Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
552
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Основні категорії і поняття

Бойова служба, морально-психологічне забезпечення, начальник варти, добовий наряд, патрульно-постова служба, охорона громадського порядку, форми виховної роботи, етапи морально-психологічного забезпечення, наочна агітація, інструктаж активу, критерії оцінки результатів бойової служби, настольні ігри, бойовий аркуш, психіка військовослужбовців.

Завдання і тести для самоконтролю

  1. Скільки етапів налічує організація МПЗ бойової служби?

  2. Форма і зміст плану МПЗ бойової служби внутрішньої варти.

  3. Назвіть основні критерії оцінювання виконання завдання бойової служби у вартах.

  4. З яких питань інструктує актив варти заступник командира роти з виховної роботи перед службою?

  5. Назвіть основні заходи МПЗ у період підготовки внутрішньої варти до бойової служби.

  6. Розкрийте зміст МПЗ служби добових нарядів.

  7. Які заходи слід провести начальнику варти для підвищення психічного тонусу військовослужбовців перед тим як відправити їх в нічний час на пости?

  8. Зміст наочної агітації у вартовому приміщенні.

  9. Форми МПЗ виконання СБЗ з особовим складом внутрішніх варт.

  10. Зміст МПЗ служби з підтримання громадського порядку під час проведення масових заходів.

  11. Оцінку за несення бойової служби начальнику варти визначає:

а) командир роти;

б) командир батальйону;

в) командир військової частини.

12. Військовослужбовців, які повернулися з відпусток, призначають на службу не раніше:

а) 20 діб;

б) 5 діб;

в) 10 діб.

13. Виховні заходи з особовим складом варти з супроводження спеціальних вантажів на зворотньому шляху до плану МПЗ бойової служби:

а) включають;

б) не включають;

г) дописує особа, що перевіряє варту.

14. У нічний час з 01.00 до 03.00 год:

а) спостерігається підвищення працездатності у всіх відповідальних осіб;

б) кожен відчуває себе добре і впевнено;

в) навіть практично здорові особи відчувають сильний душевний дискомфорт.

15. Забезпечує проведення заходів МПЗ у ході несення бойової служби варти:

а) начальник варти;

б) розвідний;

в) посадова особа, що перевіряє варту.

16. Редактора бойового аркуша у варту:

а) призначає заступник командира роти з виховної роботи;

б) обирають на загальних зборах роти;

в) обирають на зборах взводу.

Правильні відповіді: 11а, 12б, 13а, 14в, 15а, 16а.

Р о з д і л 16. Морально-психологічне забезпечення дій військ у бойових умовах

16.1. Морально-психологічне забезпечення дій військ в обороні

Війна у всі часи була і є величезним випробовуванням моральних, бойових та психологічних якостей військовослужбовців.

Збройне протиборство – це зіткнення не тільки фізичних, а й моральних сил ворогуючих сторін. Той, хто має морально-психологічну перевагу, може більшою мірою за однакових обставин розраховувати на перемогу. Історія війн і збройних конфліктів налічує чимало таких прикладів.

Безпосереднє керівництво МПЗ дій частин та підрозділів здійснює командир, а організовує – його заступник з виховної роботи.

У обороні МПЗ дій військ спрямовують на виховання у особового складу стійкості, мужності, високої бойової активності, мобілізацію його на створення в короткі строки стійкої оборони, забезпечення постійної готовності частин (підрозділів) до проведення стрімких контратак і переходу у наступ.

У період підготовки до бойових дій важливе місце займає виховання у військовиків державної та національної свідомості, глибокого розуміння єдиноначальності, особистої відповідальності за виконання бойових завдань і формування у особового складу високих морально-психологічних якостей.

Велике значення має виховання військовослужбовців на бойових традиціях Українського народу, прикладах мужності та героїзму в боротьбі проти поневолювачів за часів Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Запорозької Січі, держави Богдана Хмельницького, визвольного руху Січових Стрільців.

Перед початком бойових дій виховною роботою охоплюють усі категорії особового складу. У роботі з командирами підрозділів використовують різні форми і методи виховної роботи: лекції, семінари, наради, інструктажі, спеціальні завдання. З урахуванням характеру сучасного бою проводять заходи, спрямовані на виховання у офіцерів підрозділів високих ідейних переконань, особистої взірцевості, сміливості, рішучості, ініціативи і самовідданості.

Особливу увагу звертають на уміння сержантів вести індивідуальну виховну роботу та їх готовність до заміни офіцерів, які вибули зі строю. При проведенні виховних заходів зусилля також зосереджують на розвитку у сержантів свідомості, формування організаторських здібностей, впевненості у своїх силах, знаннях і можливостях, готовності до сміливих і рішучих дій у складних умовах.

Велику роботу проводять з рядовим складом. Саме на плечі солдат лягають основні труднощі боротьби з ворогом. Необхідно враховувати, що очікування бою створює атмосферу психологічної напруженості. З цієї причини важливим є уміння командирів і офіцерів виховної роботи допомогти солдатам подолати негативні емоції і почуття, надати впевненості у своїх силах, віри в надійність зброї і бойової техніки.

При підготовці до бойових дій командири, їх заступники з виховної роботи приділяють особливу увагу молодим солдатам. З новачками проводять бесіди, розповідають про бойові традиції частин і підрозділів, знайомлять з бойовою обстановкою і військовим колективом. За наявності часу проводять бесіди про бойовий шлях з’єднання, частини, організують зустрічі з досвідченими військово-служ­бовцями. За допомогою старших молоді бійці швидше звикають до обстановки, входять у ритм бойового життя.

У обороні, як і в інших видах бойових дій, у заходах МПЗ бере участь керівний склад частини. Командири, офіцери виховних структур, начальники служб, інженерно-технічний склад зустрічаються з особовим складом, проводять бесіди, інформування, формують мужність, безстрашність у боротьбі.

Для виховання у військовослужбовців стійкості використовують різні форми та методи: бесіди, інформаційні години за темами: “Ні кроку назад!”, “Дисципліна та стійкість – запорука перемоги”, “Хто підриває дисципліну, той допомагає ворогу”, “Наполегливо захищати свої позиції” та ін. Велике мобілізуюче значення мають читання вголос наказів командування та звернень Військової Ради. Вони впливають на почуття, свідомість і підсвідомість особового складу, допомагають формувати мужність, хоробрість, стійкість в обороні.

Під час проведення заходів звертають увагу на невеликі бойові групи, бойові обслуги, екіпажі танків, бойових машин піхоти.

Суттєвий виховний ефект мають бесіди досвідчених військовослужбовців про способи та прийоми знищення броньованої техніки противника, властивості вітчизняної протитанкової зброї, забезпечення стійкої оборони в ротних опірних пунктах. У роз’яснювальній роботі, перш за все, приділяють увагу розвиненню бойової ініціативи, умілому використанню особливостей місцевості, організації засідок, вогневих мішків, прихованих перешкод та мінних полів.

У інформаційно-виховній роботі завжди використовували друковані видання, газети, пам’ятки, листівки, технічні засоби інформування, радіогазети, виступи кращих військовослужбовців у похідних клубах частин, фотогазети, наочну агітацію.

МПЗ бойових дій в обороні нерозривно пов’язане з бойовою підготовкою. Роз’яснюючи завдання та особливості майбутніх оборонних бойових дій, командири, офіцери штабів, виховних органів водночас навчають підлеглих володіти зброєю, тренують їх у подоланні перешкод, перевіряють забезпеченість усім необхідним для бою.

Заходи МПЗ дій військ підвищують бойову активність особового складу в обороні, зміцнюють моральний і психологічний стан, дисципліну і порядок, впевненість у перемозі над ворогом. І навпаки, ніщо так не знижує моральний дух військ в обороні, як пасивне очікування, неясність обстановки, відсутність наступальної перспективи. Саме тому командири, офіцери виховних органів та штабів постійно спрямовують свою діяльність на пошук активних форм оборони, підкреслюють під час зустрічей із військовослужбовцями її важливість. Вони постійно нагадують підлеглим про те, що тільки рішучі та активні дії можуть забезпечити міцність і стійкість оборони, підготувати умови для переходу в наступ.

Новітні види зброї та бойової техніки, характер сучасного бою розширюють можливості для прояву бойової активності в обороні. Щоб втілити їх у життя, потрібна напружена, цілеспрямована діяльність командирів, штабів, органів виховної роботи.

Звичайно, одним тільки роз’ясненням бойової активності досягти не можна. Важливим є особистий приклад командирів, усіх офіцерів, їх організаційні здібності, пошук новітніх підходів до ведення оборонних бойових дій, проведення заходів активізації оборонного бою.

Впевненість та активність військовослужбовців у обороні залежать також від надійності оборонних споруд, інженерного обладнання. Ось чому під час проведення заходів МПЗ дій військ приділяють велику увагу вмілому використанню військово-службовцями умов місцевості, обладнанню позицій. У спілкуванні з військовослужбовцями офіцери роз’яснюють, якої шкоди може завдати легковажне ставлення до влаштування окопів, траншей, ходів сполучення, заохочують тих, хто старанно виконує ці роботи.

Важливим аспектом діяльності органів виховної роботи під час оборонних бойових дій є проведення занять з навчання методам подолання психічних травм і бойового стресу, прийомам саморегуляції, вольової мобілізації, аутотренінгу, надання екстреної лікарської та психологічної допомоги. До цих занять залучають медичних працівників.

У підрозділах проводять систематичні огляди та обстеження особового складу щодо виявлення симптомів бойових психічних травм, здійснюють заходи їх запобігання та корекції. Окремо проводять зняття емоційно-психічного перевантаження під час очікування бойових дій у підрозділах розвідки, спостерігачів у смузі забезпечення чи на передовій позиції. З метою зміцнення морально-психологічного стану в підрозділах за участю командного складу проводять інформаційні години: “Героїчне минуле району бойових дій”, “Наш земляк Богдан Хмельницький”, “Кодекс поведінки учасника бойових дій”.

Офіцери органів виховної роботи встановлюють контакти з місцевими органами влади, суспільними, культурно-освітніми організаціями з питань вивчення та аналізу морально-психологічних процесів серед населення у смузі оборони, соціально-політичної обстановки, спільного використання засобів масової інформації та культурно-освітніх закладів.

З метою надання релігійної підтримки окремим військовослужбовцям та проведення душпастирської роботи залучають служителів церков. Вони сповідають особовий склад, проголошують проповіді, освячують зброю та бойову техніку.

Разом з органами безпеки та військової контррозвідки припиняють розповсюдження чуток, інші дії, спрямовані на деморалізацію особового складу. За допомогою бойового активу, спостерігачів виявляють місця розташування гучномовних станцій та установок противника, організують їх подавлення артилерією. У частинах і підрозділах формують команди (групи) збирання та знищення листівок противника, радіоприймачів з фіксованими частотами мовлення.

З метою підтримання бойової активності військовослужбовців щоденно розповсюджують інформацію про бойові успіхи частин, героїчні подвиги, узагальнюють досвід МПЗ дій військ. Створюють загальну систему інформування про хід бойових дій, морально-психологічний стан підрозділів і частин.

Під час оборони в умовах міста МПЗ дій військ спрямовують на виконання завдань щодо стійкого утримання опорних пунктів та районів оборони, створення ефективної системи вогню, підтримання стійкості, ініціативи, винахідливості при веденні бою в ізоляції від основних сил, посилення виховного впливу в екіпажах танків, бойових машин піхоти, гарматних і мінометних обслугах.

Під час оборони у горах МПЗ дій військ зосереджують на стійкому утриманні перевалів, проходів, тунелів, вузлів доріг, командних висот, широких долин, веденні безперервної розвідки і спостереження, постійному інформуванні особового складу.

Під час оборони у лісі МПЗ дій військ спрямовують на надійне утримання вірогідних напрямків наступу противника (дороги, просіки, проходи у заболочених ділянках, галявини, вирубки), ефективне використання вогневих засобів і бойової техніки для проведення несподіваних і стрімких контратак.

При діях частин (підрозділів) у складі протидесантного резерву МПЗ дій військ зосереджують на забезпеченні швидкого висування в район висадки десанту противника, стрімких і рішучих дій з його знищення.

При виході з бою і відході МПЗ дій військ спрямовують на збереження витримки, дисципліни та організованості особового складу, здібності підрозділів вести бій у відриві від головних сил, утримання рубежів, швидких і потайних діях. Особливу увагу надають виховній роботі у підрозділах, які прикривають вихід із бою головних сил.

У період заміни частин (підрозділів) МПЗ дій військ спрямовують на дотримання особовим складом встановленого режиму діяльності підрозділів, дисципліни маскування у районі оборони і під час виходу із нього, на підтримання бойової готовності підрозділів, пильності і збереження військової таємниці.

Під час дій у розвідувальному загоні та веденні розвідки боєм МПЗ дій військ спрямовують на безумовне виконання завдань розвідки, отримання повних і правдивих відомостей про ворога, виховання у кожного військовослужбовця ініціативи і винахідливості, здібності до рішучих дій, спостережливості, вміння зберігати військову таємницю.

У бою в оточенні і при виході з нього МПЗ дій військ спрямовують на підтримання високого морально-психологічного стану, стійкості та боєздатності військ, прагнення активними діями сприяти виконанню бойового завдання. Увагу звертають на витримку, ініціативу і рішучість офіцерів, особистий приклад бойового активу, високу організованість і дисципліну військовослужбовців, безперервне інформування особового складу про обстановку, що склалася, припинення чуток і панічних настроїв, економне використання боєприпасів, пального, продовольства та інших матеріальних засобів.

Особливу увагу треба приділяти МПЗ дій військ в нічних умовах, коли єдиний бойовий колектив ніби роз’єднаний на окремі групи, що спричиняє почуття самотності. Вночі інколи послаблюється мобілізуючий вплив позитивного прикладу командира, офіцера-виховника, товариша по службі. Проте треба пам’ятати, що ніч сприяє прихованим бойовим діям, введенню противника в оману, досягненню несподіваності. Нічний бій більш ніж будь-який вимагає попередньої підготовки, пошуків шляхів стійкого виховного впливу.

Сучасні бойові дії передбачають застосування противником зброї масового ураження. Особливу силу має фактор новизни, відсутності бойового досвіду дій під час застосування ракетно-ядерної зброї. З досвіду минулих війн відомо, що нова зброя значно впливає на психіку, послаблює увагу, мислення, викликає страх (літако-, танко-, мінобоязнь). Другий значний психологічний фактор, що загострює інстинкт самозбереження – виключна бойова міць ракетно-ядерної зброї, труднощі захисту від неї. Вплив цих факторів може бути послаблений за допомогою МПЗ навчальних занять ще в мирний час.

За будь-яких умов після завершення бойових дій в обороні підводять підсумки, нагороджують тих, хто проявив мужність та героїзм. Узагальнюють та поширюють передовий досвід здійснення МПЗ дій військ у бойових умовах. Для цього використовують заходи усної пропаганди та агітації, стінний друк, наочну агітацію.

Таким чином, успішне ведення бойових дій в обороні великою мірою залежить від умілої організації МПЗ дій військ, тому всі командири і начальники повинні володіти методикою його здійснення.