Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Ковальсько-ресорні роботи

Ковальсько-ресорна ділянка характеризується наявністю таких ОВПФ, як значні теплові виділення, шкідливі речовини (окис вуглецю, сірчистий газ сірководень, пил), підвищені шум і вібрація, електричний струм, що рухаються частини молотів і пресів, гострі крайки на куваннях і інструментах, нагріті заготівлі й ін. Ковальсько-ресорна ділянка варто розмішати на 1-м поверсі в ізольованій від інших ділянок приміщенні, обладнаному общеобмінною то приточно-витяжною і місцевою витяжною вентиляцією, що забезпечує видалення шкідливих речовин від горнів, печей і гартівних ванн. Устаткування в приміщенні повинне розташовуватися з урахуванням вимог ОНТП 01- 86. Покриття статей рекомендується виготовляти з чавунної або сталевої штампованої перфорованої плитки по прошарку з дрібнозернистого бетону, а навколо нагрівальних печей — з бетонних плит, вогнетривкої цегли або чавунних рифлених плит.

Робоче місце повинне задовольняти вимогам ДСТ 12.2.032—78 і ДСТ 12.2.033—73 і забезпечувати зручність і безпека роботи. На робочому місці з устаткування повинні матися пристосування для збереження інструмента і бачок з водою.

Кожен прес повинний бути обладнаний захисним пристроєм, що виключає травмування рук у небезпечній зоні (пристрій для включення двома руками, фотоелементний захист, рухливий огородження й ін.). Гвинтові преси з балансиром повинні мати огородження шляху, прохідного балансиром, якщо він по своєму розташуванню не є досить безпечним.

Ударні молоти повинні мати пристосування для утримання баби в її верхнім положенні при включеному молоті.

Нагрівальні печі повинні мати теплову ізоляцію стін. Ізоляція повинна забезпечувати нагрівання зовнішніх поверхонь не вище 45 °С. Це попереджає дію надлишкових теплових потоків на працюючим і опіки при торканні. Для цієї ж мети і для попередження вибивання полум'я в завантажувального отвору рекомендується влаштовувати парові. водяні або ланцюгові завіси.

При організації і виконанні ковальсько-ресорних робіт варто керуватися вимогами ДСТ 12.3.026—81* і Правилами техніки безпеки і виробничої санітарії в ковальсько-пресовому виробництві. Експлуатувати електропечі випливає згідно «Правилам технічної експлуатації електроустановок споживачів» і «Правилам техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживи гелів, і печей, що працюють на газовому паливі», «Правилам безпеки в газовому господарстві» і «Правилам пристрою і безпеки експлуатації стаціонарних компресорних установок, воздуховодів і газопроводів».

При ручному куванні варто правильно установити ковадло. Вона повинна бути укріплена на дерев'яній підставці так, щоб робоча поверхня була горизонтальною. Не допускається наявність тріщин у ковадлі. З боку проходів для запобігання навколишніх від можливої поразки окалиною, що відлітає, або частками металу встановлюють щити.

Під час роботи забороняється: кувати перепаленої або охолоджений нижче норми метал (чорні метали повинні мати температуру не нижче 800 С); користуватися непідігрітим інструментом (кліщами, оправленнями); перегрівати інструмент; кувати метал на мокрому або замасленому ковадлі; допускати неодружені удари бойками друг об друга або удари бойка по губках кліщів; доторкатися руками (навіть у рукавицях) до гарячої заготівлі; уводити руку в зону ходу бойка і класти кування руками.

Для виготовлення ушков аркушів ресор або вигину смугового матеріалу необхідно застосовувати спеціальні стенди, обладнані затискними гвинтами для кріплення смуг металу. Рихтувати ресори треба на спеціальній установці, постаченої кінцевим вимикачем реверсування элекгродвигуна. Перед обрубанням аркуші ресор варто нагрівати. Рихтувати ресори необхідно тільки на спеціально відведених для цього ділянках з використанням засобів звукоізоляції.

Ремонтувати рами треба в стійкому положенні на підставках або на автомобілі з колісьми, установленому на козелках. Забороняється ремонтувати рами, установлені на ребро або вивішені на піднімальних механізмах.

Для того щоб не захаращувати робочі місця і проходи, заготівлі, відходи, кування варто укладати в тару, на стелажі й у штабелі. Скльопочні струбцини підвішують до стелі або спеціального пристрою. Ресори, підресорники укладають на стелажі в горизонтальному положенні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]