Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. Вик. право за ред. Денисової.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Які види покарання включені до системи кримінальних покарань відповідно до КК?

  1. Назвіть критерії класифікації кримінальних покарань.

  2. Дайте загальну характеристику основних видів покарання.

  3. Назвіть і дайте характеристику додаткових покарань.

  4. Чим характеризується штраф як вид покарання?

  5. В чому полягає сутність громадських робіт?

  6. Що є змістом виправних робіт?

  7. Дайте поняття арешту та розкрийте його основні риси.

  8. Що означає конфіскація майна?

  1. В чому полягає виконання покарання у виді позбавлення волі на певний строк?

  2. Які особливості виконання покарання у виді довічного позбавлення волі?

12. Які функції виконують зазначені у законодавстві України види кримінальних покарань?

Рекомендована література

1. Богатирьов І. Методологія впровадження кримінальних по­карань, альтернативних позбавленню волі // Право України. — 2004. - № 7. - С 25.

163

  1. Богатирьов І.Г. Кримінальні покарання, не пов'язані з по­збавленням волі (теорія і практика їх виконання кримінально-виконавчою інспекцією): Автореф. дис. ... д-ра юрид. наук. - К., 2006. - 32 с

  2. Богатирьов І.Г. Умови відбування покарання у вигляді виправних робіт за законодавством України // Науковий вісник НАВСУ. — 2003. - Вип. 1. - С 100-105.

  3. Вартилецька І.А. Виправні роботи без позбавлення волі в Україні: Теоретичні аспекти та практика застосування на сучасному етапі: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук. — К., 1997. - 19 с

  4. Карпенко Д.А. Правовые вопросы трудоиспользования лиц, осужденных к исправительным работам без лишения свободы: Учеб. пособие. - К.: НИИ РИО КВШ МВД СССР, 1983. -40 с.

  5. Кримінально-виконавче право України. Підручник для студентів юрид. спец. вищ. навч. закл. / За ред. А.Х. Степа-нюка. — X.: Право, 2005. — 256 с.

  6. Кримінально-виконавчий кодекс України: Науково-практичний коментар / А.Х. Степанюк, І.С. Яковець; За заг. ред. А.Х. Степанюка. — X.: Одіссей, 2005. — 560 с.

  7. Павленко В. Громадські роботи в системі покарань, не пов'язаних з позбавленням волі: загальна характеристика та шляхи вдосконалення // Право України. — 2003. — № 11. — С 97-101.

164

Тема 7

Виконання покарань,

Що пов'язані з проходженням

Військової служби

7.1. Загальні положення та порядок

виконання покарань, що застосовуються до військовослужбовців

Конституція України у ст. 17 встановлює, що оборона України, захист ЇЇ суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України, які створюються відповідно до закону. Охорона держави та її захист згідно зі ст. 65 Конституції України є обов'язком громадян України.

Громадяни України відбувають військову службу відповідно до закону.

Військовослужбовці й військовозобов'язані поділяють­ся на рядовий склад, сержантський і старшинський склад, склад прапорщиків і мічманів та офіцерський склад, який, у свою чергу, поділяється на молодший і старший офіцерський склад. Кожному військовослужбовцю і військовозобов'язаному присвоюється військове звання. Усі звання в Збройних Си­лах України та інших військах поділяються на армійські та флотські. До військових звань громадян, які перебувають у запасі або відставці, додаються відповідно слова «запасу» чи «у відставці». Військові звання присвоюються відповідно до Положення про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України, що затверджене Указом Президента України від 7 листопада 2001 р. № 1053.

Крім військовозобов'язаних і військовослужбовців Зброй­них Сил України, військові звання мають також військовослуж­бовці, які проходять службу в органах Державної прикордонної служби, військах цивільної оборони, Службі безпеки України, внутрішніх військах МВС України, Управлінні охорони вищих посадових осіб України та в інших військових формуваннях, утворених відповідно до законодавства України.

Чинне кримінальне законодавство не передбачає особливої системи покарань для військовослужбовців та осіб, прирівня­них до них, але для досягнення мети покарання суд вправі застосувати до цієї категорії такі покарання:

— позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу;

165

  • службові обмеження для військовослужбовців;

  • тримання військовослужбовців в дисциплінарному ба­тальйоні.