Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
554
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Основні категорії і поняття

Способи управління, стилі роботи, поточне управління, цільове управління, методи впливу на людей, правові методи впливу, організаційні методи впливу, розпоряджувальні методи впливу, соціально-психологічні методи впливу, економічні методи впливу, авторитарний стиль управління, ліберальний стиль управління, демократичний стиль управління, організаційна система як об’єкт управління, організація як об’єкт управління, військовий колектив, мікрогрупи, особистість військовослужбовця, лідер групи, колективна думка, колективний настрій, традиції, взаємовідносини.

Завдання і тести для самоконтролю

    1. Назвіть основні складники структури психології військового колективу.

    2. Розкрийте зміст і значення основних методів впливу на людей.

    3. Назвіть основні стилі управління і схарактеризуйте їх.

    4. Схарактеризуйте основні типи підпорядкування підлеглих.

    5. Назвіть зміст основних рекомендацій щодо покращення ставлення підлеглого до виконання своїх обов’язків.

    6. Яке значення для виховної роботи має знання лідерів мікрогруп?

    7. Назвіть основні ознаки слабкого керівника.

    8. Розкрийте зміст поточного і цільового способів управління.

    9. Схарактеризуйте основні стадії розвитку колективу.

    10. Назвіть складники організаційної системи як об’єкта управління.

    11. Розкрийте зміст основних етапів розвитку колективної думки.

12. Колективна думка військового колективу це:

  1. позиція командування роти щодо питання, яке турбує військовослужбовців;

  2. сукупність індивідуальних суджень більшості особового складу;

  3. положення, що визначено у керівних документах.

13. Найбільш ефективним стилем керівництва є:

а) демократичний;

б) ліберальний;

в) авторитарний.

14. При цільовому управлінні:

  1. воно обмежується реакцією на поточні події і обов’язковою постійною присутністю керівника на робочому місці;

  2. керівник завчасно визначає кінцеві результати своїх дій і розробляє програму щодо їх досягнення;

  3. планування здійснюється безпосередньо перед початком дій або в процесі виконання завдання.

15. При свідомому підпорядкуванні:

  1. людина обмежує свою діяльність виконанням відданих йому розпоряджень, не проявляє ініціативи;

  2. виконавець чітко усвідомлює свої обов’язки, необхідність погодження дій з іншими членами колективу, необхідність дій керівника щодо загальної координації роботи;

  3. підлеглий обтяжується своїм положенням, скептично ставиться до розпоряджень керівника.

Правильні відповіді: 12б, 13а, 14б, 15б.

Р о з д і л 4. Організація виховної роботи в роті

4.1. Підбір, навчання та виховання активу підрозділу

Важливим суб’єктом виховної роботи у підрозділі є актив. Його призначають або обирають з метою:

  • надання допомоги командирам у виконанні покладених службово-бойових завдань;

  • проведення виховних та спортивно-масових заходів;

  • формування соціально-психологічних явищ у військовому колективі;

  • сприяння соціальному та правовому захисту військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей;

  • попередження нестатутних взаємовідносин;

  • сприяння адаптації військовослужбовців до умов служби та їх самоствердженню у військовому колективі.

До активу взводу належать: агітатор, культорг, спорторг, редактор бойового аркуша, помічник керівника групи гуманітарної підготовки.

Актив взводу призначає заступник командира роти з виховної роботи за узгодженням з командиром роти та командиром взводу.

Агітаторів призначають у всіх взводах і рівних їм підрозділах, а також в окремих обслугах, екіпажах, бойових постах, чергових змінах та вартах. Ними повинні бути військовослужбовці, які користуються авторитетом, володіють навичками проведення бесід, мають достатній словниковий запас та суттєво відрізняються особистими якостями. Агітатори ведуть папку, в якій накопичують матеріали виступів, бесід, а також цікаві статті з газет та журналів, виписки, ксерокопії, цифрові дані з різних галузей науки, культури, мистецтва та військової діяльності.

Культорги – це військовослужбовці, які надають допомогу в організації та проведенні заходів культурно-виховної і просвітницької роботи. Ними призначають військовослужбовців, які за складом характеру та особливостями психіки розуміють значення та місце мистецтва як роду людської діяльності, мають певні навички та здібності до художньої творчості. Культорг веде папку, в якій збирає списки військовослужбовців, що брали участь у культпоходах та екскурсіях, сценарії культурно-виховних заходів, плани виступів художньої самодіяльності тощо.

Спорторги – особи, які надають допомогу командирам та начальникам у проведенні спортивних змагань, розваг та естафет і особисто відрізняються фізичними якостями або досягненнями з окремих видів спорту. За вказівкою командира спорторг організує спортивні тренування, готує особовий склад до здачі нормативів, бере участь в організації та проведенні спортивних змагань, веде облік спортивної роботи, оформлює наочну агітацію у спортивному куточку підрозділу. Він може вести папку чи планшет, у якому зосереджує заявки на участь команд підрозділу і окремих військовослужбовців у спортивних заходах, турнірні таблиці та результати спортивних змагань, списки спортсменів підрозділу, списки військовослужбовців з результатами виконання норм ВСК та списки військовослужбовців, які потребують допомоги з фізичної підготовки.

Редактори бойового аркуша – це особи, які відповідають за своєчасний випуск бойових аркушів та блискавок. Ними призначають військовослужбовців, які мають гарний почерк, здібності до редагування, абстрактне мислення. Редактор зберігає в окремих папках всі номери бойових аркушів чи блискавок за рік. Ті з них, що були видані під час несення служби у варті, зберігають окремо.

