Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. Вик. право за ред. Денисової.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

7.4. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців

Стаття 62 КК передбачає покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні, яке призначається військово­службовцям строкової служби на строк від 6 місяців до 2 років у випадках, передбачених КК, а також якщо суд, враховуючи обставини справи та особу засудженого, вважатиме за можливе замінити позбавлення волі на строк не більше 2 років триман­ням у дисциплінарному батальйоні на той самий строк.

Цей вид покарання призначається у випадках, прямо передбачених санкціями статей Особливої частини КК, які встановлюють відповідальність за злочини проти встановле­ного порядку несення військової служби. Також тримання у дисциплінарному батальйоні може бути призначено, якщо суд, з огляду на обставини справи і особу засудженого, вважатиме за можливе замінити позбавлення волі на строк не більше двох років цим видом покарання на той самий строк.

Віднесення осіб до військовослужбовців, які проходять вій­ськову службу за призовом, рядового і сержантського складу, а також визначення початкового моменту і моменту припинення служби здійснюється на основі спеціального законодавства.

Строк покарання визначається в межах санкції статті Особливої частини КК або при заміні нею позбавлення волі на строк не більше 2 років у межах, встановлених даною статтею, тобто від 6 місяців до 2 років. Підставою тримання засудженого у дисциплінарному батальйоні є вирок суду, що набрав законної сили.

Заміна позбавлення волі триманням у дисциплінарному ба­тальйоні здійснюється судом з розрахунку 1 день позбавлення волі за 1 день тримання в дисциплінарному батальйоні.

Цей вид покарання передбачає можливість психологічного впливу на засудженого шляхом формулювання кримінально-правового докору, а також покладанням додаткового тягаря, пов'язаного із проходженням служби у військовій частині з більш жорстким режимом.

171

Виконання цього виду покарання регулюється кримі­нально-виконавчим законодавством, згідно з яким засуджені відбувають покарання в окремих дисциплінарних батальйонах або окремих дисциплінарних ротах з відповідним режимом, властивим місцям позбавлення волі.

Порядок направлення та прийому засуджених, умови відбу­вання покарання, основний напрям діяльності дисциплінарних частин, механізм застосування заходів впливу на засуджених, форми їх працевлаштування та інші питання, детально рег­ламентуються главою 14 КВК «Виконання покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців» та Положенням про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України, що затверджено Указом Президента Украї­ни від 5 квітня 1994 р. № 139/94. Крім того, на засуджених поширюється дія загальновійськових статутів Збройних Сил України та інших відомчих нормативних актів.

У дисциплінарному батальйоні встановлюється відповідний порядок, який спроможний забезпечити виправлення засуд­жених військовослужбовців.

Командир батальйону повідомляє командира військової частини, у якій військовослужбовець проходив службу до засудження, про прибуття засудженого та зараховує його до списків перемінного складу дисциплінарного батальйону. На весь період тримання в батальйоні засуджені військовослуж­бовці, незалежно від їх попереднього військового звання та посади, знаходяться на положенні рядових солдатів і повинні носити встановлену форму одягу.

Військовослужбовці повинні дотримуватись режиму, вста­новленого в дисциплінарній частині. Оскільки засудженим, які утримуються в дисциплінарному батальйоні, заборонено режимними вимогами зберігати при собі особисті речі, в тому числі гроші, військові нагороди, документи тощо, вони збері­гаються у визначеному місті.

В період відбування покарання засуджені військовослуж­бовці мають право на короткострокові та довгострокові поба­чення з близькими родичами. Порядок їх надання визначено у ст. 73 КВК. Крім цього, засуджені мають право на листування, отримання посилок, передач, подання скарг, участь у прове­денні релігійних заходів тощо.

Стаття 77 КВК регламентує питання організації праці за­суджених військовослужбовців, а саме:

  • засуджений обов'язково залучається до праці на підпри­ємствах та будівництвах Міністерства оборони України;

  • отримані кошти зараховуються на особистий рахунок засудженого;

172

  • праця засудженого організується з обов'язковим дотри­манням вимог охорони праці та техніки безпеки;

  • засуджений не має права на чергову відпустку.

Виховна робота із засудженими організовується та про­водиться командуванням дисциплінарного батальйону, що передбачено ст. 79 КВК та п. 40 Положення. У здійсненні соціально-виховної роботи також беруть участь представни­ки тих військових частин, з яких прибули засуджені, органи місцевого самоврядування та громадські організації за місцем дислокації дисциплінарного батальйону.

Основними формами виховної роботи є:

  • проведення заходив з правового виховання;

  • індивідуальна робота;

  • проведення лекцій, бесід, тематичних вечорів та інших загальних заходів виховного характеру;

  • залучення засуджених до участі у спортивно-масовій роботі, художній самодіяльності;

  • участь у роботі самодіяльної ради.

За сумлінне ставлення до праці, хорошу поведінку, від­повідно до ст. 81 КВК до засуджених військовослужбовців застосовуються заходи заохочення.

Звільнені з дисциплінарного батальйону особи визнаються такими, що не мають судимості, а умовно-достроково звільнені визнаються раніше не судимими після відбуття умовного тер­міну. Подальший контроль за умовно-достроково звільненими військовослужбовцями здійснюється командуванням військо­вої частини за місцем подальшого проходження служби.

173

ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО, СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВАННЯ, РАНГУ, ЧИНУ АБО КВАЛІФІКАЦІЙНОГО КЛАСУ

(cm. 29 КВК)

Р

Стосовно військовослуж­бовця запасу копія вироку надсилається до військо­вого комісаріату за місцем його проживання

Суд, який постановив вирок про позбавлення засудженого військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, після набрання ним законної сили направляє копію вироку органові чи посадовій особі, які присвоїли це звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас

Після одержання копії вироку, яким засуджено­го позбавлено військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, орган чи посадова особа, які присвоїли це звання, ранг, чин або кваліфікаційний клас, вносить до відповідних документів запис про позбав­лення засудженого цього звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу і вживає заходів до позбавлення його всіх прав і пільг, пов'язаних з цим званням, рангом, чином або кваліфікацій­ним класом

в о

2

Орган або посадова особа протягом місяця з дня одержання копії вироку сповіщає суд, який постановив вирок, про його виконання

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ СЛУЖБОВИХ ОБМЕЖЕНЬ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

(cm. 47 КВК)

І

Суд, який постановив вирок про службове обме­ження для військовослужбовця, після набрання ним законної сили направляє копію вироку ко­мандиру військової частини, де проходить службу засуджений військовослужбовець

1

Засуджені, які відбувають покарання у виді службових обмежень для військовослуж­бовців і визнані військово-лікарською комісією непри­датними за станом здоров'я до військової служби із зняттям з військового обліку або не­придатними до військової служби у мирний час, звіль­няються судом від покарання за поданням командира вій­ськової частини і висновком військово-лікарської комісії

Після одержання копії вироку командир військової частини видає відповідний наказ, у якому зазначається:

  • розмір відрахувань в доход держави з грошового утримання засудженого військовослужбовця;

  • строк, протягом якого він не може бути підвищений за посадою, у військовому званні;

  • який строк не зараховується йому в строк вислуги років для присвоєння чергового військового звання.

Наказ оголошується по військовій частині і доводиться до відома засудженого військовослужбовця

Про прийняття вироку до виконання ко­мандир військової частини протягом 3 днів сповіщає суд, який постановив вирок

Ж

За 3 дні до закінчення встановленого виро­ком суду строку службового обмеження для військовослужбовця командир військової частини видає наказ про припинення його виконання із зазначенням дати припинення

5 *?

ON <Ъ

ОСОБЛИВОСТІ ВІДБУВАННЯ АРЕШТУ ЗАСУДЖЕНИМИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ

(ст. 55 КВК)

Правом застосування заходу заохочення у виді зарахування часу відбування арешту до загального строку військової служби користується начальник органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. Правом застосування інших заходів заохочення і стягнення користуються начальник органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України і начальник гарнізону

N

Ці

Військовослужбовці, засуджені до арешту, відбувають покарання на гауптвахті.

