Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

8. Вказівки до роботи студентів на занятті.

8.1. Перевірка захисної дії желатини.

Відміряти у дві колбочки по 10 см3 золю Fe(OH)3. Додати у першу колбочку з бюретки розчин з молярною концентрацією сульфату амонію 0,02 моль/л до перших ознак коагуляції (легке помутніння) і визначити обєм електроліту, потрібний для коагуляції. У другу колбочку додати 1см3 розчину желатини з масовою часткою 0,5%, а потім – такий же обєм розчину сульфату амонію, що і у першу колбочку. Відмітити, чи утворився каламутний розчин, тобто чи відбулася коагуляція. Зробити висновок про захисну дію желатини.

8.2. Визначення захисного числа желатини.

Приготувати розчини желатини у 7 пробірках. Для цього у першу пробірку налити 2 см3 розчину желатини з масовою часткою 1%, а в інші шість пробірок – по 1 см3 дистильованої води. Потім з першої пробірки перенести 1 см3 розчину у другу пробірку, після перемішування 1 см3 розчину з другої пробірки перенести у третю пробірку і так далі, а з сьомої пробірки, після перемішування, 1 см3 розчину вилити геть. Таким чином, у пробірках утворяться розчини желатини з концентраціями, що поступово зменшуються вдвічі.

Додати у кожну пробірку по 1 см3 золю Fe(OH)3, а після перемішування – по 1 см3 напівнасиченого розчину КСl.

Визначити, в яких пробірках відбулася коагуляція (утворення каламутності або осаду), а в яких спостерігається захисна дія желатини (відсутність помутніння). Результати спостереження занести у таблицю, відмітивши знаком “+ ” явище, що відбулося, і знаком ““ явище, що не відбулося.

Визначити масу желатини (мг) у кожній пробірці. Припустивши, що густина розчину желатини дорівнює 1 г/см3, розрахувати масу желатини у першій пробірці за формулою:

m(желатини) = , мг

Маса желатини у кожній наступній пробірці буде вдвічі меншою, ніж у попередній. Значення мас желатини занести у таблицю.

пробірки

1

2

3

4

5

6

7

m(желатини), мг

Коагуляція

Колоїдний захист

Визначити мінімальну масу желатини, що забезпечує захист золю від коагуляції і розрахувати “залізне число” – захисне число желатини для золю Fe(OH)3, як мінімальну масу желатини, що захищає від коагуляції 10 см3 (мл) золю.

З.Ч. = , мг,

де: m(желатини) – мінімальна маса желатини, мг.

8.3. Оформлення протоколу лабораторної роботи.

Записати у зошит розрахунки, заповнити таблицю та зробити висновки до кожного з дослідів.

9. Література.

1. Мороз А.С., Луцевич Д.Д., Яворська Л.П. Медична хімія. –В: НОВА КНИГА, 2006, с. 671-674.

2. Медицинская химия: учеб. / В.А. Калибабчук, Л.И. Грищенко, В.И. Галинская и др.; под ред. В.А. Калибабчук. – К.: Медицина, 2008.

3. Садовничая Л.П., Хухрянский В.Г., Цыганенко А.Я.

Биофизическая химия. -Київ: Вища школа, 1986.-С.234-237.

4. Равич-Щербо М.И., Новиков В.В. Физическая и коллоидная химия.

-М.: Высшая школа, 1975. –С.214-215.