Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. Вик. право за ред. Денисової.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Тема 6. Виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі

Арешт (ст. 60 КК) — основне покарання, що є різновидом позбавлення волі на короткий строк, полягає в триманні за­судженого в умовах ізоляції від суспільства і встановлюється на строк від 1 до 6 місяців. Така ізоляція засудженого поєднується із застосуванням до нього обмежень, спеціально передбачених режимом відбування даного покарання, а також із застосуван­ням заходів виховного характеру. Порядок і умови виконання цього виду покарання визначаються у главі 12 КВК.

Виконавче провадження (ст. 1 Закону України від 21 квітня 1999 р. «Про виконавче провадження») — це сукупність дій органів і посадових осіб державної виконавчої служби, спрямованих на при­мусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених Законом «Про виконавче провадження», іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до вищевказаного Закону підлягають примусовому виконанню.

Виправні роботи (ст. 57 КК) — один із видів основних по­карань, яке обмежує право засудженого на зміну місця роботи, просування по службі, позбавляє частини заробітної плати. Встановлюється на строк від 6 місяців до 2 років і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого про­вадиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від 10 до 20 %. Порядок і умови вико­нання цього виду покарання визначаються у главі 9 КВК.

Громадські роботи (ст. 56 КК) — вид основного покарання, який полягає у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Ними можуть бути: прибирання вулиць, парків, скверів, інших територій, роботи з благоустрою населеного пункту, ремонту будівель, комунікацій, вантажно-розвантажувальні роботи, догляд за

449

хворими, сільськогосподарські роботи, роботи щодо впоряд­кування лісів та інші роботи, які не потребують спеціальної підготовки чи певної кваліфікації. Встановлюються на строк від 60 до 240 годин. Порядок і умови виконання цього виду покарання визначаються у главі 8 КВК.

Додаткові покарання (ч. 2 ст. 52 КК) — це визначені зако­ном покарання, які призначаються судом лише як доповнення до основного покарання (конфіскація майна та позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфіка­ційного класу).

Інструкція з організації порядку і умов виконання покарання у виді обмеження волі регламентує і конкретизує порядок і умови виконання та відбування покарання у виді обмеження волі. Затверджена наказом ДДУПВП від 16 лютого 2005 р. № 27. Має 10 статей.

Інструкція про порядок виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засудже­них до таких покарань, визначає порядок виконання покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт і виправних робіт та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких пока­рань, здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років, організації роботи підрозділів кримінально-виконавчої інспекції щодо направлення осіб, засуджених до покарання у виді обмеження волі, до кримінально-виконавчих установ відкритого типу. Затверджена наказом ДДУПВП від 19 грудня 2003 р. № 270 № 1560. Має 5 розділів.

Конфіскація майна (ст. 59 КК) — додатковий вид покаран­ня, який полягає в примусовому безоплатному вилученні у власність держави всього або частини майна, яке належить засудженому на праві власності. Конфіскація майна вста­новлюється за тяжкі та особливо тяжкі корисливі злочини і може бути призначена лише у випадках, прямо передбачених в Особливій частині КК. Порядок і умови виконання цього виду покарання визначаються у главі 11 КВК.

Обмеження волі (ст. 61 КК) — вид основного покарання, що чинить подвійний вплив на засудженого, який водночас: а) обмежується в свободі пересування і виборі місця прожи­вання; б) обов'язково залучається до праці. Обмеження волі є строковим покаранням — воно може призначатися судом на строк від 1 до 5 років. Засуджені відбувають це покарання у кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізо-

450

ляпії від суспільства. Порядок і умови виконання покарання у виді обмеження волі визначаються у главі 13 КВК.

Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу (ст. 54 КК) — додаткове покарання, що спрямоване не лише на здійснення морального впливу на за­суджену особу, а й на позбавлення її тих переваг, які надають відповідні звання, ранг, чин, кваліфікаційний клас. Суд вправі застосувати це покарання лише у разі засудження особи за особливо тяжкий чи тяжкий злочин. Порядок і умови вико­нання цього виду покарання визначаються у главі 6 КВК.

Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю (ст. 55 КК) — основний або додатковий вид кримінального покарання, що має на меті недопущення вчинення засудженою особою в подальшому злочинів з ви­користанням певної посади чи в результаті зайняття певною діяльністю. При цьому виключається одночасне його засто­сування як основного і як додаткового покарання за один і той самий злочин. Як основний цей вид покарання може бути призначений на строк від 2 до 5 років, а як додатковий — на строк від 1 до 3 років. Порядок і умови виконання цього виду покарання визначаються у главі 6 КВК.

Ухилення засудженого від відбування покарання у виді гро­мадських робіт (ч. З ст. 40 КВК):

— невиконання встановлених обов'язків, порушення по­ рядку та умов відбування покарання, а також притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, які були вчинені після письмового попередження;

—■ невихід більше 2 разів протягом місяця на громадські робо­ти без поважних причин, а також допущення більше 2 порушень трудової дисципліни протягом місяця, поява на роботі в нетве­резому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння.

Ухилення засудженого від відбування покарання у виді вип­равних робіт (ч. 6 ст. 46 КВК):

  • невиконання встановлених обов'язків;

  • порушення порядку та умов відбування покарання;

  • вчинення проступку, за який його було притягнуто до адміністративної відповідальності;

  • допущення більше 2 разів протягом місяця прогулів, а також більше 2 порушень трудової дисципліни протягом місяця або поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння.

Учасники виконавчого провадження (ст. 10 Закону «Про виконавче провадження»): державний виконавець, сторони, представники сторін, експерти, спеціалісти, перекладачі, суб'єкти оціночної діяльності, суб'єкти господарювання.

451

Штраф (ст. 53 КК) — основний або додатковий вид кримі­нального покарання, що полягає у стягненні із засудженого в дохід держави певної суми грошей і є найбільш м'яким видом покарання, яке може застосовуватися як основне або як додат­кове покарання. Розмір штрафу встановлюється залежно від тяжкості вчиненого злочину з урахуванням майнового стану винного в межах від ЗО до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо статтями Особливої частини КК не передбачено вищого розміру штрафу. Порядок і умови вико­нання даного виду покарання визначаються у главі 5 КВК.