Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Правильні відповіді.

1) Правильна відповідь б).

Згідно з класифікацією дисперсних систем, колоїдні розчини – це мікрогетерогенні системи з розміром частинок дисперсної фази від 1 до 100 нм.

2) Правильна відповідь г).

На поверхні ядра міцели адсорбуються йони, які за правилами вибіркової адсорбції Панета-Фаянса здатні добудовувати кристалічну гратку ядра. Це – йони, які входять до складу ядра, або йони, ізоморфні тим, що утворюють кристалічну гратку, або йони, які містять ті ж самі елементи, що утворюють гратку ядра. Такі йони називаються потенціал-визначальними, вони обумовлюють знак заряду колоїдної частинки.

3) Спочатку визначимо, яка з речовин, що реагують, буде у надлишку:

AgNO3 + KCl = AgCl + KNO3

Кількість речовини KCl: 0,015 дм3 · 0,025 моль/дм3 · 103 = 0,375 ммоль

Кількість речовини AgNO3: 0,085дм3 · 0,005моль/дм3 · 103=0,425 ммоль

Отже, у надлишку буде AgNO3.Це означає, що на поверхні ядра адсорбуватимуться катіони Ag+, які обумовлюють позитивний заряд гранули. Протиіонами будуть нітрат-іони.

Формула міцели матиме такий вигляд:

{[m AgCl] · n Ag+ · (n – x) NO3 }x+ · x NO3

ядро адсорбційний шар йонів дифузний шар йонів

г р а н у л а

м і ц е л а

У цілому міцела електронейтральна.

4) Правильні відповіді в) і г).

Пептизація – це процес переходу свіжоутвореного осаду у колоїдний стан. Таке явище може відбуватися при додаванні до осаду електроліта, що містить йони, здатні адсорбуватися на частинках осаду за правилами вибіркової адсорбції (адсорбційна пептизація).

Пептизація відбувається і тоді, коли до осаду додають невелику кількість електроліту, який, реагуючи з поверхнею частинок осаду, утворює здатні до вибіркової адсорбції йони (хімічна пептизація).

Пептизація можлива також у певних випадках при промиванні осаду розчинником, якщо осад містив значну концентрацію одного з вихідниїх реагентів, бо не був ретельно відмитий.

5) Правильна відповідь б).

Оскільки домішки не є електролітами, краще застосувати простий діаліз.

6) Правильна відповідь г).

Апарат “штучна нирка” працює за принципом компенсаційного вівідіалізу (прижиттєвого). Кров хворого проходить по трубках з напівпроникними стінками, які омиваються фізіологічним розчином, що містить життєво необхідні речовини, які повинні залишатися в крові.

8. Вказівки до роботи студентів на занятті.

8.1. Одержання золю методом заміни розчинника.

Налити у пробірку 10 см3 дистильованої води і додати 1 см3 розчину сірки в етиловому спирті, одержаний тривалим настоюванням. Сірка розчиняється у спирті, утворюючи істинний розчин, і не розчиняється у воді, утворюючи колоїдну систему.

8.2. Одержання золю гідроксиду феруму (III) методом гідролізу.

Налити у конічну колбу 50 см3 дистильованої води і довести її до кипіння. Відібрати мірною пробіркою 5 см3 розчину FeCl3 (w = 5%) і поступово влити цей розчин у дистильовану воду, що кипить.

За умови високої температури відбувається повний гідроліз хлориду феруму (ІІІ):

FeCl3 + 3 H2O = Fe(OH)3 + 3 HCl

Продукти гідролізу частково реагують між собою:

Fe(OH)3 + HCl + FeOCl + 2 H2O

Хлорид оксоферуму (FeOCl), що утворився, стає стабілізатором колоїдних частинок.

Формула міцели золю Fe(OH)3 має такий вигляд:

{[m Fe(OH)3] · n FeO+ · (n – x) Cl} x+ · x Cl

Утворюється прозорий золь червоно-коричневого кольору.

8.3. Одержання золю берлінської лазурі за реакцією подвійного обміну.

Налити у пробірку 10 см3 розчину жовтої кровяної солі К4Fe(CN)6

(w = 0,10%) і додати 1-2 краплі розчину хлориду феруму (ІІІ) (w = 2%).

Утворюється блакитний прозорий колоїдний розчин берлінської лазурі Fe4Fe(CN)63.

Написати рівняння реакції взаємодії жовтої кровяної солі з хлоридом феруму (ІІІ).

Написати й обгрунтувати формулу міцели добутого золю, враховуючи, що гранула має відємний заряд.

8.4. Одержання золю гідроксиду феруму (ІІІ) методом пептизації.

Відміряти у колбу 50 см3 дистильованої води і додати 2 см3 розчину FeCl3 (w = 5%). Потім поступово додавати розчин аміаку (w = 5%) до одержання стійкого аміачного запаху. Внаслідок реакції утворюється бурий осад Fe(OH)3.

Після відстоювання осаду верхній шар рідини обережно злити, намагаючись не скаламутити розчин (декантація). До осаду додати приблизно 30 см3 дистильованої води, збовтати, дати відстоятися і знову злити розчин над осадом. Таке промивання осаду (декантацію) проробити тричі. Взяти дві невеликі порції промитого осаду (обємом приблизно 1см3) і помістити у дві пробірки. У першу пробірку додати

10 см3 води, а у другу – 3 см3 води та 2 см3 розчину FeCl3 (w = 5%).

Написати рівняння реакції одержання осаду гідроксиду феруму. Скласти формулу міцели золю, що утворився внаслідок пептизації у другій пробірці.

8.5. Очищення дисперсії крохмалю методом діалізу.

Налити у целофановий мішечок невелику кількість розчину крохмалю з масовою часткою 1% і ще меншу кількість розчину сульфату натрію з масовою часткою 2%. Помістити мішечок у колбу з дистильованою водою так, щоб рівень води у колбі трохи перевищував рівень рідини у мішечку. Через 20 хвилин провести аналіз води, яка була у колбі, на наявність сульфат-іонів та молекул крохмалю. Для цього відлити приблизно по 2 см3 води у дві пробірки. У першу пробірку додати декілька крапель розчину Люголя (іод, розчинений у водному розчині іодиду калію) – якісна реакція на наявність у воді крохмалю. У другу пробірку додати 2-3 краплі розчину хлориду барію – якісна реакція на сульфат-іон.

Пояснити, про що свідчить негативна реакція у першій пробірці і позитивна реакція у другій. Зробити висновок про суть діалізу.