Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Пальники інфрачервоного випромінювання та інфрачервоні трубчасті газові обігрівачі

6.84 Пальники інфрачервоного випромінювання (далі – ПІВ) повинні відповідати вимогам розділу 11. ПІВ допускається застосовувати як у стаціонарних, так і в пересувних установках для:

- сушіння приміщень при будівництві будинків та їх ремонту;

- обігрівання робочих місць та зон на відкритих площадках;

- обігрівання відкритих площадок (перонів, спортивних споруд);

- для технологічного обігрівання матеріалів та обладнання на відкритих площадках.

6.85 Не допускається встановлювати ПІВ в виробничих приміщеннях, які за вибухопожежною та пожежною небезпекою належать до категорій А, Б і В, складських приміщеннях та в приміщеннях, збудованих із легких металевих конструкцій з горючим утеплювачем в стінах та покриттях, у цокольних і підвальних поверхах, а також для обігрівання житлових та громадських будинків.

6.86 Опалювальні установки з ПІВ, призначені для обігрівання приміщень, слід передбачати з автоматикою, що забезпечує припинення подання газу у випадку згасання полум'я пальника.

Необхідність обладнання автоматикою ПІВ, які установлюються поза приміщеннями, повинна визначатися проектною організацією, виходячи з конкретних умов розміщення та експлуатації пальників (технологічне розміщення ПІВ, розпалювання пальників, встановлених на висоті більше 2,2 м, наявність обслуговуючого персоналу тощо).

6.87 При використанні установок ПІВ, що працюють на СВГ для сушіння приміщень, балони мають знаходитися в тих же приміщеннях, де і установка. В установці можливо використовувати не більше одного балона. Вентиляцію приміщень, де встановлено ПІВ для сушіння, слід забезпечувати через фрамуги, кватирки тощо. Якщо установки з ПІВ застосовуються поза приміщеннями, пальники потрібно захищати від задування та попадання в них атмосферних опадів. Забороняється використання установок ПІВ, що працюють на СВГ в підвальних та цокольних поверхах.

ДБН В.2.5- с.71

6.88 Для опалення виробничих приміщень з висотою стель від 4,0 м і більше, крім приміщень, що належать за вибухопожежною та пожежною небезпекою до категорій А, Б та В і будинків із ступенем вогнестійкості IVа та V, допускається установлювати під стелею інфрачервоні трубчасті газові обігрівачі (далі – ІТГО) променистого опалення, з відведенням продуктів згоряння в атмосферу.

Застосування ІТГО в житлових та громадських будинках не допускається.

ІТГО слід обладнувати повною автоматизацією процесу спалювання газового палива з блокуванням подання газу на пальник у випадках:

- зниження або підвищення тиску газу понад установлені межі;

- відсутності розрідження в камері змішування газу з повітрям, тобто припинення роботи витяжного вентилятора;

- згасанні полум’я в пальниках;

- відсутності напруги в блоці керування та безпеки;

- наявності несправностей у блоці керування.

6.89 ПІВ та ІТГО закордонного виробництва повинні відповідати ТУ, затвердженим в установленому порядку, а також мати сертифікат органів Держстандарту України, висновок органів Держгірпромнагляду на відповідність вимогам промислової безпеки і охорони праці та висновок державної санітарної епідеміологічної експертизи.

6.90 Відстані від ПІВ та ІТГО до конструкцій приміщення з горючих матеріалів (стелі, віконні та дверні коробки тощо) повинні бути не меншими 0,5 м за температури поверхні, що випромінює до 900 С включно і не меншими 1,25 м за температури вище 900 0С.

Стелі або конструкцію із горючих матеріалів над пальниками необхідно захищати або екранувати негорючим матеріалом (покрівельною сталлю по негорючому теплоізоляційному матеріалу тощо).

Відкрита електропроводка повинна знаходитися на відстані не менше 1 м від поверхні випромінювання ПІВ і ІТГО.

6.91 У виробничих приміщеннях, що обігріваються установками ІТГО вентиляцію слід визначати розрахунком, і вона повинна бути не меншою визначеної згідно з вимогами будівельних норм та правил залежно від технології відповідних виробництв, що розміщуються в цих приміщеннях.

Розрахунок вентиляції приміщень, де передбачається установлення ПІВ, слід виконувати, керуючись нормами гранично допустимих концентрацій СО та оксидів азоту (в перерахунку на NO2) у повітрі робочої зони. Розміщення витяжних пристроїв слід передбачати вище випромінювачів, а припливних пристроїв – поза зоною випромінювання установок ПІВ.

Системи обігріву з ПІВ повинні бути зблоковані з системою місцевої або загально-обмінної вентиляції, виключаючи можливість пуску та роботи системи обігрівання у випадку непрацюючої вентиляції.

С.72 ДБН В.2.5-

В приміщеннях з установками ПІВ та ІТГО слід передбачати вогнегасники порошкові із розрахунку 3 шт. на 500 м2 приміщення.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach