Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
554
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

18.3. Оцінювання і облік військової дисципліни у частинах і підрозділах

Відповідно до вимог командувача внутрішніх військ стан військової дисципліни в управліннях ТрК, навчальних закладах, з’єднаннях, військових частинах та підрозділах оцінюють як “задовільний” або “незадовільний”.

При оцінюванні стану військової дисципліни враховують:

  • рівень реалізації керівним складом у своїй роботі вимог Президента, Міністра внутрішніх справ, командувача внутрішніх військ щодо організованості та правопорядку, збереження життя і здоров’я особового складу;

  • ступінь і якість виконання СБЗ, організацію бойового навчання;

  • повноту і якість виконання посадовими особами своїх функціональних обов’язків, спроможність керівного складу управляти підлеглими, правову обґрунтованість, психологічну та етичну доцільність управлінських рішень;

  • морально-психологічну обстановку у військових колективах, чинники, які домінують при формуванні колективного ставлення військовослужбовців до виконання службових обов’язків, оцінювання негативних явищ військовим колективом;

  • дієвість організаційних та виховних заходів профілактики правопорушень і протиправної поведінки військовослужбовців всіх категорій, ефективність дисциплінарної практики;

  • рівень організації служби військ, спроможність добового наряду підтримувати статутний порядок, попереджувати правопорушення;

  • стан внутрішнього порядку у військових частинах і підрозділах, своєчасність та повноту доведення до військовослужбовців всіх видів постачання, оперативність вирішення соціальних проблем;

  • злочини, події та дисциплінарні проступки, які сталися під час виконання службових обов’язків, характер і тенденції правопорушень.

В управліннях ТрК, з’єднаннях, військових частинах стан військової дисципліни оцінюють як:

  • “задовільний”, якщо забезпечено особисту готовність військовослужбовців до захисту державного суверенітету та цілісності України, підтримання високої бойової та мобілізаційної готовності, якісне виконання завдань бойової та вартової служби, здатність військовослужбовців діяти у напружених ситуаціях; особовий склад виявляє стійкість, рішучість, мужність, відвагу, ініціативу, свідоме, чесне і сумлінне ставлення до виконання обов’язків; у колективі існує взаєморозуміння та створено здоровий моральний клімат;

  • “незадовільний”, якщо моральний і психологічний стан, військова дисципліна визнані незадовільними в одній третині і більше військових частин та підрозділів з’єднання (частини), що перевіряється.

Стан військової дисципліни в підрозділі оцінюють як:

  • “задовільний”, якщо забезпечено підтримання постійної бойової та мобілізаційної готовності, якісне виконання СБЗ; служба військ і побут військовослужбовців організовані та здійснюються відповідно до статутів; у військових колективах підтримується здорова морально-психологічна атмосфера та статутні відносини; ведеться об’єктивний облік злочинів і подій;

  • “незадовільний”, якщо її стан суттєво знижує бойову та мобілізаційну готовність; під час виконання СБЗ та несення служби військ зафіксовані грубі порушення вимог статутів; у військових колективах не забезпечується здорова морально-психологічна атмосфера; скоєні злочини, за якими військовослужбовці притягнуті до кримінальної відповідальності; сталися надзвичайні події з загибеллю людей; є факти навмисного приховування посадовими особами злочинів та надзвичайних подій.

Індивідуальну оцінку військовослужбовцю за дисципліну визначає безпосередній начальник під час підбиття підсумків. Вона може бути “зразковою”, “задовільною” чи “незадовільною”.

При визначенні індивідуальної оцінки враховують:

  • практичне виконання у повсякденному житті вимог чинного законодавства, Військової присяги, загальновійськових статутів, наказів та розпоряджень командирів і начальників;

  • ставлення до виконання службових обов’язків, взірцевість у службі та навчанні;

  • ступінь стійкості у подоланні труднощів військової служби, наявність високих моральних та бойових якостей;

  • особисті правопорушення та випадки протиправної поведінки, обставини і причини їх скоєння;

  • рівень виконавчої дисципліни, ступінь вини посадової особи, що своїми діями або бездіяльністю призвела до скоєння правопорушення підлеглим;

  • пильність та суворе збереження військової таємниці.

Зразкову оцінку виставляють, якщо військовослужбовець:

  • в обсязі займаної посади знає положення законів, Військової присяги, статутів і наказів командирів (начальників);

  • неухильно виконує їх вимоги;

  • проявляє ініціативу;

  • правильно реагує на зауваження начальників і старших;

  • своєчасно усуває недоліки у службі та особистій поведінці.

Задовільну оцінку виставляють, якщо військовослужбовець:

  • в обсязі займаної посади нетвердо знає вимоги законів і статутів;

  • у службовій діяльності та повсякденному житті не припускає порушень військової дисципліни та норм моралі;

  • нечітко виконує накази і розпорядження командирів (начальників);

  • не завжди правильно реагує на зауваження начальників та старших.

Незадовільну оцінку виставляють, якщо військовослужбовець:

  • в обсязі займаної посади не знає вимог законів і статутів;

  • скоїв надзвичайну подію, дисциплінарний проступок;

  • систематично порушує військову дисципліну, статутний порядок та норми моралі;

  • на зауваження начальників і старших та стягнення реагує хворобливо, висновків з них не робить.

Для офіцерів, прапорщиків, військовослужбовців військової служби за контрактом, які мають підлеглих, враховують здатність підтримувати серед них належний правопорядок та дисципліну.

На загальну оцінку діяльності командирів (начальників) не впливають злочини, виявлені ними у результаті проведення профілактичних заходів у підпорядкованих військових частинах та підрозділах.

Правила обліку злочинів, подій та дисциплінарних проступків визначені затвердженою наказом командувача Інструкцією про порядок донесень і доповідей про злочини, події та дисциплінарні проступки у внутрішніх військах МВС України та їх облік.

Облік злочинів, подій, корупційних правопорушень та дисциплінарних проступків у ГУ ВВ ведуть:

  • в управлінні виховної роботи – загальний облік злочинів, подій, корупційних правопорушень;

  • у відділі інформаційно-аналітичної роботи та оперативної інформації оперативного управління штабу внутрішніх військ узагальнюють зазначену інформацію та надають її до МВС і Секретаріату Президента України.

Облік правопорушень в управліннях ТрК, навчальних закладах, з’єднаннях, військових частинах, батальйонах ведуть у відділеннях (групах) виховної роботи:

  • у Журналі обліку злочинів, подій, корупційних правопорушень за рік;

  • у Журналі обліку дисциплінарних проступків за рік.

Крім того, в управліннях ТрК зберігають результати аналізу стану військової дисципліни.

У ротах та окремих взводах облік дисциплінарної практики ведуть у Журналі обліку стану військової дисципліни роти за рік.

Журнал обліку злочинів, подій, корупційних правопорушень управління ТРК (військової частини, батальйону) має три розділи.

Перший – облік злочинів.

Другий – облік подій.

Третій – облік корупційних правопорушень.

Перший розділ має 11 граф.

1. Порядковий номер.

2. Підрозділ.

3. Час, дата скоєння злочину (час, дата надходження доповіді, її номер).

4. Короткий опис злочину: час доби і місце скоєння злочину (на бойовій службі, поза підрозділом, під час проведення занять, господарських робіт та ін.), характер злочинних дій, наслідки, кількість померлих, їх посади, звання, прізвища, ім’я, по батькові, характер заподіяної їм шкоди, сума матеріального збитку, стан на момент скоєння злочину (алкоголь, наркотик).

5. Дата реєстрації злочину в прокуратурі, час, дата відправлення донесення до ГУ ВВ, його номер.

6. Класифікація злочину згідно з КК України з наступними корективами.

7. Хто проводить дізнання і слідство.

8. Посада, військове звання, прізвище, ім’я, по батькові.

9. Установчі дані на скоївших злочини та потерпілих – дата народження, освіта, сімейний стан, місяць, рік призову, яким військкоматом призваний, вступ на службу за контрактом, присвоєння військового звання “прапорщик”, первинного офіцерського звання (для офіцерів – який військовий навчальний заклад закінчив, коли).

10. Дата засудження, яким судом, ст. КК України, міра покарання, звільнений від карної відповідальності, ким припинена карна справа, дата, підстава стосовно до КПК України, дисциплінарно-громадські заходи.

11. Дата, підстава зняття злочину з обліку.

Другий розділ має 11 граф.

1 – 4 графи, як у першому розділі.

5. Коли та яке рішення прийнято командиром (начальником).

6 – 9 графи, як у першому розділі графи 5 – 9.

10. Вжиті заходи до винного (дисциплінарні, громадські, звільнення з військ).

11 графа, як у першому розділі.

Третій розділ має 7 граф.

1 – 2 графи, як у першому розділі.

3. Дата скоєння (дата надходження доповіді, її номер).

4. Дата протоколу, ким складений, класифікація правопорушення відповідно до Закону України “Про боротьбу з корупцією”, короткий опис корупційного правопорушення.

5 – 6 графи, як у першому розділі графи 8 – 9.

7. Дата, яким судом розглядалась справа, рішення суду, заходи дисциплінарного впливу (дата та № наказу).

Журнал обліку дисциплінарних проступків управління ТРК (військової частини, батальйону) має 9 граф.

1. Порядковий номер.

2. Підрозділ.

3. Обставини (час, дата та місце скоєння, характер проступку, стан на момент скоєння – алкоголь та ін., наслідки, хто і як постраждав).

4. Час, дата одержання доповіді.

5. Хто проводить розслідування.

6. Посада, військове звання, прізвище, ім’я, по батькові.

7. Дата народження, місяць та рік призову, яким військкоматом призваний (для офіцерів та прапорщиків – термін служби та сімейний стан).

8. Вжиті заходи, коли та ким (дата та № наказу).

9. Примітки.

Журнал обліку стану військової дисципліни роти має три розділи:

Перший – облік заохочень, оголошених військовослужбовцям.

Другий – облік стягнень, накладених на військовослужбовців.

Третій – аналіз стану військової дисципліни та дисциплінарної практики роти за рік.

Перший розділ має 6 граф.

1. Підрозділ.

2. Військове звання, прізвище, ім’я, по батькові.

3. За що оголошено заохочення.

4. Вид заохочення.

5. Ким оголошено заохочення (дата та № наказу).