.

Перетинання газопроводів із зазначеними спорудами слід передбачати під кутом 900. Допускається в стиснених умовах в обгрунтованих випадках зменшувати кут перетину до 600.

За неможливості виконання такої вимоги кут перетину слід погодити з організацією, якій підпорядковані ці споруди та з організацією, яка експлуатує газопровід. Прокладання газопроводів в тілі насипу не допускається.

С.34 ДБН В.2.5-

Способи і терміни виконання робіт щодо будівництва переходів через зазначені вище споруди повинні погоджувати з організаціями, яким підпорядковані споруди, і вказуватися в проекті.

Мінімальні відстані від підземних газопроводів в місцях їх перетинання із залізничними та трамвайними коліями і автомобільними дорогами слід приймати:

- до мостів, труб, тунелів, пішохідних мостів і тунелів залізниць загальної мережі, трамвайних колій та автомобільних доріг I – III категорій – 30 м, а для залізниць промислових підприємств, автомобільних доріг IV – V категорій – 15 м;

- до стрілок (початки гостряків, хвостів хрестовин, місць приєднання до рейок відсмоктувальних кабелів): 3 м для трамвайних колій та 10 м для за­лізничних колій;

- до опор контактної мережі – 3 м.

Зменшення зазначених відстаней допускається за погодженням з організаціями, які експлуатують споруди, що перетинаються.

Необхідність улаштування розпізнавальних стовпчиків (знаків) та їх оформлення на переходах газопроводів через залізниці загальної мережі вирішується за погодженням з організаціями, які експлуатують ці газопроводи.

4.90 Прокладання підземних газопроводів всіх тисків в місцях їх перетинання з залізничними і трамвайними коліями та автомобільними дорогами I, II і III категорій, а також магістральними дорогами і вулицями в межах міст, магістральними вулицями районного значення слід передбачати в сталевих футлярах.

Необхідність улаштування футлярів на газопроводах при перетинанні залізничних шляхів промислових підприємств, доріг місцевого значення, сільських доріг, а також вулиць у населених пунктах визначається проектною організацією.

На поліетиленових газопроводах, які прокладаються відкритим способом, при перетинанні сільських доріг та вулиць в населених пунктах улаштування футлярів не вимагається.

Допускається, у разі потреби (крім перетинань, зазначених в першому абзаці), застосовувати неметалеві футляри з азбестоцементних, поліетиленових та залізобетонних труб.

Кінці футлярів повинні бути ущільнені згідно з 4.13. На одному кінці футляра слід передбачати контрольну трубку, що виходить під ковер або стійку.

На футлярах газопроводів, прокладених в місцях перетинання залізниць загальної мережі та автодоріг І категорії слід передбачати витяжну свічу діаметром 50 мм, висотою 5 м над рівнем землі з улаштуванням для відбирання проб повітря, , виведену на відстань не менше 50 м від підошви земельного насипу (крайньої рейки при нульових відмітках).

ДБН В.2.5- с.35

У просторі між газопроводом та футляром допускається прокладання експлуатаційного кабелю зв’язку, телемеханіки, телефону, дренажного кабелю електрозахисту, призначених для обслуговування системи газопостачання.

4.91 Кінці футляра слід виводити на відстані не менше, м:

- від крайнього водовідвідного спорудження земляного полотна (кювету, канави, резерву) залізниці – 3;

- від крайньої рейки залізниці загальної мережі – 10, а від залізниць промислових підприємств – 3;

- від крайньої рейки трамвайної колії – 2;

- від краю проїжджої частини вулиць – 2;

- від краю проїжджої частини автомобільних доріг – 3,5.

В усіх випадках кінці футлярів повинні бути виведені за межі підошви насипу на відстань не менше 2 м.

4.92 Глибину укладання газопроводів під залізничними і трамвайними коліями і автомобільними дорогами слід приймати залежно від способів виробництва будівельних робіт та типу грунтів з метою забезпечення безпеки руху.

Мінімальну глибину укладання газопроводів до верху футлярів від підошви рейки або верху покриття на нульових відмітках та виїмках, а за наявності насипу, від підошви насипу, слід передбачати під залізничними коліями загальної мережі – 2,0 м (від дна водовідвідних споруд – 1,5 м), а при виконанні робіт методом проколу або направленого буріння – 2,5 м;

Під трамвайними та залізничними коліями промислових підприємств і автомобільними дорогами мінімальну глибину прокладання газопроводів слід передбачати, м:

  • відкритим способом – для сталевого газопроводу – 1,0, для поліетиленового газопроводу прокладеному у футлярі не менше 1,2 до верху футляра;

  • методом продавлювання, горизонтального буріння або щитової проходки – 1,5;

  • методом проколу або направленого буріння – 2,5.

При цьому на перетинанні залізниць загальної мережі глибина укладання газопроводів на ділянках за межами футлярів на відстанях 50 м в обидва боки від підошви земляного насипу або крайньої рейки має бути не меншою 2,0 м від поверхні землі до верху газопроводів.

При перетинанні залізниць загальної мережі слід:

- для сталевих газопроводів приймати товщину стінок труб на 2–3 мм більше розрахункової;

- для поліетиленових газопроводів застосовувати труби з коефіцієнтом запасу міцності – 2,8.

4.93 Висоту прокладання надземних сталевих газопроводів в місцях перетинання залізниць, трамвайних колій, автомобільних доріг слід приймати відповідно СНиП II-89.

С.36 ДБН В.2.5-

4.94 Мінімальні відстані (у просвіті) між футлярами, що прокладаються в одному місці закритим способом, визначаються за формулою:

В = 1 + 0,015L , (5)

де В - відстань між футлярами у просвіті, м;

L - довжина футляра, м.

Мінімально відстань між футлярами повинна бути не менше 1,5 м у просвіті.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach