Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим. Вик. право за ред. Денисової.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Тема 9. Режим відбування покарання та засоби його забезпечення

Інженерні загорожі — це споруди і конструкції, які встанов­люються на місцевості в межах заборонених зон, в спеціальних будівлях, інженерних комунікаціях та усередині об'єктів, які охороняються, з метою ускладнити засудженому здійснити втечу.

Інженерно-технічні засоби охорони — споруди і конструкції, призначені для посилення надійності охорони об'єктів, ізоляції засуджених та нагляду за ними, а також для інженерно-тех­нічного забезпечення інших завдань, які виконують відділи нагляду та охорони установ виконання покарань.

456

Завдання оперативно-розшукової діяльності у колоніях (ст. 104 КВК) — пошук і фіксація фактичних даних про протиправну діяльність окремих осіб та груп.

Засоби забезпечення режиму в місцях позбавлення волі — охо­рона, нагляд, технічні засоби нагляду й контролю, оператив-но-розшукова діяльність, режим особливих умов у колоніях, застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї, а також залучення сил і засобів колонії, органів і ус­танов виконання покарань для підтримання правопорядку в установах виконання покарань.

Збройний опір — це активна протидія будь-якої особи здійсненню працівником установи виконання покарань своїх службових повноважень, поєднана із застосуванням чи погро­зою застосування вогнепальної, холодної зброї, а також інших речей і предметів.

Злісний порушник установленого порядку відбування покарання (ст. 133 КВК) — засуджений, який не виконує законних вимог адміністрації, необгрунтовано відмовляється від праці (не менш як 3 рази протягом року); припинив роботу з метою вирішення трудових та інших конфліктів; вживає спиртні напої, нарко­тичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги чи інші одурманюючі засоби; виготовляє, зберігає, купує, розповсюджує заборонені предмети; бере участь у настільних та інших іграх з метою здобутгя матеріальної чи іншої вигоди; вчинив дрібне хуліганство; систематично ухиляється від лікування захво­рювання, що становить небезпеку для здоров'я інших осіб, а також вчинив протягом року більше 3 інших порушень режиму відбування покарання за умови, якщо за кожне з цих порушень за постановою начальника колонії або особи, яка виконує його обов'язки, були накладені стягнення, що достроково не зняті або не погашені у встановленому законом порядку.

Мета використання у колоніях технічних засобів нагляду і контролю (ст. 103 КВК): попередження втеч та інших злочинів, порушень встановленого законодавством порядку відбування покарання, отримання необхідної інформації про поведінку засуджених.

Мета оперативно-розшукової діяльності у колоніях (ст. 104 КВК):

— забезпечення безпеки засуджених, персоналу колоній та інших осіб;

  • виявлення, попередження і розкриття злочинів, вчинених у колоніях, а також порушень встановленого порядку відбування покарання;

  • вивчення причин і умов, що сприяють вчиненню зло­чинів та інших правопорушень;

457

— надання правоохоронним органам, які здійснюють опера- тивно-розшукову діяльність, допомоги в розкритті, припиненні та запобіганні злочинам.

Підстави застосування заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї стосовно засуджених до позбавлення волі (ч. 1 ст. 106 КВК):

  • вчинення фізичного опору персоналу колонії;

  • злісне невиконання законних вимог персоналу колонії;

  • прояв буйства;

  • участь у масових заворушеннях;

  • захоплення заручників або інші насильницькі дії;

  • втеча з-під варти;

  • запобігання заподіянню засудженими шкоди оточенню або самим собі.

Прилад виявлення — автоматичний пристрій, шо забезпечує виділення, опрацювання та представлення інформації про порушника безпосередньо на місці встановлення пристрою.

Прогресивна система виконання кримінальних покарань — це встановлений законом порядок змін умов виконання кримінальних покарань, що поліпшує або погіршує правовий статус засудженого залежно від його поведінки, ставлення до відбуття покарання.

Режим особливих умов у колоніях (ст. 105 КВК) — посилення охорони, нагляду за засудженими, здійснення інших додатко­вих режимних заходів у випадках стихійного лиха, епідемій, аварій важливих для життєзабезпечення систем, масових заворушень, виявів групової непокори засуджених або в разі виникнення реальної загрози збройного нападу на колонію чи у зв'язку з введенням надзвичайного чи воєнного стану в районі розташування колонії.

Режим у виправних і виховних колоніях (ст. 102 КВК) — це встановлений законом та іншими нормативно-правовими актами порядок виконання і відбування покарання, який забезпечує ізоляцію засуджених; постійний нагляд за ними; виконання покладених на них обов'язків; реалізацію їхніх прав і законних інтересів; безпеку засуджених і персоналу; роздільне тримання різних категорій засуджених; різні умови тримання засуджених залежно від виду колонії; зміну умов тримання засуджених.

Системи виявлетія — сукупність датчиків і пристроїв обробки, передачі та подання інформації про порушника. Поділяються на сигнально-загоролжувальні, які мають в якості чутливих елемен­тів паркани спеціальної конструкції, і сигнальні, у яких чутливі елементи не с перешкодою на шляху руху порушника.

458