Помічники керівника групи гуманітарної підготовки – це військовослужбовці, які відповідають за якість матеріально-технічного забезпечення планових та додаткових занять, самостійну підготовку слухачів групи гуманітарної підготовки. Їх призначають наказом командира частини з числа найбільш підготовлених слухачів групи гуманітарної підготовки і працюють під керівництвом керівника групи. Помічники керівника групи гуманітарної підготовки ведуть в окремому зошиті облік матеріалів наочного забезпечення занять з гуманітарної підготовки та відмічають присутність слухачів групи на самостійній підготовці.

Активом роти є члени:

  • редколегії стінного друку;

  • ради народознавчої світлиці;

  • ради військового колективу;

  • поста громадського контролю;

  • ради прапорщиків (у окремо дислокованих ротах або тих, що укомплектовані прапорщиками і військовослужбовцями військової служби за контрактом за наявності не менше 15 осіб).

Згідно з вимогами наказів та директив командувача внутрішніх військ, військовослужбовців у склад зазначених громадських організацій обирають на загальних зборах на один рік.

Відбір кандидатів для роботи у складі активу починається з військових комісаріатів, продовжується на навчальних зборах і завершується з прибуттям у підрозділ.

До складу активу призначають та обирають військовослужбовців, які мають лідерські якості, організаторські здібності, знання з різних галузей науки, культури, мистецтва, користуються авторитетом серед особового складу та висловлюють бажання брати участь у громадському житті підрозділу.

Організує роботу активу заступник командира роти з виховної роботи на основі вимог військових статутів, наказів та директив командувача внутрішніх військ, розпоряджень управління виховної роботи ГУ ВВ та інших керівних документів.

Основними напрямками його роботи з активом підрозділу є:

– вивчення вимог керівних документів, що регламентують роботу активу;

– підбір, призначення (організація обрання) та розстановка активу;

– навчання активу методиці проведення виховних заходів;

– виховання у членів активу високих ідейних та морально-психологічних якостей, забезпечення особистого прикладу у виконанні службово-бойових завдань;

– надання допомоги активу з планування роботи;

– координація діяльності різних ланок активу;

– аналізування та оцінювання ефективності роботи активу;

– узагальнення та поширення передового досвіду роботи активу;

– підведення підсумків його роботи;

– сприяння усуненню існуючих недоліків у роботі активу.

У навчанні та вихованні активу беруть участь офіцери управлінь військових частин, відділень (груп) виховної роботи, командування батальйонів в ході проведення зборів та семінарських занять. Для удосконалення професійного і методичного рівня, організації обміну досвідом та визначення результативності роботи у військових частинах раз на місяць можуть проводити дні активу. В ході їх увагу зосереджують на доведенні вимог керівних документів; навчанні активу формам і методам виховної роботи; узагальненні та поширенні передового досвіду; врахуванні побажань військово-службовців щодо покращення роботи громадських організацій; формуванні у кожного активіста відчуття персональної відповідальності за стан справ у підрозділі.

Проведення дня активу передбачає інструкторсько-методичні, практичні та показові заняття, лекції, бесіди з участю представників керівної ланки.

День активу починають, як правило, доповіддю командира військової частини або його заступника з виховної роботи про стан роботи активу за місяць. Після завершення всіх запланованих заходів підводять підсумки, ставлять завдання та дають практичні поради. Закінчується день оголошенням наказу про заохочення кращих. Після цього активісти відвідують музеї, театри, філармонії, пам’ятні місця, фотографуються.

За безпосередньою участю заступників командирів рот з виховної роботи в ротах, як правило два рази на місяць, проводять інструктивно-методичні заняття, інструктажі агітаторів, спорторгів, членів редколегії стінної газети та редакторів бойових аркушів. При цьому увагу зосереджують на визначенні основних орієнтирів у роботі на певний період, доведенні перспективних і запланованих на поточний місяць заходів виховної роботи, роз’ясненні вимог керівних документів, наданні методичної допомоги, розробленні пам’яток для різних категорій активу щодо практичних дій за різних умов.

У процесі навчання та виховання особового складу заступники командирів рот з виховної роботи повинні всіляко зміцнювати авторитет військовослужбовців-активістів, прислуховуватись до їх думки, підтримувати розумну ініціативу. Все це надає активу впевненості та усвідомлення своєї відповідальності за виконання завдань, що стоять перед підрозділом.

Під час проведення методичних та інструктивних занять і нарад необхідно створювати доброзичливу атмосферу, яка сприятиме вільному обміну думками, дозволить кожному відкрито і прямо висловити їх. У виступах обов’язково використовувати конкретні аргументи.

Оскільки актив – це найбільш авторитетна частина військового колективу, його погляди є критеріями, за якими решта військовослужбовців перевіряє свої дії та вчинки. При цьому важливо забезпечити єдність активу, якої досягають в процесі обговорення з активістами найбільш важливих питань життєдіяльності підрозділу.

Приниження ролі активу, недовіра, нерозуміння його необхідності, зневага до навчання активістів позбавляє командира та його заступника з виховної роботи підтримки знизу, породжує у активних членів військового колективу пасивність і байдужість, підриває їх авторитет на користь військовослужбовців, схильних до негативної поведінки.

Отже, актив підрозділу є важливим суб’єктом виховної роботи, ефективність діяльності якого залежить від його підбору, організації навчання та виховання заступником командира з виховної роботи.