Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психофизиология.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
2.83 Mб
Скачать
  1. Селективність уваги

Селективність (вибірковість) уваги характеризується тим, що вона спрямована на всі стимули (фізичні і лінгвістичні). Нервова система, за Д. Е. Бродбентом (1958), має безліч входів, але працює як одиничний комунікаційний сигнал. На входах усіх каналів здій­снюється селекція, тобто добір сенсорної інформації, що має деяку спільну ознаку. Така селекція може бути налаштована на при­ймання бажаної інформації. Вибір певного класу подій визначаєть­ся властивостями самих подій і станом організму. Основою селекції можуть слугувати фізичні ознаки стимулу (розмір, інтенсивність тощо). Фільтр блокує входи для іншої інформації, що деякий час зберігається в блоці короткочасного збереження, який розміщений перед фільтром. Ця інформація може пройти фільтр, якщо стався зсув селекційного процесу з одного виду сенсорної інформації на іншій.

На фільтрі стимулів відбувається виділення одного з каналів за фізичними властивостями, за якими сигнали проходять безпереш­кодно. Водночас відбувається ослаблення сигналів на інших кана­лах. Всі ослаблені і неослаблені стимули проходять через логічний аналізатор (словник), представлений нейронами, активність яких пов'язана з певним словом, що входить до словника особи, і приво­дить до усвідомлення ним слів. Такі нейрони можуть активуватися слабкими і неослабленими сигналами (А. Трейсман, 1964).

Усі сигнали доходять до логічного аналізатора і там аналізують­ся на предмет специфічності. Виявлено пряму залежність між важ­ливістю сигналу для організму і ступенем активності нейронів ло­гічного аналізатора. Такий сигнал може бути слабкої сили, а його важливість оцінюється на основі минулого досвіду. Свідомість не контролює логічний аналізатор. Усвідомлюється тільки інформа­ція, що виходить з логічного аналізатора.

  1. Стійкість уваги

Стійкість уваги — це тривалість збереження інтенсивної уваги. Показник (ЯЇйкої уваги — це висока продуктивність діяльності впродовж тривалого часу. Стійкість уваги характеризується її три­валістю і ступенем концентрації під час її збереження. Стійкість уваги залежить від об'єкта зосередження й активності особи при спрямованому зосередженні. Важливою умовою тривалого зосере­дження є мінливість і рухливість об'єктів уваги.

  1. Переключення уваги

Переключення уваги зводиться до навмисного переходу суб'єкта від одного виду діяльності до іншого, від одного об'єкта до іншого, від однієї дії до іншої. Виділяють такі показники переключення уваги: час, затрачуваний на перехід від одного виду діяльності до іншого; продуктивність роботи (обсяг за одиницю часу порівняно з діяльністю без переключення уваги); якість (точність, безпомилко­вість) роботи. Успішність переключення уваги залежить від бага­тьох умов і, насамперед, пов'язана з попередньою і наступною дія­льністю людини. Існують індивідуальні розходження в переклю­ченні уваги, що особливо важливо у багатьох сучасних процесах (наприклад, диспетчера). Крім переключення уваги виділяють та­кож відвертання уваги, під яким, розуміють мимовільне перемі­щення уваги з основної діяльності на об'єкти, що не мають значен­ня для її успішного виконання (наприклад, підвищене відвертання уваги у окремих студентів на заняттях). Підвищене відвертання уваги є однією з причин погіршення показників діяльності.