Військовослужбовці, засуджені до арешту, направляються на гауптвахту для відбування арешту в 10-денний строк після одержання розпоряджен­ня суду про виконання вироку

Порядок і умови відбування арешту засудженими військовослужбовцями визначаються КВК та нормативно-правовими актами Міністерства оборони України

Засудженим військовослужбовцям під час відбування арешту випла-чується оклад за військове звання

Під час відбування арешту засудже­ний військовослужбовець не може бути представлений до присвоєння черго­вого військового звання, призначений на вищу посаду, переведений на нове місце служби, звільнений з військової служби, за винятком випадків визнан­ня його непридатним до військової служби за станом здоров'я

На гауптвахті роздільно тримаються:

засуджені військовослужбовці з числа офіцерсько­го складу окремо від інших категорій військово­службовців

засуджені військовослужбовці, які мають звання прапорщиків, мічманів, сержантів і старшин, ок­ремо від військовослужбовців рядового складу

засуджені військовослужбовці, які проходять служ­бу за призовом, окремо від засуджених військово­службовців, які проходять службу за контрактом

Час відбування арешту до загального строку військової служби і вислуги років для присвоєння чергового військового звання не зараховується, крім випадків, передбачених ч. 8 ст. 55 КВК (за­рахування в порядку заохочення)

За сумлінну поведінку і' ставлення до військової служби до засуджених військовослужбовців можуть застосовуватися заходи заохочення у виді подяки, дострокового зняття раніше накладе­ного стягнення чи зара­хування часу відбуван­ня арешту в загальний строк військової служби повністю або частково

За порушення порядку відбування покарання до засуджених військо­вослужбовців можуть застосовуватися заходи стягнення у виді догани чи переведення в оди­ночну камеру на строк до десяти діб

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ТРИМАННЯ В ДИСЦИПЛІНАРНОМУ БАТАЛЬЙОНІ

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ '

(ст. 71 КВК)

Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні вій­ськовослужбовців виконується дисциплінарним батальйоном. Ор­ганізаційну структуру і чисельність дисциплінарного батальйону визна­чає Міністерство оборони України.

Загальне керівництво дисциплі­ нарним батальйоном здійснює Міністр оборони України

Направлення і прийняття за­суджених військовослужбовців у дисциплінарний батальйон здійс­нюється у порядку, визначеному Міністерством оборони України

Строк відбування покарання обчис­люється з дня, визначеного вироком суду, з урахуванням відповідно до ст. 72 КК часу тримання засудженого в місцях попереднього ув'язнення

Відпустки, передбачені для війсь­ковослужбовців строкової служби, засудженим військовослужбовцям не надаються

До засуджених військовослужбов­ців, які тримаються в дисциплінар­ному батальйоні, застосовуються основні засоби випра&іення і рссо-ціалізації відповідно до положень КВК, а також із ними проводиться військове навчання

Особи, які відбувають покарання в дисциплінарному батальйоні, ви­конують обов'язки та користуються правами, встановленими законо­давством для військовослужбовців строкової служби Збройних Сил України, з обмеженнями, передба­ченими КВК

Пропозиції, заяви та скарги за­суджених військовослужбовців роз­глядаються у порядку, визначеному законодавством

РЕЖИМ У ДИСЦИПЛІНАРНОМУ БАТАЛЬЙОНІ ТА ДЕЯКІ ІНШІ ОСНОВНІ ЗАСОБИ ВИПРАВЛЕННЯ І РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ ЗАСУДЖЕНИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

(cm.cm. 72-76 KB К)

^J

p

(Xi

a

в

N

^

Режим у дисциплінарному батальйоні Засуджені військовослужбовці зобов'язані додержуватися вимог режи­му, встаноаіених КВК та нормативно-правовими актами МО України.

Під час відбування покарання в дис­циплінарному батальйоні всі засуджені військовослужбовці незалежно вії їхнього військового звання та характеру попе­редньої служби перебувають як солдати і носять єдині встановлені для даного дисциплінарного батальйону форму одягу та знаки розрізнення

Побачення засуджених військовослужбовців Засуджені військовослужбовці мають право на короткострокові і тривалі побачення

Короткострокові — з родичами чи іншими особами, один раз на місяць тривалістю до 4 годин у спеціально об­ладнаному приміщенні під контролем представника дисциплінарного баталь­йону у вільний від роботи та занять час у дні і години, встановлені командиром дисциплінарного батальйону

Тривалі — питаються тільки і близькими родичами один раз натри місяці тривалістю до 3 діб з правом спільного проживання в спеціально обладнаних приміщеннях дис­циплінарного батальйону. На час тривалою побачення засуджені військовослужбовці звільняються віл роботи і занять

Телефонні розмови засуджених військовослужбовців У порядку, встановленому командиром дисциплінар­ного батальйону, засуджені військовослужбовці можуть вести телефонні розмови з близькими родичами. На прохання засудженого військовослужбовця коротко­строкове або тривале побачення може бути замінено телефонною розмовою

Листування засуджених військовослужбовців Засудженим військовослужбовцям дозволяється відправ­ляти і отримувати листи та телеграми без обмеження їх кількості. Вручення листів, шо надходять, проводиться представником дисциплінарного батальйону, в присутності якого засуджений військовослужбовець зобов'язаний їх розпечатати. Зміст листів перевірці не підлягає. Вияаіені при цьому заборонені вкладення вилучаються. Розпечату­вати листи, які відправляють засуджені, заборонено

Для одержання правової допомоги засудженим вій­ськовослужбовцям можуть надаватися побачення з адвокатом або іншим фахівцем у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, наодинці. Таке побачення не може бути обмежене в часі

Уразі виявлення в посилці (передачі) чи бандеролі речей або предметів, які засудженому військовослужбовцю мати заборонено, їх вилучають, заносять до опису особистих речей засудженою і зберігають разом з іншими його особистими речами до закінчення строку вибування покарання. При цьому предмети, вилучені з цивільного обігу, вилучають і засудженому військовослужбовцю не повертають. У разі виявлення таких предметів склада­ється акт, а про їх вилучення командир дисциплінарно-го батальйону негайно повідомляє прокуророві

Короткочасні виїзди засуджених військовослужбовців за межі дисциплі­нарного батальйону можуть бути до­зволені лише у зв'язку з винятковими обставинами (смерть або тяжка хвороба близького родича, яка загрожує життю хворого; стихійне лихо, яке завдало значної матеріальної шкоди майну засудженого військовослужбовця та його сім'ї) на строк до 7 діб, не врахо­вуючи часу, необхідного для проїзду п обидва кінці.

Дозвіл на короткочасний виїзд дає командир дисциплінарного батальйону з урахуванням особи і поведінки за­судженого військовослужбовця

Час перебування засудженого військо­ вослужбовця іа межами дисциплі­ нарного батальйону зараховується до строку відбування покарання. Оплату проїзду засудженому військовослуж­ бовцю забезпечує дисциплінарний йои

Засуджені військовослужбовці мають право на одержання посилок (передач) і бандеролей без обмеження їх кількості.

Посилки (передачі) і бандеролі, шо надходять на ім'я засуджених вій­ ськовослужбовців, підлягають огляду. Порядок огляду та вручення їх за­ судженому військовослужбовцю вста­ новлює командир дисциплінарного І бі гальйону ^^^ І

,^л=^^

Засуджені військово­ службовці залучаються до праці на підприємс- твах, в установах та Ор­ ганізаціях, які належать до сфери управління Міністерства оборони України, у майстернях дисциплінарного ба­ тальйону

;==ШШШШІ^

Р

Праця засуджених вій­ ськовослужбовців ор­ ганізовується з додер­ жанням правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії, встановленими законо­ давством ^

Праця засуджених вій­ськовослужбовців оп­лачується відповідно до законодавства про працю. Нараховані суми заробітку засудженим військовослужбовцям зараховуються в уста­новленому порядку на їх особові рахунки

засудженими військовослужбовцями ,

З метою розвитку навичок -МооРган,зашї злених £*%%%&%»%SSSS корисної ініціативи та використання Ч»«£^-"™Ш"JZrfS, засуджених вій-iSXSSSSSES —ті 2тЗ^Гпр="пГлГки і сутінно ставляться до "с^іяльнГради с2р2ться на зборах рот дисциплінарно™ батальйону. Склад ради затвер-

джус командир дисциплінарного батальйону _ —

паТаГкоГиГру дисциплінарного батальйону допомогу в орган.зашї виховних заходів і

Я£2£ f ES2£Em£%S^ -же були застосовано °"".нп-яострокове звільнення від відбування покарання

oo о

ЗАХОДИ ЗАОХОЧЕННЯ І СТЯГНЕННЯ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ДО ЗАСУДЖЕНИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

(статті 81-83 КВК)

За сумлінну поведінку і ставлення до праці та вій­ськової служби до засуджених військовослужбовців

можуть бути застосовані такі заходи заохочення:

—і 1

подяка

За порушення встановленого порядку відбування покарання до засуджених військовослужбовців мо­жуть бути застосовані такі дисциплінарні стягнення:

зауваження

Р

зняття раніше накладеного дис­циплінарного стягнення

надання одного додаткового ко­роткострокового побачення чи телефонної розмови на місяць

нагородження цінним подарун­ком або премією в розмірі місяч­ного грошового забезпечення

зарахування до числа тих, хто виправляється

Засуджені військовослужбовці, які сумлінною поведінкою і ставленням до праці та військової служби довели своє виправлення, можуть бути представлені командиром дисциплінарного ба­тальйону в установленому законом порядку до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання

догана

сувора догана

призначення в наряд на роботу — до 5 днів у вільний від роботи і навчання час

арешт з триманням на гауптвах­ті — до 10 діб;

виключення з числа тих, хто виправляється

Засуджені військовослужбовці, заарештовані в дисциплінарному порядку, відбувають арешт на гауптвахті в одиночних камерах дисциплінарного батальйону згідно з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України

Права коман­дира дисциплі­нарного ба­тальйону шодо застосування заходів заохо­чення і стяг­нення, перед­бачених КВК, а також поря­док їх застосу­вання і обліку визначаються Міністерством оборони Ук-ра її і н

МАТЕРІАЛЬНО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАСУДЖЕНИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

(статті 84-85 КВК)

Ч

N1

Створення житлово-побутових умов для засуджених війсь­ ковослужбовців та їхнє медичне забезпечення здійснюються відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України

Засуджені військовослужбовці забезпечуються речовим май­ном та продовольством за нормами, встановленими для вій­ськовослужбовців строкової служби

Щомісячне грошове забезпечення засуджених військовослуж­бовців у розмірі окладу, встановленого за першим тарифним розрядом для солдатів, матросів першого року строкової служ­би, зараховують на їхні особові рахунки

Хворих засуджених військовослужбовців у разі потреби на­правляють на лікування до госпіт&ію під вартою. Охорона за­суджених військовослужбовців у межах госпіталю здійснюється начальником гарнізону за місцем дислокації госпіталю

Засуджені військовослужбовці, які відбувають покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні і визнані війсь­ково-лікарською комісією непридатними за станом здоров'я до військової служби зі зняттям з військового обліку або неп­ридатними до військової служби у мирний час, звільняються судом від покарання за поданням командира дисциплінарного батальйону і висновком військово-лікарської комісії

Навчальні завдання до теми

Завдання 1

Старший лейтенант Сидоренко П.Л. військовим судом був засуджений за ч. 1 ст. 412 КК до 1 року службових обмежень з від­рахуванням в дохід держави 10 % суми грошового забезпечення.

