Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лекція №4 попередження виробничого травматизму Причини виробничого травматизму

На АТП причини виробничого травматизму умовно поділяють на технічні й організаційні. З цих причин виникає найбільше число нещасних випадків. Крім цих причин, можна виділити також санітарно-гігієнічні, психофізіологічні, економічні причини і природні фактори.

Технічні причини підрозділяють на конструкторське, технологічні і незадовільне технічне обслуговування. До конструкторських причин відносяться: невідповідність вимогам безпеки конструкції транспортних засобів, вантажопідйомних машин, гаражного устаткування, верстатів, піднімальних, енергетичних пристроїв; недосконалість конструкції ручного і переносного механізованого інструмента; відсутність або відсутність або недосконалість запобіжних пристроїв, огороджень і інших засобів безпеки. Технологічними причинами є порушення і недосконалість технологічного процесу, неправильний вибір устаткування й оснащення, засобів механізації, вантажопідйомних засобів.

Незадовільне технічне обслуговування полягає у відсутності планових профілактичних і транспортних засобів; порушенні графіків і технології обслуговування, низькій якості обслуговування.

Організаційні причини – це відсутність або неякісні інструктування і навчання; відсутність керівництва роботами і технічним наглядом за проведенням роботи; відсутність інструкцій; порушення режиму праці і відпочинку; неправильна організація робочого місця, руху пішоходів і транспортних засобів; низька культура виробництва; використання робітників не за фахом і не по кваліфікації, відсутність або невідповідність установленим нормам засобів індивідуального захисту; відсутність знаків безпеки, попереджувальних плакатів і написів про небезпеку й ін.

Санітарно-гігієнічні причини включають: незадовільне висвітлення робочих місць, проїздів, території, несприятливі метеорологічні умови; підвищену концентрацію шкідливих речовин у повітрі робочої зони; великий рівень шуму, ультразвуку і вібрації; недолік площ; незадовільний зміст виробничих, санітарно-побутових і допоміжних приміщень; недотримання правил особистої гігієни й ін.

Психофізіологічні причини полягають у: невідповідності анатомофізіологічних і психологічних особливостей організму людини умовам праці; незадовільному психологічному кліматі в колективі; ослабленні самоконтролю, непотрібному ризику; хворобах, нервовому стані, стомлюваності, порушенні координації рухів; незадоволеності роботою, алкогольному сп'янінні й ін.

Економічні причини підрозділяються на виробничо-економічні і соціально-економічні. Виробничо-економічними причинами є прагнення до понаднормових робіт, неритмічність роботи й ін.

Соціально-економічні причини включають порушення термінів видачі заробітної плати, недоліки в житлових умовах, у забезпеченості дитячими установами.

До природних факторів відносяться стихійні лиха і масові епідемії.

Травматизм на АТП, як показали дослідження, у середньому розподіляються в такий спосіб, %

Зона ремонту...………………………………………………………......30

Цехи і ділянки...……………………………………………………........22

Територія...………………………………………………………….........21

Зона технічного обслуговування...………………………………….....11

Місця стоянки автомобілів...………………………………………........9

Мийка...…………………………………………………………………....4

Заправний пункт паливно-мастильними матеріалами...……….........1,5

Контрольно-технічний пункт...……………………………………........1

Виїзди з виробничих приміщень і в'їзди в них………......................0,5

IТОГО………………………………………………………………….....100

Аналіз нещасних випадків, проведений у НІІТі, показав, що більшість нещасних випадків є типовими, типова і більшість принципових помилок, що допускаються працівниками. Ситуації, при яких відбуваються нещасні випадки, повторюються сотні разів, але їхнє загальне число невелике. Їх потрібно знати кожному працівникові, щоб не повторити помилок постраждалих товаришів і забезпечити свою безпеку. Найбільш поширені наступні типові ситуації травматизму: мимовільний рух автомобіля; рух автомобіля заднім ходом; стартування автомобіля з місця, коли під ним знаходяться люди; перебування людей між транспортними засобами; пуск двигуна автомобіля при включеній передачі; падіння вивішеного автомобіля з тимчасових опор, у тому числі і з домкратів; робота під піднятим кузовом самоскида без додаткового упора; мийка двигуна, агрегатів, деталей і вузлів легкозаймистими рідинами; отруєння окисом вуглецю газів, що відробили; подача палива в карбюратор «самопливом»; перебування під піднятим вантажем; поразка електричним струмом; зварювання неочищеного і непропареного паливного бака; шиномонтажні роботи і накачування шин (виліт замкового і стопорного кілець); отруєння токсичними рідинами; користування відкритим вогнем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]