Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Облік, аналіз і оцінка рівня охорони праці. Стимулювання за роботу з охорони праці

Облік, аналіз і оцінка рівня охорони праці є основою для прийняття управлінських рішень, планування заходів щодо охорони праці, обґрунтованого розподілу асигнувань, матеріалів і устаткування, стимулювання працівників, що забезпечують досягнення запланованого рівня охорони праці. Вони дозволяють установити стан охорони праці, ефективність функціонування СКОП, порівняти між собою окремі підрозділи і підприємства.

Облік, аналіз і оцінку рівня охорони праці проводять у всіх ланках керування охороною праці: від майстра до керівника підприємства. При виконанні цієї функції аналізуються матеріали про нещасні випадки і професійні захворювання, дані про захворюваність з тимчасовою втратою працездатності, розпорядження органів державного нагляду, технічної інспекції праці, результати усіх видів контролю, дані санітарно-технічних паспортів і матеріали спеціального обстеження, виявляють і узагальнюють причини невиконання планованих заходів, вимозі законодавчих актів, стандартів безпеки праці і нормативних документів.

Рівень охорони праці на виробничих ділянках і підприємстві в цілому оцінюють за допомогою показників по охороні праці. Ці показники розділені на п'ять груп: санітарно-гігієнічні умови; безпека праці; санітарно-побутове і медичне забезпечення; виконання заходів щодо охорони праці; умови праці.

Для обліку рівня охорони праці служать форми СКОП 1-2, що складаються з двох таблиць: «Оцінка рівня охорони праці» і «Інформація з травматизму і захворювань». Ці таблиці один раз у рік заповнює інженер по охороні праці на основі даних, що представляються службами і відділами АТП.

Моральне і матеріальне стимулювання за роботу з охорони праці дозволяє підняти активність працюючих по дотриманню правил і норм охорони праці, прищепити почуття відповідальності кожному працівникові за виконання своїх обов'язків по створенню безпечних і здорових умові праці, виховати в працівників непримиренність до порушників правил охорони праці.

Поширення одержали наступні форми морального заохочення: присвоєння звань «Кращий підрозділ (цех, ділянка, бригада) по безпеці праці», «Кращий за професією» (з урахуванням дотримання правил охорони праці): оголошення подяки: нагородження Почесною грамотою; вручення вимпела; занесення в Книгу пошани або на Дошку пошани. Суспільним інспекторам по охороні праці можуть привласнити звання «Кращий суспільний інспектор по охороні праці підрозділу (підприємства)».

Матеріальне заохочення здійснюється шляхом виплати премій працівникам за досягнення встановлених показників по охороні праці і зниження виробничого травматизму. Щоб стимулювання за роботу з охорони праці було високоефективним, необхідно не тільки використовувати його різноманітні форми, але і вміло сполучити моральні і матеріальні заохочення, забезпечувати при цьому соціальну справедливість, гласність, активну участь трудових колективів в обговоренні даного питання, зв'язаного з охороною праці на АТП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]