Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН (1-141) 2010 р..doc
Скачиваний:
399
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Газопроводи із поліетиленових труб

4.26 Газопроводи з поліетиленових труб слід передбачати:

- на території міст – тиском до 0,3 МПа включно;

- на території селищ і сіл та для міжселищних газопроводів – тиском до 0,6 МПа включно.

4.27 Не допускається застосовувати поліетиленові труби:

- для транспортування газів, що містять ароматичні і хлоровані вуглеводні, а також парові і рідкі фази СВГ;

- для наземних та надземних газопроводів;

- в тунелях та колекторах;

- на підроблюваних територіях.

4.28 Коефіцієнти запасу міцності поліетиленових труб та з’єднувальних деталей слід приймати:

- на території населених пунктів та між населеними пунктами - не менше 2,5;

- на переходах під автомобільними дорогами I – III категорій, під залізницями загальної мережі та на відстані до 50 м по обидва боки від підошви земляного насипу (осі крайньої рейки на нульових відмітках), а також при паралельному із залізницею прокладанні міжселищних газопроводів в стиснутих умовах, які прокладаються територією населених пунктів на відстанях, вказаних в ДБН 360** - не менше 2,8;

ДБН В.2.5- с.21

- на підводних переходах і в районах із сейсмічністю 7 і більш балів – не менше 3,15.

4.29 Поліетиленові труби, що поставляються в бухтах або на котушках, а також у вигляді прямих відрізків труб і з’єднувальні деталі мають відповідати вимогам ДСТУ Б В.2.7-73 та 11.3.

4.30 В проектах необхідно враховувати додаткову кількість труб у розмірі не менше 2 % від загальної довжини газопроводів, призначених для виготовлення контрольних зварних з’єднань та зварних вузлів.

Необхідна кількість з’єднувальних деталей визначається проектною організацією.

4.31 Запірна арматура для поліетиленових газопроводів застосовується така ж, як для сталевих газопроводів.

4.32 Дозволяється застосування поліетиленових кранів, призначених для безколодязного встановлення, що приєднуються до газопроводу зварюванням, і можливістю керування ними з поверхні землі через обсадну трубу, виведену під ковер. Поліетиленові крани повинні відповідати вимогам 11.37.

4.33 Газопроводи-вводи до будинків від розподільних газопроводів можуть виконуватися із сталевих або поліетиленових труб.

При виконанні газопроводу-вводу із поліетиленової труби перехід на сталеву трубу слід виконувати:

- в місці приєднання до крану перед КБРТ або на вертикальній ділянці не вище 0,8 м від землі з розміщенням надземної ділянки поліетиленового газопроводу та з’єднання „поліетилен-сталь” в металевому футлярі з отворами для відбору проб повітря. Кінець надземної частини футляра ущільнюється для попередження попадання атмосферних опадів у міжтрубний простір. Діаметр футляру приймається за умови зручності монтажу вузла.

- на підземній ділянці з’єднання „поліетилен-сталь” слід розташовувати на відстані від фундаментів будинків та споруд в просвіті не менше 1 м для газопроводів низького тиску і 2 м для газопроводів середнього тиску. При розташуванні сталевої ділянки підземного газопроводу-вводу поза зоною блукаючих струмів, електрохімічний його захист дозволяється не передбачати. При цьому на цих ділянках засипання траншей на всю глибину слід здійснювати піщаним грунтом.

З'єднання поліетиленових труб як на горизонтальних, так і на вертикальних ділянках підземного газопроводу, що розташовані на відстані від фундаменту будинку менше 2 м для газопроводів низького тиску і менше 4 м для газопроводів середнього тиску слід виконувати терморезисторним зварюванням. Підземні з’єднання, які розташовані на відстанях від фундаментів більше вказаних, а також на надземній ділянці вводу можливо виконувати також зварюванням встик або врозтруб.

С. 22 ДБН В.2.5-

4.34 З'єднання поліетиленових газопроводів із сталевими слід передбачати як роз’ємними, так і нероз’ємними, виготовленими згідно з вимогами 11.23 та 11.24.

Роз’ємні з'єднання слід розміщувати в колодязях.

Розміщувати з’єднання «поліетилен-сталь» слід тільки на прямолінійних ділянках газопроводів. Ізоляція сталевої труби з’єднання “поліетилен-сталь” виконується лакофарбовими матеріалами, мастиками або термоусадними стрічками з температурою усадки не більше 90С.

4.35 Приєднання поліетиленових відгалужень до поліетиленових газопроводів, переходи з одного діаметра на інший та повороти поліетиленових газопроводів слід передбачати за допомогою з’єднувальних деталей. Приєднання сталевих відгалужень до поліетиленових газопроводів здійснюється за допомогою з’єднувальних деталей з урахуванням вимог 11.23.

За відсутності поліетиленових відводів, виготовлених у виробничих умовах, повороти газопроводів, що прокладаються за межами населених пунктів, а для газопроводів діаметром 90 мм і менше, незалежно від місця прокладання та тиску, допускається виконувати вигином з радіусом не менше 25 зовнішніх діаметрів труби.

При проектуванні та будівництві газопроводів слід застосовувати труби і з’єднувальні деталі, які мають однакове значення показників SDR i MRS.

Допускається використання з’єднувальних деталей з закладеними електронагрівачами, виготовленими із поліетилену з меншим значенням SDR, для з’єднання труб виготовлених із поліетилену з більшим значенням SDR, за умови дотримання вимог режимів зварювання, рекомендованих виробником з’єднувальних деталей.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach