Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

1. Тема. Кислотно-основна рівновага в організмі.

Водневий показник біологічних рідин.

2. ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕМИ. Внутрішні середовища організму - кров, лімфа, шлунковий сік, сеча, слина та ін. - є водними розчинами. рН цих розчинів впливає на життєдіяльність клітин, тканин, органів та організму в цілому, тому що, по-перше, іони водню здійснюють ка­талітичний вплив на біохімічні перетворення, по-друге, ферменти і гормони мають біологічну активність тільки в певному інтервалі значень рН, по-третє, величина концентрації іонів водню впливає на величину осмотичного тиску біологічних рідин. Стабільність ве­личини рН забезпечується дією фізіологічних механізмів і буферними системами. Гідролізні реакції в організмі мають велике значення в обміні речовин, підтримуванні постійної реакції середовища біо­логічних рідин організму.

Постійність рН систем організму - необхідна умова його нор­мальної життєдіяльності, контроль цієї величини дає можливість вия­вити різні види патології і правильно поставити діагноз. Тому визна­чення рН біологічних рідин широко застосовується в клінічних і біо­хімічних дослідженнях, а також у фармацевтичній практиці. Адже фар­макологічна дія лікарських препаратів залежить від рН вихідних роз­чинів і від рН біологічних рідин.

Потенціометричний метод визначення рН має ряд пе­реваг порівняно з індикаторним: він точніший (дає змогу вимірювати рН з точністю 0,02-0,05), а також дає можливість вимірювати рН ба­гатокомпонентних систем та забарвлених розчинів. З розвитком елек­тродної техніки цей метод все ширше застосовується у біології, медицині та фармації.

Дуже важливими для організму є процеси гідролізу. Наприклад, при гідролізі АТФ виділяється енергія, а гідроліз солей впливає на величину рН середовища крові та тканин­них рідин, перетравлювання їжі також пов’язане з гідролізом. На гідролітичних процесах ґрунтується дія деяких хіміотерапевтичних засобів. Завжди треба враховувати процеси гідролізу при визначенні терміну зберігання багатьох лікарських препаратів. Знання теорії гідролітичних процесів необхідне для подальшого вивчення біохімії, фізіології, фармакології.

3. МЕTA. Сформувати уявлення про роль водневого показника, гідролітичних процесів в організмі людини. Опанувати методику потен­ціометричного визначення рН.

Вивчити основні теоретичні положення гідролізу солей. Сформувати уявлення про значення гідролітичних процесів в обміні ре­човин в організмі та у дії лікарських засобів.

Студент повинен знати:

- суть поняття "водневий показник" та його значення для функціонування живого організму;

- величини рН основних біологічних рідин організму;

- причину порушення кислотно-основного балансу в організмі;

- основи теорії гідролізу солей;

- визначення понять "ступінь гідролізу", "константа гідролізу";

- як впливає гідроліз солей на величину рН;

- значення гідролізу для процесів метаболізму;

- основні принципи іонометрії, види електродів визначення та порівняння;

вміти:

- проводити розрахунки значень рН та концентрацій іонів Гідрогену (гідроксонію).

- писати рівняння гідролізу солей у молекулярній та іонній формах;

- оцінювати вид середовища у розчинах солей, що піддаються гідролізу.

овлодіти навичками:

- визначення рН розчинів і біологічних рідин потенціометричним методом за допомогою скляного електрода.