Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

С.100 дбн в.2.5-

8.83 Відведення газу від запобіжних клапанів резервуарів слід передбачати через продувні (скидні) трубопроводи, які слід виводити на висоту, обумовлену розрахунком, але не менше 3 м від настилу обслуговуючої площадки надземних резервуарів або поверхні засипки підземних резервуарів. Допускається приєднання декількох запобіжних клапанів до одного продувного трубопроводу.

На кінцях скидних трубопроводів необхідно передбачати пристрої, які виключають попадання атмосферних опадів у ці трубопроводи та направлення потоку газу вниз.

8.84 Регулювальну, запобіжну та запірну арматуру підземних резервуарів встановлюють над засипною частиною і передбачають захист її від пошкод­жень.

Автоматизація виробничих процесів та квп

8.85 При проектуванні автоматизації виробничих процесів та КВП ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС, АГЗП та пунктів навантаження скраплених вуглеводневих газів на морські танкери слід керуватися вимогами СНиП ІІ-39, СНиП 2.04.01, СНиП 2.04.05, СНиП 2.04.07, НПАОП 0.00-1.32 ПУЕ, ДБН В.2.5-13 та цього підрозділу.

8.86 Комплекс засобів автоматизації має забезпечувати надійну та безпечну роботу виробничих відділень згідно з технологічною схемою і передбачати:

- автоматичне управління та захист обладнання;

- контроль стану основного та допоміжного обладнання;

- сигналізацію про виникнення аварійних ситуацій.

8.87 Прилади та засоби автоматизації, які застосовуються у вибухонебезпечних зонах у приміщеннях та біля зовнішніх установок, мають бути у вибухозахищеному виконанні, що відповідає категорії та групі вибухонебезпечної суміші, яка може утворюватися в даній зоні.

8.88 Компресори та насоси слід обладнувати автоматикою, що відключає електродвигуни в випадках, передбачених в технічних паспортах на них, а також у випадку:

- загазованості приміщення згідно з 8.121;

- підвищення тиску на нагнітальних лініях насоса або компресора понад 1,6 МПа;

- досягнення максимально допустимого рівня рідкої фази газу в резервуарах, що заповнюються;

- досягнення мінімально допустимого рівня рідкої фази газу в резервуарах;

- підвищення рівня в конденсатозбірнику перед компресорами;

- відключенні вентиляції згідно з 8.123.

- виникнення пожежі згідно з 8.160.

Дбн в.2.5- с.101

8.89 Кнопки пуску та зупинки насосів та компресорів встановлюються біля агрегатів та на пульті управління машиніста насосно-компресорного відділення, який має бути розміщений у зручному місці для огляду всього приміщення та захищений від шуму машин.

8.90 Випарники (теплообмінники) обладнуються КВП, а також автоматикою, що забезпечує відключення випарника у випадку зниження температури теплоносія на виході з випарника нижче 40 С, при досягненні рівня рідкої фази 85 % у випарнику, а також при максимальному рівні газу в резервуарі у випадку заповнення резервуарів за допомогою випарників (теплообмінників). У разі підвищення тиску парової фази вище 1,6 МПа повинно автоматично відключатися подавання теплоносія.

8.91 У приміщеннях насосно-компресорного відділення наповнення балонів газом та зливання невипаруваних залишків газу, дегазації балонів, фарбувальному, складів балонів СВГ, а також в інших приміщеннях, де можуть утворюватися вибухонебезпечні зони, передбачається установлення сигналізаторів довибухонебезпечної концентрації газу.

У випадку досягнення концентрації газу в повітрі приміщень, яка дорівнює 10 % НКМЗ, на щит оператора (диспетчера) і машиніста компресорного відділення повинен подаватися попереджувальний сигнал. У разі збільшення концентрації парів газу 20 % НКМЗ і більше, автоматика повинна відключати струм від двигунів насосів та компресорів.

У вибухонебезпечних зонах зовнішніх технологічних установок класу 2 (В-Іг) (зливальні естакади, наповнювальні колонки) слід встановлювати сигналізатори довибухонебезпечних концентрацій. Один датчик сигналізатора встановлюється на дві залізничні цистерни на нульовій відмітці вздовж кожного фронту зливання.

У разі двостороннього фронту зливання датчики слід розташовувати в шаховому порядку.

Сигнали про спрацьовування сигналізатора довибухонебезпечних концентрацій мають подаватися:

- в диспетчерську – світловий та звуковий;

- на відкриту площадку – тільки звуковий.

8.92 Для підземних та надземних резервуарів СВГ передбачаються КВП згідно з НПАОП 0.00-1.07.

КВП підземних резервуарів встановлюються над засипною частиною та передбачається захист їх від пошкоджень.

8.93 Загальний контроль за веденням технологічних процесів на ГНС та ГНП здійснює диспетчер із диспетчерського пункту.

Обсяг інформації, що подається на щит диспетчера від виробничих ділянок, повинен містити:

- сигнали про роботу технологічних насосів та компресорів припливно-витяжної вентиляції, про загазованість вибухонебезпечних зон, пожежу;

- показання рівнемірів на резервуарах бази зберігання.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach