Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. Вик. право за ред. Денисової.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

1.3. Система та джерела

кримінально-виконавчого права

Система [від грец. systema] — ціле, складене з частин; закономірно взаємопов'язані один з одним елементи (пред­мети, явища, погляди тощо), які становлять певне цілісне утворення.

Кримінально-виконавче право поділяється на 2 частини — Загальну та Особливу. Відповідний розподіл на Загальну та Особливу частини мають кримінально-виконавче законодавс­тво та навчальний курс кримінально-виконавчого права.

Загальна частина містить загальні положення, а саме:

  • кримінально-виконавче законодавство України, його мета та завдання; структура кримінально-виконавчого законодавс­тва; дія кримінально-виконавчого законодавства у просторі й часі; підстава виконання і відбування покарання; принципи кримінально-виконавчого законодавства, виконання і відбу­вання покарань, виправлення і ресоціалізація засуджених та їх основні засоби;

  • правовий статус засуджених: основи правового статусу засуджених; основні права засуджених; основні обов'язки засуджених; право засуджених на особисту безпеку;

  • органи і установи виконання покарань: види органів та установ виконання покарань та їх компетенція; повідомлення

42

про місце відбування покарання; застосування до засуджених заходів медичного характеру;

• нагляд і контроль за виконанням кримінальних покарань; участь громадськості у виправленні і ресоціалізації засуджених; прокурорський нагляд за виконанням кримінальних покарань; відомчий контроль; порядок відвідування установ виконання покарань; громадський контроль за дотриманням прав засуд­ жених під час виконання кримінальних покарань.

Особлива частина кримінально-виконавчого права вклю­чає:

  • порядок та умови виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі;

  • виконання покарання у виді позбавлення волі на певний строк;

  • виконання покарання у виді довічного позбавлення волі;

  • звільнення від відбування покарання, допомога особам, які звільнені від відбування покарання, контроль та нагляд за ними;

• кримінально-виконавче право зарубіжних країн. Загальна та Особлива частини тісно пов'язані між собою,

оскільки більшість положень Загальної частини кримінально-виконавчого законодавства реалізуються в нормах Особливої частини.

Отже, система кримінально-виконавчого права — це впоряд­кована сукупність юридичних понять та норм, окремі частини якої займають чітко визначені місця усередині цієї системи і знаходяться в певній залежності від юридичної сили того чи іншого нормативного акта.

Основним джерелом кримінально-виконавчого права є Конституція України. Вона визначає, шо прийняття законів (в тому числі й тих, що регулюють кримінально-виконавчі відносини) є компетенцією Верховної Ради України; до компе­тенції Президента України належить здійснення помилування. Більшість прав, свобод та обов'язків людини й громадянина, які передбачені розділом II Конституції України, повною мірою поширюються і на засуджених.

Основним законодавчим актом у сфері виконання/відбуван­ня кримінальних покарань є КВК. Як і кримінально-виконавче право, КВК складається із Загальної та Особливої частин, які поділяються на 5 розділів, що складаються з 26 глав та містять 166 статей і Прикінцеві положення:

  • розділ І — «Загальні положення»;

  • розділ II — «Виконання покарань, не пов'язаних з позба­вленням волі»;

43

  • розділ III — «Виконання покарання у виді позбавлення волі»;

  • розділ IV — «Виконання покарання у виді довічного поз­бавлення волі»;

  • розділ V — «Звільнення від відбування покарання. Допо­мога особам, які звільнені від відбування покарання, контроль і нагляд за ними».

Прикінцеві положення регулюють питання введення вдію КВК.

До інших законів, шо містять норми кримінально-виконавчого права, належить КК, Кодекс законів про працю України (КЗпІІ), Сімейний кодекс України (СК), а також:

  • Закон «Про Державну кримінально-виконавчу службу України». Цей Закон визначає правові основи організації та діяльності кримінально-виконавчої служби України, її завдан­ня та повноваження;

  • Закон України від 1 жовтня 1996 р. «Про застосування амністії в Україні»;

  • Закон України від 10 липня 2003 р. «Про соціальну адап­тацію осіб, які відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк».

Норми кримінально-виконавчого права містяться в указах Президента України.

Джерелами кримінально-виконавчого права є також по­станови і розпорядження Кабінету Міністрів України. Так, Положення про Державний департамент України з питань виконання покарань було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 10 червня 2009 р. № 587.

Найбільш детальна регламентація порядку та умов виконан­ня/відбування кримінальних покарань, інших питань діяль­ності кримінально-виконавчої служби міститься у відомчих нормативно-правових актах, зокрема актах ДДУПВЛ.

Міжнародно-правові акти, ратифіковані Верховною Радою України, є джерелами кримінально-виконавчого права, оскіль­ки вони включені до національного законодавства. Порядок їх застосування в цьому випадку визначається порядком за­стосування національного законодавства.