Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. Вик. право за ред. Денисової.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

9.2. Засоби забезпечення режиму

в установах виконання покарань

Засоби забезпечення режиму не входять у його зміст і призначаються з метою забезпечення розпорядку та умов виконання/відбування покарання. Ці засоби поділяються на 2 групи: загальні та спеціальні.

207

Загальні засоби забезпечення режиму в першу чергу поляга­ють у дотриманні його вимог співробітниками установ кримі­нально-виконавчої системи. Своєю діяльністю адміністрація установ та інші співробітники повинні створювати умови для запобігання порушенням правопорядку і законності, прав і законних інтересів засуджених. Суворе дотримання і вико­нання приписів, коректна поведінка створюють необхідні передумови для забезпечення режиму, виконання його вимог з боку засуджених.

Слід акцентувати увагу на тому, що держава поважає і охо­роняє права, свободи та законні інтереси засуджених, створює умови для забезпечення їх особистої безпеки, а засуджені ма­ють право на ввічливе ставлення до них з боку співробітників органів та установ, що виконують кримінальні покарання.

Водночас співробітники установ виконання покарань по­винні здійснювати контроль за дотриманням режиму, вимагати від засуджених виконання правил внутрішнього розпорядку, застосовувати до засуджених заходи карально-виховного впливу і примусу.

До спеціальних засобів забезпечення режиму належать: охорона засуджених та нагляд за ними, заходи забезпечення безпеки засуджених, оперативно-розшукова діяльність, заходи заохочення та стягнення, що застосовуються до засуджених, введення режиму особливих умов у колоніях.

Охорона засуджених здійснюється воєнізованими підроз­ділами ДДУПВП. Нагляд за засудженими в установах ви­конання покарань здійснюється в порядку, установленому ДДУПВП.

У пункті 57 Правил внутрішнього розпорядку установ ви­конання покарань міститься визначення поняття нагляду за засудженими.

Нагляд є системою заходів, що спрямовані на забезпе­чення відбування та виконання кримінального покарання у вигляді позбавлення (обмеження) волі шляхом цілодобового і постійного контролю за поведінкою засуджених у місцях їх проживання та праці, попередження та припинення з їх боку протиправних дій, забезпечення вимог ізоляції засуджених та безпеки персоналу установ.

З метою підтримання належного правопорядку в установах виконання покарань, запобігання злочинам та правопорушен­ням серед засуджених здійснюється комплекс спеціальних профілактичних заходів щодо виявлення, постановки на облік та організації нагляду за особами, схильними до вчинення правопорушень.

208

Вперше в кримінально-виконавчому законодавстві регла­ментовано проведення оперативно-розшукової діяльності в місцях позбавлення волі (ст. 104 КВК).

Оперативно-розшукова діяльність як засіб забезпечення режиму спрямована на забезпечення особистої безпеки за­суджених, персоналу та інших осіб, запобігання, виявлення і розкриття злочинів і правопорушень, розшук засуджених, які ухиляються від відбування покарання, вивчення причин та умов, шо сприяють вчиненню злочинів та інших правопору­шень, а також надання допомоги правоохоронним органам у розкритті та припиненні злочинів.

Оперативно-розшукова діяльність здійснюється відповідно до законодавства оперативними підрозділами органів і установ виконання покарань.

Згідно зі ст. 105 КВК у випадках стихійного лиха, епідемій, аварій важливих для життєзабезпечення систем, масових за­ворушень, виявів групової непокори засуджених або в разі виникнення реальної загрози збройного нападу на колонію чи у зв'язку з введенням надзвичайного чи воєнного стану в районі розташування установи посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Для припинення групових протиправних дій засуджених та ліквідації їх наслідків за рішенням Голови ДДУПВП, началь­ника територіального органу управління ДДУПВП викорис­товуються сили і засоби колонії, органів і установ виконання покарань, а в разі потреби з дозволу міністра внутрішніх справ України, начальника Головного управління Міністерства внут­рішніх справ України в Автономній Республіці Крим, місті Києві, Київській області, начальника управління Міністерства внутрішніх справ України в області, місті Севастополі — ор­ганів та підрозділів Міністерства внутрішніх справ України.

Застосування фізичної сили, спеціальних засобів і зброї є та­кож способом забезпечення режиму і регламентоване ст. 106 КВК та розділом XII Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань.

Так, п. 59 Правил передбачає застосування фізичної сили і спеціальних засобів, а саме: працівники кримінально-виконавчої системи мають право застосувати заходи фізичного впливу, у тому числі прийоми рукопашного бою, для припинення правопору­шень з боку засуджених, подолання протидії законним вимогам адміністрації установ виконання покарань, якщо інші способи не забезпечили виконання покладених на них обов'язків.

Вид спеціального засобу, час початку та інтенсивність його застосування визначаються з урахуванням обстановки, харак­теру правопорушення та особи правопорушника.

209

Застосуванню сили, спеціальних засобів має передувати попередження про намір їх використання, якщо дозволяють обставини, за винятком необхідності відбиття раптового нападу на працівника кримінально-виконавчої системи або звільнення заручників.