  1. Дії командира військової частини, де проходить службу Сидоренко П.Л., після одержання копії вироку суду?

  2. Правові наслідки засудження Сидоренка П.Л. до служ­бового обмеження?

Завдання 2

Старшина строкової служби Кириленко СВ. був засудже­ний за ч. 1 ст. 414 КК до покарання у виді тримання в дис­циплінарному батальйоні строком на 1 рік і 6 місяців.

Кириленко С.В. звернувся до командира дисциплінарного батальйону з проханням дозволити йому короткостроковий виїзд за межі дисциплінарного батальйону для складання вступних іспитів у навчальному закладі.

Командир дисциплінарного батальйону в наданні коротко­строкового виїзду Кириленко С. В. відмовив.

1. Обґрунтуйте рішення командира дисциплінарного ба­тальйону.

Завдання З

Сержант Петренко О.Г., який був засуджений відповідно до ч. 2 ст. 406 КК до 2 років тримання в дисциплінарному батальйоні, звернувся до командира дисциплінарного баталь­йону із заявою про надання йому побачення з адвокатом для одержання правової допомоги.

Короткострокове побачення з адвокатом йому було надано тривалістю 2 години: з 10.00 до 12.00. О 12.00 представник дис­циплінарного батальйону попередив про закінчення побачення і попросив адвоката залишити приміщення для проведення короткострокового побачення.

  1. Дайте оцінку діям командира дисциплінарного батальйону.

  2. Чи є вимога представника дисциплінарного батальйону законною?

  3. Який порядок надання тривалих побачень та телефонних розмов?

Завдання 4

Капітан Іваненко С.Л. був притягнутий до кримінальної відповідальності за самовільне присвоєння звання службової особи і був засуджений за ч. 1 ст. 353 КК до 2 місяців арешту з відбуванням покарання на гауптвахті.

182

Командир військової частини, де проходив службу Іванен-Ко С.Л., отримав розпорядження суду про виконання вироку 10 грудня 2006 р. і 10 січня 2007 р. направив капітана Іванен-Ка С.Л. на гауптвахту.

Після прибуття на гауптвахту Іваненко С.Л. був розміщений в камері, де утримувались військовослужбовці-прапорщики.

Іваненко С.Л. звернувся до начальника гауптвахти зі скар­гою про порушення його прав.

  1. Дайте оцінку діям командира частини.

  2. Обгрунтованість скарги Іваненка С.Л.

  3. Які правові наслідки засудження військовослужбовців до арешту?

Завдання 5

27 листопада 2009 р. до дисциплінарного батальйону кон­воєм було направлено 10 засуджених до покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбов­ців. Конвой в розташування батальйону прибув 29 листопада 2009 р.

При прийомі засуджених в особовій справі одного з них був відсутній військовий квиток, в іншого — продовольчий та грошовий атестати.

  1. Дії командира дисциплінарного батальйону. '

  2. Підстави тримання засуджених військовослужбовців в дисциплінарному батальйоні.

  3. Порядок прийому та розміщення засуджених військо­вослужбовців до дисциплінарного батальйону.

Завдання 6

До командира дисциплінарного батальйону звернувся засуджений до двох років тримання в дисциплінарному ба­тальйоні Біленко І.С. з заявою про надання йому дозволу на короткостроковий виїзд за межі батальйону у зв'язку з тяжкою хворобою його матері.

Розглянувши заяву рядового Віденка І.С, командир відмо­вив засудженому в наданні короткострокової відпустки. Своє рішення командир мотивував тим, що засуджений порушує встановлений порядок відбування покарання, за що йому оголошувалась догана, призначався в наряд на роботу на З дні у вільний від роботи час.

  1. Чи є рішення командира дисциплінарного батальйону таким, що відповідає чинним нормативно-правовим актам?

  2. Порядок і умови надання короткострокових виїздів засудженим військовослужбовцям за межі дисциплінарного батальйону.

183