Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Рідинна газа

Рис. 1. Схеми газобалонних установок для стиснутого (а) і зрідженого (б) газів:

1 - балони; 2 - манометри; 3 - фільтри для очищення газу; 4 - редуктори; 5 - газопровід; 6 - карбюратор-змішувач; 7 - вентилі; 8 - підігрівник газу; 9 - вихлопна груба автомобіля; 10 - дозуючий економайзерний пристрій; 11 -випарник; 12 - покажчик рівня наповнення балона; 13 запобіжний клапан; 14 - покажчик рівня рідини; !5 - наповнюючий клапан.

Устаткування, що полегшує експлуатацію автомобілів у холодний час року

При безгаражному збереженні в холодний час року для забезпечення надійного пуску двигуна використовують різні способи його підігріву. Найбільше поширення одержали водо-, паро- і повітряпідігрів, і інфрачервоний газовий обігрів.

Щоб уникнути пожежі підігрівати двигуни, агрегати, паливо проведення, а також газові комунікації газобалонних автомобілів відкритим полум'ям категорично забороняється. Конструкції систем підігріву для автомобілів, що працюють на стиснутому газі, вибирають такими, щоб виключити нагрівання встановлених на них газових балонів. Підігрівають двигун і усувають крижані пробки в газових комунікаціях зазначених автомобілів головним чином за допомогою гарячої води, пари або гарячого повітря.

Водопідігрів здійснюється гарячою водою з температурою 85-90 °С, подаваної за допомогою насоса від водогрійного казана або теплообмінника в систему охолодження двигуна. При цьому система охолодження двигуна повинна бути герметизована. Надлишковий тиск води не повинний перевищувати 30 кПа. у противному випадку буде ушкоджена система охолодження двигуна. При ручному способі заливання води в систему охолодження двигуна для зменшення її витрати і скорочення часу розігріву двигуна варто відключити радіатор. Заливати воду треба за допомогою металевого цебра з насадкою у верхній частині, що дає спрямований струмінь.

При розігріві двигуна за допомогою пари або гарячого повітря використовують шланг, що повинний бути надійно і герметично приєднаний до горловини радіатора. Недостатня герметичність з'єднання може привести до прориву теплоносія і викликати опіки.

Щоб не утворювався полій у місцях виробництва водо- і паропігріву, необхідно систематично забирати площадку. Зливати воду із системи охолодження після повернення з лінії випливає в цебро, після чого її можна залити у водогрійний агрегат або пересувну теплоізоляційну цистерну для повторного використання. Виливати воду безпосередньо на площадку неприпустимо.

При нагріванні повітря в калориферах з додаванням у нього продуктів згоряння для підвищення ККД установки потрібно провітрювати кабіну автомобіля, щоб виключити можливість отруєння водія газами, що відробили,.

При електророзігріві необхідно строго дотримувати Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів і Правила техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів. Для захисту від поразки електричним струмом електропідігріви, що працюють від напруги вище 42 В, повинні бути заземлені або обладнані захистновимикаючими пристроями. Для харчування системи електрообігрівання повинні використовуватися гнучкі шлангові проводи. Чохли або коробки штепсельних рознімань повинні бути після вимикання розетки завжди закриті. Всі електричні з'єднання повинні бути захищені від вологи і бруду. Спіраль електропідігрівів повинна бути закритої. Несправності, що можуть викликати іскріння, коротке замикання, нагрівання проводів, повинні негайно усуватися. Установки електропідігрівання автомобілів приєднують до джерел харчування на підставі письмового дозволу органів Держенергонадзору. На підприємстві повинне бути призначене особа, відповідальне за їхню експлуатацію.

Розігрів двигуна за допомогою газових пальників сполучений з небезпекою виникнення пожежі або вибуху. У зв'язку з цим пальника обладнають що сигналізують (світловими і звуковими) і пристроями, що відключають, що спрацьовують при загасанні пальника або витоку газу через нещільності в з'єднаннях. При використанні безполумяного газового пальника інфрачервоного випромінювання для запобігання частин автомобіля від загоряння під впливом інфрачервоних променів установлюють захисні екрани з неспалених матеріалів -азбестоцементу, листового металу.

При застосуванні індивідуальних підігрівників для розігріву двигуна необхідно строго дотримувати міри пожежної безпеки. Двигун і підігрівник варто містити в чистоті, тому що паливно-масляна плівка може запалитися і викликати пожежу на автомобілі. Рідинні підігрівники запускають у роботу тільки після заповнення теплообмінника водою або антифризом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]