Попередження може бути здійснено голосом, при значній відстані або зверненні до великої групи людей — через гучномовці установки, підсилювачі мови, і в кожному випадку бажано рідною мовою осіб, проти яких ці засоби будуть застосовуватися.

Кожний випадок застосування наручників, гамівної сороч­ки, спеціальних засобів і вогнепальної зброї в обов'язковому порядку фіксується у журналі рапортів приймання-здавання чергувань черговим помічником начальника установи.

Порядок застосування наручників до засуджених визначено Правилами внутрішнього розпорядку. Вони застосовуються у разі:

а) учинення фізичного опору особовому складу чергової зміни, варти, адміністрації установи або проявів буйства;

б) відмови слідувати до дисциплінарного ізолятора, при­ міщення камерного типу, одиночної камери або карцеру;

в) спроби самогубства, членоушкодження або нападу на засуджених чи інших осіб;

г) конвоювання після затримання засудженого, який вчинив втечу з місця утримання.

Про застосування наручників складається акт.

Особовий склад установи має право самостійно застосову­вати сльозогінні речовини, гумові кийки та фізичну силу.

Про застосування сльозогінних речовин, гумових кийків та фізичної сили працівник складає рапорт, який розгля­дається начальником установи або особою, яка виконує його обов'язки, реєструється у спеціальному журналі та додається до особової справи засудженого.

Забороняється застосування сльозогінних речовин та гу­мових кийків до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та не­повнолітніх, крім випадків учинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров'ю працівників установи або інших осіб, чи збройного нападу.

Застосування гамівної сорочки відноситься до крайніх заходів впливу на засуджених і може мати місце лише тоді, коли інші заходи щодо припинення буйства або безчинства були вичерпані і безрезультатні.

Порядок застосування гамівної сорочки також передба­чений Правилами внутрішнього розпорядку. Так, гамівна

210

оочка застосовується тільки за вказівкою начальника уста-ови або особи, яка виконує його обов'язки, в ізольованому пимішенні у присутності чергового помічника начальника установи і під наглядом медичного працівника не менше ніж З представниками чергової зміни. У гамівній сорочці засудже­ний, який буйствує, перебуває до заспокоєння, але не більше ? годин. Не застосовується гамівна сорочка до засуджених неповнолітніх і жінок.

Винятковим є застосування до засуджених вогнепальної зброї у разі вчинення засудженим нападу або інших умисних дій, які безпосередньо загрожують життю працівників уста­нов виконання покарань або інших осіб, а також у разі втечі з-під варти, якщо іншими засобами неможливо припинити зазначені дії.

Порядок і підстави застосування вогнепальної зброї виз­начені ст. 106 KB К та п. 63 Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань.

Забороняється застосовувати зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими оз­наками інвалідності та неповнолітніх, крім випадків учинення ними групового або збройного нападу, який загрожує життю і здоров'ю персоналу колонії чи інших осіб, або збройного опору.

Про кожний випадок застосування вогнепальної зброї адміністрація установи зобов'язана негайно повідомити про­курора.

Закон передбачає, що необхідно вжити всіляких заходів і намагатися спричинити засудженому щонайменшу шкоду, а у разі їх поранення — невідкладно надати медичну допомогу.

Для стимулювання засуджених до виконання умов відбу­вання покарання передбачено широкий спектр заохочень, а за порушення режиму — заходів стягнення. Заохочення та стягнення допомагають виховному процесу в період відбування покарання і більш детально будуть розглянуті у темі 12.

211

РЕЖИМ У КОЛОНІЯХ ТА ЙОГО ОСНОВНІ ВИМОГИ

Jcm.cm. 102, 105 KBК)

Режим у виправних і виховних колоніях — це встаноізлений законом та іншими нормативно-правовими актами порядок виконання і відбу­вання покарання, який забезпечує:

  • ізоляцію засуджених;

  • постійний нагляд за ними;

  • виконання покладених на них обов'язків;

  • реалізацію їхніх прав і законних інтересів;

  • безпеку засуджених і персоналу;

  • роздільне тримання різних категорій за­суджених;

  • різні умови тримання засуджених залежно від виду колонії;

  • зміну умов тримання засуджених

Режим у колоніях мас зводити до мінімуму різни­цю між умовами життя в колонії і на свободі, що повинно сприяти підвищенню відповідальності засуджених за свою поведінку і усвідомленню людської гідності

Режим створює умови для застосування інших засобів виправлення і ресоціалізації засуджених

У колоніях засуджені носять одяг єдиного зразка.

Форма одягу визначається ДДУПВП

Засуджені, їхні речі і одяг, я також при­міщення та територія колоній підлягають обшуку і огляду.

Особистий обшук проводиться осо­бами однієї статі із засудженими.

Порядок проведення обшуків і оглядів визначається нормативно-правовими актами ДДУПВП

Адміністрація колонії має право, за наявністю підстав, проводити огляд громадян, їх речей, транспортних засобів, які знаходяться на території колонії, а також вилучати заборонені речі і документи.

Порядок проведення обшуків і оглядів визначається нормативно-правовим и актами ДДУПВП

Перелік і кількість предметів і ре­чей, які засуджені можуть мати при собі, визначається норматнвно-правовими актами ДДУПВП

Зберігання засудженими при собі грошей, цінних паперів і речей, з також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не до­пускається. Виявлені в засуджених гроші, цінні папери і речі вилуча­ються і реалізовуються в порядку, встановленому ч, 4 ст. 59 КВК

Предмети, які заборонені для зберігання і використання в ко­лоніях, вилучаються і здаються на зберігання до звільнення засу­дженого або знищуються, про що складається відповідний акт.

Зберігання цінних паперів, які засуджені придбали в установ­леному порядку, забезпечується адміністрацією колонії

І

О X

м

а

о н

W

2

В

SO

Режим особливих умов у колоніях

У випадках стихійного лиха, епідемій, аварій важливих для життєзабезпечення систем, масових заворушень, проявів групової непокори засуджених або в разі виникнення реальної загрози збройного нападу на колонію чи у зв'язку з введенням надзвичайного чи воєнного стану в районі розташування колонії посилюється охорона, нагляд за засудженими, здійснюються інші додаткові режимні заходи.

Для припинення групових протиправних дій засуджених та ліквідації їх наслідків за рішенням Голови ДДУПВП, начальника управління (відділу) ДДУПВП в Автономній Республіці Крим, області, місті Києві та Київській області використовуються сили і засоби колонії, органів і установ виконання покарань, а в разі потреби з дозволу Міністра внутрішніх справ України, начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим, місті Києві, Київській області, начальника управління Мініс-і терства внутрішніх справ України в області, місті Севастополі — органів та підрозділів Міністерства внутрішніх' справ України /

ЗАСОБИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕЖИМУ У КОЛОНІЯХ

(статті 103, 104, 106 КВК)

І

Технічні засоби нагляду і контролю

Адміністрація колонії мас право використовувати аудіовізуальні, електронні й інші технічні засоби для попередження втеч та інших ЗЛОЧИНІВ, порушень встановленого законодавс­твом порядку відбування покарання, отримання необхідної інформації про поведінку засуджених.

Адміністрація колонії зобов'язана повідомити засуджених про застосу-вання технічних засобів нагляду і контролю.

Перелік технічних за­собів нагляду і контролю та порядок їх використан­ня визначаються норма­тивно-правовими актами ДДУПВП

Операти ві іо - ро зшукова діяльність здійснюється оперативними підроз­ділами органів і установ виконання покарань

Оперативно -розшуком і)ілгьність в колоніях

Відповідно до закону в колоніях здійснюється оперативно-розшуко-ва діяльність, основним завданням якої є пошук і фіксація фактичних даних про протиправну діяльність окремих осіб та груп з метою:

забезпечення безпеки засуд­жених, персоналу колоній та інших осіб

виявлення, попередження і розкриття злочинів, вчинених у колоніях, а також порушень встановленого порядку відбу­вання покарання

вивчення причин і умов, що сприяють вчиненню хточиків та інших правопорушень

надання правоохоронним органам, які здійснюють опе-ративно-розшукову діяль­ність, допомоги в розкритті, припиненні та попередженні злочинів

Застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і

До осіб, позбавлених ваті, якщо вони чинять фізичний опір персоналу колонії, злісно не виконують його законні вимоги, проявляють буйство, беруть участь у косових заворушеннях, захопленні заручників або чинять інші насильницькі дії, а також у разі втечі з-під варти з метою припинен­ня вказаних протиправних дій, а також запобігання заподіянню цими особами шкоди оточенню або самим собі застосовуються:

фізична сила;

спеціальні засоби;

гамівна сорочка;

зброя

Застосуванню заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї має передувати попередження про намір використання вказаних заходів і засобів, якщо дозволяють обставини. Без попередження вказані заходи, засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю персоналу колонії чи інших осіб

Якщо застосування заходів фізичного впливу уникнути неможли­во, вони не повинні перевищувати міру, необхідну для виконання покладених на адміністрацію колонії обов'язків, і мають зводитися до завдання найменшої шкоди здоров'ю правопорушників. У разі необхідності адміністрація колонії зобов'язана негайно надати до­помогу потерпілим

Про застосування фізично:' сиди, спеціальних засобів та гамівної сорочки доповідається в рапорті начальникові колонії. Про кожний випадок застосування зброї складається рапорт і негайно повідом­ ляється прокурор

До засуджених неповнолітніх і жінок гамівна сорочка не застосовується. Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та неповнолітніх, крім випадків вчинення ними фупового або збройного нападу, який загрожує життю і здоров'ю персоналу колонії чи інших осіб, або збройного опору

4^

ОСОБЛИВОСТІ ВІДБУВАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИПРАВНИХ КОЛОНІЯХ МІНІМАЛЬНОГО РІВНЯ БЕЗПЕКИ

(cm. 138 КВК)