Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.115

  • на трубопроводах рідкої і парової фаз, що приєднуються безпосередньо до резервуару з СВГ, встановлено подвійні запірні пристрої, один з яких відповідно на лінії рідкої фази з зворотним клапаном і на лінії парової фази запірний пристрій і швидкісний клапан;

  • безпосередньо біля місць можливих витоків газу (засувки біля резервуарів, насосу, заправної колонки) встановлено датчики газосигналізатора для подачі сигналу про витоки газу персоналу АГЗП і автоматичної зупинки двигуна насосу;

  • біля резервуарів з СВГ і технологічного обладнання встановлено порошкові і вуглекислотні вогнегасники згідно вимог додатка “Н”.

У випадку проектування АГЗП сумісно з АЗС (бензиновою) необхідно витримувати відстані між резервуарами бензину та газу згідно таблиці 21, а між заправними колонками газу та бензину – не менше 6 м. Дозволяється суміщати операторну АГЗП та АЗС, при цьому стаціонарні модульні заправники заводського виготовлення з резервуарами загальною ємністю до 10 м3 можна встановлювати на відстані 15 м від операторної.

Продувний та скидний трубопровід після запобіжних клапанів на стаціонарних заправниках слід виводити вище покрівлі навісу на 1 м.

Величину санітарних розривів від обладнання АГЗП до будівель і споруд, які не належать до АГЗП, встановлюють розрахунками хімічного і акустичного забруднення повітря, але не менше відстаней, вказаних в п. 1 таблиці 21.

Транспортну цистерну, що привозить газ на АГЗП від ГНС, слід встановлювати від стаціонарної цистерни не ближче – 5 м.

8.154 Кришки колодязів інженерних комунікацій в радіусі – 50 м від огорожі АГЗП мають бути ущільнені згідно з вимогами 8.115.

8.155 Не допускається розташовувати АГЗП в районі житлових масивів багатоповерхової забудови та в місцях масового перебування людей.

Електропостачання, електрообладнання, захист від блискавки та зв'язок

8.156 При проектуванні електропостачання та електрообладнання будинків і споруд ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС та АГЗП слід керуватися вимогами НПАОП 0.00-1.32-01 (ПУЕ), РД 34.21.122, НПАОП 0.00.1.29 та даного підрозділу.

8.157 Клас вибухонебезпечної зони в приміщеннях і в зовнішніх установках, згідно з якими має провадитися вибір електрообладнання для ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС та АГЗП, слід приймати згідно з вимогами 8.36.

8.158 Електроприймачі ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС та АГЗП, стосовно забезпечення надійності електропостачання, слід відносити до ІІІ категорії, за винятком електроприймачів пожежної насосної станції, які слід відносити до І категорії.

С.116 дбн в.2.5-

За неможливості живлення пожежних насосів від двох незалежних джерел, електропостачання допускається передбачати згідно з вказівками СНиП 2.04.02, або передбачати встановлення дизельної електростанції.

8.159 В приміщеннях насосно-компресорного, наповнювального та випарного відділень крім робочого освітлення передбачають додаткове аварійне освітлення.

8.160 Схеми електропостачання та автоматики повинні передбачати у випадку виникнення пожежі автоматичне відключення технологічного устаткування в приміщеннях з вибухонебезпечними зонами, а також небезпечної концентрації газу в повітрі приміщення та централізоване відключення вентиляційного устаткування згідно з вказівками СНиП 2.04.05.

8.161 На території ГНС слід передбачати зовнішнє та охоронне освітлення, а на території ГНП, ПСБ, АГЗС та АГЗП – зовнішнє освітлення.

Управління зовнішнім та охоронним освітленням передбачають в місцях з постійним перебуванням персоналу.

8.162 Прокладання повітряних ліній електропередачі над територією ГНС, ГНП, ПСБ, АГЗС та АГЗП не допускається.

Допускається прокладання на території бази зберігання газу ГНС підземних кабельних ліній до контрольно-вимірювальних приладів та приладів автоматики і запірних пристроїв з електроприводами.

КВП та електрообладнання, що розміщуються на території ГНС, ГНП, АГЗС, ПСБ та АГЗП повинні бути у вибухозахисному виконанні.

8.163 Для будинків, споруд, зовнішніх технологічних установок та комунікацій залежно від класу вибухонебезпечних зон передбачають захист від блискавки згідно з вимогами ДСТУ Б В.2.5-38:2008.

8.164 Для ГНС, ГНП та АГЗС необхідно передбачати зовнішній телефонний зв’язок та диспетчерське оповіщення через гучномовець на території, для АГЗП – зовнішній телефонний або радіозв'язок.

Для будинків ГНС необхідно передбачати внутрішній телефонний зв’язок або радіозв’язок.

Для ПСБ передбачають можливість виходу в зовнішню телефонну мережу.

Пункти перевантаження скраплених

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach