Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
552
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Правила поведінки військовослужбовців з місцевим населенням у Республіці Дагестан

Постійно знаходьтесь на визначеному Вам місці і без дозволу старшого ні на хвилину не залишайте його.

Характер служби вимагає від Вас готовності до негайних, сміливих, рішучих та ініціативних дій, правильність яких залежить від знання законів, інструкцій і рекомендацій, їх неухильного та чіткого виконання.

Непорушний закон для Вас – суворе дотримання правил збереження документів, зброї, ведення переписки, розмов по телефону і радіостанції.

Ви несете службу в умовах масового скупчення громадян, обставин, що швидко змінюються і вимагають прийняття самостійних рішень. Тому Ваше ставлення до громадян має бути максимально уважним, а дії – законними, справедливими і зрозумілими.

Ніколи не забувайте про такт стосовно жінок, осіб похилого віку та інвалідів. У розмові проявляйте особливу уважність і витриманість, будьте розбірливі у висловленнях. До громадян варто звертатися тільки на “ви”.

Поважайте традиції і релігію древнього народу.

Якщо хочете висловити побажання, не забудьте супроводити його словами: “Прошу Вас, будь ласка”. Якщо Ви хочете допомогти, зверніться з пропозицією: “Дозвольте допомогти” або з питанням: “Вам допомогти?” На слова подяки завжди відповідайте: “Будь ласка”. Разом з тим не слід бути зайво нав’язливим, виявляти дріб’язкову опіку, особливо до жінок (це не прийнято на Північному Кавказі).

Якщо до Вас звернулися з питанням, уважно вислухайте, дайте вичерпну відповідь. Не дратуйтеся, якщо Вас не зрозуміють. Спокійно повторіть її, роз’ясніть зміст сказаного. Не вживайте висловлювань: “Не знаю”, “Ви звернулися не за адресою”, “Це в мої обов’язки не входить” і т. ін. Якщо не можете дати відповідь, скажіть приблизно так: “Вибачте, я цього не знаю” і порадьте звернутися до командира (старшого).

Не залишайте без уваги звернене до Вас питання, відповідайте на нього чемно, не йдіть і не займайтеся чимось іншим, якщо з Вами заговорили. Не зважайте на образливі зауваження, глузування.

Вимагаючи від громадян дотримання законності, не виявляйте дратівливості, дотримуйтеся спокою, добирайте слова м’які, а докази переконливі. Не припускайте брутальності, підвищення голосу – це може бути приводом для взаємної неввічливості, небажаного розвитку подій. Не можна дагестанця образити більше, ніж сказати йому: “Ти не чоловік”. Це буде великою помилкою з боку людини, яка не знає звичаїв цього народу. Варто мати на увазі і те, що дагестанець як важку образу сприймає нецензурну лайку при спілкуванні. Особливо сильним буває гнів, якщо в ній фігурує жінка: мати, сестра, інша близька родичка.

Закінчення дод. 14.1

Не використовуйте жартівливих, іронічних або двозначних висловлювань, що можуть неправильно зрозуміти і викликати небажану реакцію.

Умійте володіти собою. Розмови з громадянами ведіть спокійно, по-діловому. Ні при яких обставинах не підвищуйте голоса, не розмахуйте руками. Під час розмови не паліть, не жуйте і не припускайте інших дій, що можуть бути розцінені як неповага до співрозмовника. Умійте терпляче вислухати людину, не перебивайте, поки вона не закінчить пояснення. Навіть у випадку незгоди вислухайте її до кінця.

Зауваження особі, яка припустила порушення, намагайтеся зробити так, щоб не принизити її гідності. Якщо порушник продовжує поводитися як і раніше, попередьте про можливі наслідки. Попередження має бути обґрунтованим і не містити погроз. Не виявляйте надмірної суворості, завжди будьте вимогливі та принципові. У будь-якому випадку поводьтеся коректно, не давайте приводу для провокацій.

Надавайте допомогу громадянам, які постраждали внаслідок нещасного випадку, та особам у безпомічному стані.

При звертанні до громадян, що знаходяться в нетверезому стані або у стані наркотичного сп’яніння, дійте обережно й обачно, не застосовуйте силу поодинці, не давайте приводу для образи. Дотримуйтесь мір безпеки й обережності. Знайте – це не ознака боягузтва, а спосіб кращого виконання службових обов’язків.

Пам’ятайте, що наша загальна мета – допомогти дагестанському народові позбутися того лиха, у яке він потрапив, допомогти налагодити, мирне і спокійне життя.

Воїн! На тебе, солдата правопорядку, з надією дивиться дагестанський народ, захистити його від беззаконня – твій патріотичний обов’язок!