Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психофизиология.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
2.83 Mб
Скачать

9.7.4. Навчання і системна психофізіологія

В організмі людини постійно відбувається зміна наборів одних функціональних систем на інші, що пов'язано з досягненням ре­зультатів одних актів і необхідністю реалізації інших поведінкових актів, які виникають внаслідок впливу зовнішніх стимулів і наяв­них потреб. Перехід до реалізації наступної функціональної систе­ми відбувається витягненням її з пам'яті під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів. Фактори, що визначають різні стани функціо­нальних систем і зміну реалізованих функціональних систем у процесі поведінки, називають міжскстемними відносинами. Залеж­но від внутрішніх і зовнішніх факторів ці міжсистемні відносини можуть мати жорстко детермінований характер або нова система вибирається серед слабко пов'язаних у пам'яті функціональних си­стем, здебільшого з ряду альтернатив.

Установлено, що в поведінкових актах відбувається виражена специфічна активація спеціалізованих нейронів, а також активація нейронів додаткових структур (структур, нейрони яких активують­ся при здійсненні інших поведінкових актів), що дістало назву не­специфічної активності. Водночас при здійсненні конкретного акту поведінки відбувається актуалізація безлічі функціональних сис­тем. Основна феноменологія пластичності навчання потрапляє в розряд змін міжсистемних відносин, що вже мали місце до навчан­ня елементам індивідуального досвіду.

Більшість дослідників вважають, що навчання зводиться до фор­мування нового елемента індивідуального досвіду, що починається з подразників, а потім з виникненням такої проблемної ситуації, коли організм не може досягти бажаної мети (відповідного резуль­тату) за рахунок використання вже наявних у досвіді (пам'яті) функціональних систем. У такому разі розвивається орієнтована поведінка, що на нейрональному рівні виявляється неузгодженістю метаболічних потреб клітин і міжнейрональних зв'язків за рахунок зміни синаптичного припливу. Крім того, такий стан зумовлює од­ночасну актуалізацію великого числа функціональних систем. У цей час відбувається пошук нових рішень поведінкових актів зі зміною набору прасистем. З урахуванням наявного досвіду пове­дінки індивідуума в проблемних ситуаціях такий набір прасистем не випадковий, а підпорядкований цьому досвіду. У разі незадово­лення потреби одночасна підвищена актуалізація численних функ­ціональних систем зберігається і формується нова спроба. При за­доволенні поставленого завдання (потреби) знижується рівень ак­туалізації функціональних систем. Після повторення успішних спроб остаточно формується нова функціональна система поведін- коиого акту, що і є сформованим елементом досвіду в пам'яті інди- відуума. Одночасно з цим формуються також відносини нового олемента досвіду з уже наявними елементами досвіду в пам'яті ор­ганізму.

10 керування рухами і вегетативними функціями

10.1. Найзагаліьніші відомості про рухи і нервово-м'язову систему

Рухи є основною формою життєдіяльності людини, за допомогою якої здійснюється зв'язок організму людини із зовнішнім середо­вищем. Рух містять у собі мова і письмо. Руховими функціями лю­дини займаються вчені різних спеціальностей, у тому числі і пси- хофізіологи. Думка так і залишиться думкою в головному мозку, якщо вона не буде вимовлена або записана, а це знову-таки є рух. Майже усі відповідні реакції на зовнішні подразники зводяться до рухів.