Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1.Підручник ТПВР у ВВ МВС У.doc
Скачиваний:
554
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
3.97 Mб
Скачать

13.3. Морально-психологічне забезпечення проведення спеціальних операцій

Складним видом тактичних дій підрозділів внутрішніх військ є участь у спеціальних операціях, що зумовлює підвищені вимоги до бойової, тактико-спеціальної і морально-психологічної підготовки особового складу.

Спеціальні операції проводять для пошуку і затримання порушників на особливо важливих об’єктах, ліквідації втеч озброєних злочинців, масових безладь, диверсійно-розвідувальних груп противника та у деяких інших випадках.

У період їх підготовки МПЗ повинно бути максимально оперативним, тому що цей період гранично обмежений за часом. Його метою є:

  • допомогти особовому складу глибоко усвідомити накази командирів;

  • роз’яснити значення, конкретні завдання та особливості майбутньої спеціальної операції;

  • довести до військовослужбовців прикмети злочинців, що втекли;

  • забезпечити тверде засвоєння кожним військовослужбовцем своїх обов’язків у операції;

  • мобілізувати особовий склад на якісну підготовку зброї, ініціативні та рішучі дії, підтримання дисципліни й організованості, налагодження відносин з місцевим населенням.

У цей період комплектують військові наряди, призначають актив, проводять групові та індивідуальні бесіди, організовують взаємозв’язок з місцевими органами влади, громадськими організаціями і населенням. Проводять інструктажі офіцерів-виховників, активу щодо завдання і способів його виконання, форм і методів виховної роботи з особовим складом.

Необхідно використати всі можливості для роботи з військовослужбовцями: до виїзду з частини, на зупинках під час маршу, на пунктах збору, при виході підрозділів на рубежі блокування, на вихідному положенні для пошуку, на місцях розташування військових нарядів.

У роботі з особовим складом широко використовують приклади мужності і відваги воїнів внутрішніх військ при несенні бойової служби, організують виступи офіцерів, прапорщиків, оперативних працівників, які раніше брали участь у подібних операціях. Такі бесіди допомагають військовослужбовцям краще зрозуміти свої майбутні дії.

Зусилля МПЗ у підготовчий період спрямовують на забезпечення ретельної підготовки особового складу до операції, організованого здійснення маршу, своєчасного прибуття в район операції, мобілізацію військовослужбовців для успішного виконання завдання.

МПЗ дій у ході операції організують з урахуванням задуму і прийнятого командиром рішення, тривалості операції, обстановки та динаміки подій. Воно спрямоване на підтримання морального духу особового складу, стійкості у подоланні труднощів, високої пильності і бойової готовності, прагнення до розумної ініціативи, сміливих і рішучих дій.

Важливого значення має підтримання у військовослужбовців стану бойової активності та патріотичного піднесення. Обов’язок командирів та їх заступників з виховної роботи – викликати у військовослужбовців почуття впевненості в успіху, твердо управляти особовим складом, вміло стимулювати бойовий настрій. Керівник операції зобов’язаний передбачити заходи щодо попередження страху і паніки. Він повинен постійно підбадьорювати підлеглих, особливо вночі, коли погіршується зоровий зв’язок і військовослужбовці відчувають втому.

Основною формою МПЗ дій у ході операції є особисте спілкування командирів і офіцерів виховної роботи з підлеглими. Залежно від умов і тривалості операції можуть використовувати й інші форми та методи роботи з особовим складом.

У засідки та секрети на віддалені і відповідальні ділянки призначають актив та кращих воїнів. Військовослужбовців першого року служби доцільно призначати у наряди разом з досвідченими солдатами та сержантами. Особливу увагу в роботі з особовим складом приділяють діям у нічних умовах. Роботу в групах блокування спрямовують на виконання основного завдання служби заслонів – недопущення виходу злочинців із блокованого району, а у випадку спроби прориву – на їхнє захоплення чи знищення.

МПЗ дій пошукових груп зосереджують на:

  • забезпеченні активного пошуку злочинців;

  • мобілізуванні особового складу для сміливих і рішучих дій при зустрічі зі злочинцями;

  • особистому прикладі активу, офіцерів і сержантів;

  • забезпеченні точного виконання кожним військовослужбовцем вимог статутів і наказів, надійної взаємодії між пошуковими групами;

  • встановленні відносин з місцевим населенням, збереженні майна, турботі про відпочинок і харчування особового складу.

На рубежах вирівнювання особовий склад інформують про зміни в оперативній обстановці, хитрування злочинців, хід пошуку, позитивні і негативні приклади дій.

При виході пошукових груп на рубіж блокування застосовують заходи взаємного впізнавання з особовим складом заслонів. Заступник керівника операції з виховної роботи з урахуванням обстановки вносить корективи в розміщення активу.

Головне завдання МПЗ дій підрозділів, що знаходяться в резерві – настроїти особовий склад на успішне виконання завдань операції. Увагу активу зосереджують на ознайомленні особового складу з обстановкою, допомозі командирам у мобілізації військовослужбовців для швидкого приведення зброї і спеціальних засобів у бойову готовність. З особовим складом проводять бесіди про необхідність пильності і дотримання бойової готовності, роз’яснюють особливості дій при проведенні спеціальної операції, організовують доставку і читку газет, прослуховування радіопередач.

Завданням МПЗ дій у ході операції є оперативне доведення до особового складу прикладів мужності, відваги, розумної ініціативи, проявлених військовослужбовцями. З цією метою організовують виступи командирів, офіцерів виховної роботи, активу, випуск і розповсюдження бойових аркушів, “блискавок”. В окремих випадках можуть бути використані наявні засоби радіозв’язку.

При діях у населених пунктах особовому складу роз’яснюють правила правових відносин з населенням і норми поведінки.

У завершальний період операції, особливо при нарощуванні бойових дій з оточення, захоплення чи знищення злочинців, усі офіцери звертають увагу на неприпустимість проявів неорганізованості, втрати управління підрозділами і військовими нарядами, недопущення невиправданих людських втрат та інших надзвичайних подій.

Протягом всієї операції необхідно мати інформацію про морально-психологічний стан і військову дисципліну, хід виконання бойового завдання, проведені виховні заходи. Висновки з аналізу інформації, що надходить, оперативно враховують у подальшій діяльності командирів і органів виховної роботи.

Після завершення спеціальної операції зусилля МПЗ спрямовують на організоване пересування особового складу до місця постійної дислокації, збереження зброї, бойової техніки і матеріальних цінностей, а також нерозголошення інформації про проведення спеціальної операції.

Заступник командира роти з виховної роботи зобов’язаний доповісти командиру про морально-психологічний стан і військову дисципліну особового складу, проведені виховні заходи, приклади героїзму, мужності та відваги військовослужбовців, свої висновки і пропозиції.

У підрозділах підводять підсумки з різними категоріями військовослужбовців та активом. Доводять приклади позитивних дій, основні недоліки і визначають заходи щодо їх усунення. Можуть бути проведені збори військових колективів за підсумками виконання бойового завдання. Готують матеріали на заохочення військовослужбовців, які відзначилися. Досвід МПЗ спеціальної операції узагальнюють з метою його використання при виконанні аналогічних бойових завдань.

Отже, вміло організоване МПЗ є важливою умовою успішного проведення спеціальних операцій.