Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник .doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Правильні відповіді

1) Правильна відповідь б).

Серед наведенних буферних систем лише ацетатна та аміачна не є буферними системами організму людини. Вони не входять тільки у відповідь б).

2) Правильна відповідь в).

Фосфатна буферна система складається з двох кислих солей дигідрогенфосфату і гідрогенфосфату, що зв язані між собою рівновагою:

H2PO4-  H++ HPO42-

Отже, дигідрогенфосфат-іон H2PO4- є слабкою кислотою,а гідрогенфосфат-іон HPO42- є аніоном цієї кислоти. Таким чином,система з цих двох солей за механізмом дії відповідає системі: слабка кислота, сіль слабкої кислоти і сильної основи.

3) Правильна відповідь б).

Буферна ємність , як характеристика здатності системи зберігати сталу величину pH при додаванні кислот і лугів, залежить від

концентрації компонентів у буферній системі і від їх співвідно­шення. Чим більша концентрація компонентів, тим більше кислот і лугів може нейтралізувати буферна система без відчутної зміни рН.

4) Правильна відповідь а).

При співвідношенні компонентів буферної системи 1 : 1 буферна ємність по кислоті і по лугу буде максимальною порівняно з ін­шими варіантами. Саме при такому співвідношенні вплив кислоти й лугу на зміну величини рН буферної системи буде мінімальним, Наприклад, при порівнянні трьох можливих типів співвідношень сіль:кислота (у ммоль):

а) 50 : 50 б) 30 : 70 в) 80 : 20

будемо мати такі результати:

- додавання 10 ммоль НСІ змінить співвідношення так:

а) 40 : 60 6) 20 : 80 в) 70 : 30

і відносна зміна співвідношення буде такою:

а) 0,67 б) 0,58 в) 0,58

- додавання 10 ммоль NаОН змінить співвідношення так:

а) 60 : 40 б) 40 : 60 в) 90 : 10

і відносна зміна співвідношення буде такою:

а) 1,50 б) 1,56 в) 2,25

Таким чином, можна зробити висновок, що відхилення співвідношення від 1 : 1 (50 : 50) призводить до більш значної зміни співвідношення компонентів, що більшою мірою впливатиме на зміну рН буферної системи.

5) Правильна відповідь а).

При тривалому уповільненому видиханні СО2 кров буде поступово збагачуватися на вуглекислоту, що призведе до часткового збіль­шення кислотності і зменшення рН. Це явище зветься ацидоз. А оскільки це порушення пов’язане з диханням, такий ацидоз нази­вається респіраторним.

6) Правильна відповідь г).

Гальванічне коло повинно складатися з електрода визначення, потенціал якого буде залежати від рН, і електрода порівняння, потенціал якого постійний. Цьому правилу відповідає пара електродів: скляний і хлорсрібний. Скляний електрод - це електрод визначення, а хлорсрібний електрод - це електрод порівняння.

8. Вказівки до роботи студентів на занятті.

Потенціометричне визначення буферної ємності сироватки крові прово­диться на приладі "Іономір ЭВ-74", що заздалегідь настроєний по стандартних буферних розчинах.

8.1.Підготовка приладу до роботи:

- натиснути кнопки "t" і "-1/19". Прогріти прилад протягом 30 хв

- зібрати гальванічне коло з електрода визначення і електрода порівняння. Електродом визначення є скляний електрод з Н+ функцією, електродом порівняння (допоміжним) – хлорсрібний електрод (ЭВЛ-ІМ) із сталим значенням потенціалу 0,201 В. Електроди підключити у відповідні гнізда на задній панелі приладу;

- встановити електроди у спеціальний утримувач над магнітною мішалкою. Титрування проводити у стаканчику місткістю 50 см3, де знаходиться магнітна вертушка для перемішування;

- натиснути кнопки "аніони/катіони", "рХ" та кнопку діапазону рН "4/9".

8.2. Визначення буферної ємності по кислоті (Вк).

Піпеткою відібрати 20,0 мл сироватки крові, перенести у стаканчик з магнітною вертушкою. Бюретку заповнити титрованим розчином со­ляної кислоти. Визначити первинне значення рН - рНо. При перемішуван­ні додати розчин кислоти до зміни рН приблизно на одиницю. Визначити на приладі точне значення рН, що встановилося, а по бюретці - точний об’єм кислоти, що був витрачений.

Буферну ємність розрахувати за формулою:

С(НСl) , V(HCl) – молярна концентрація еквівалента (моль/дм3) і об'єм (мл) розчину соляної кислоти;

V(сиров ) - об’єм сироватки крові (мл);

|рН1 – рН0| - різниця значень рН по абсолютній величині.

8.3. Визначення буферної ємності по лугу (Вл).

Відібрати піпеткою 20,0 мл сироватки крові. Бюретку заповнити титрованим розчином гідроксиду натрію. Титрування проводити анало­гічно попередньому. Визначити нове значення рН сироватки крові та витрачений об’єм розчину гідроксиду натрію. Виконати розрахунок за формулою:

С(NaOH) , V(NaOH) – молярна концентрація еквівалента (моль/дм3) і об’єм (мл) розчину гідроксиду натрію;

V(сиров ) – об’єм сироватки крові, мл;

|pH1 – рН0| - різниця значень рН по абсолютній величині.

8.4. Оформлення протоколу лабораторної роботи.

Зробити розрахунки буферної ємності по кислоті та лугу, порівняти одержані значення і записати висновки.