Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Пожежна безпека при обслуговуванні автомобілів

При обслуговуванні й експлуатації автомобілів слід дотримуватися наступних правил пожежної безпеки. Мити агрегати і деталі необхідно непальними складами. Нейтралізувати деталі двигуна, що працює на этілірованному бензині, дозволяється промиванням гасом у спеціально виділених для цієї мети місцях.

Автомобілі, що направляються на ТО, ТР і збереження, не повинні мати течі палива, а горловини паливних баків транспортних засобів повинні бути відкриті кришками.

При необхідності знятті паливного бака і при ремонті топливопроводів паливо зливають. Злив палива обов'язковий при ТО і ТР легкових автомобілів на поворотному стенді.

При обслуговуванні і ремонті газової апаратури газобалонних автомобілів варто виявляти особливу обережність і не допускати іскроутворення. Для цього використовують інструмент, виготовлений з металів, що неіскрять, (алюміній, латунь). Обслуговування і ремонт приладів електроустаткування газобалонного автомобіля проводять при закритих вентилях газової апаратури і після провітрювання подкапотного простору.

З метою запобігання виникнення пожежі на автомобілі забороняється:

  • допускати скупчення на двигуні і його картері бруду й олії;

  • залишати в кабіні і на двигуні промаслені обтиральні матеріали;

  • експлуатувати несправні прилади системи харчування;

  • подавати паливо самопливом або іншими способами при несправній паливній системі;

  • курити в автомобілі й у безпосередній близькості від приладів системи харчування;

  • підігрівати двигун відкритим полум'ям і користуватися відкритим вогнем при визначенні й усуненні несправностей;

  • експлуатувати газобалонний автомобіль з несправною газовою апаратурою і при наявності витоку газу через нещільності.

Число автомобілів у місцях стоянки, приміщеннях ТО і ТР не повинне перевищувати встановленої норми. Розміщати їхній випливає з обліком мінімально припустимих відстаней між автомобілями, автомобілями й елементами будинків.

Автоцистерни для перевезення легкозаймистих і пальних рідин зберігають в одноповерхових приміщеннях, ізольованих від інших приміщень стінами з межею вогнестійкості не менш 0.75 ч. На відкритих площадках їх зберігають у спеціально відведених місцях.

Евакуація людей і автомобілів при пожежі

Безпека людей, збереження транспортних засобів напувай пожежі залежать від своєчасної і правильної їхньої евакуації. Для евакуації людей на АТП розробляють плани евакуації і намічають евакуаційні шляхи з урахуванням розташування евакуаційних виходів. Вивішують плани евакуації з приміщень на видних місцях поблизу евакуаційних виходів

У відповідності зі СНиН 2.01.02-85 до евакуаційного відносяться наступні виходи з приміщень: I

а) першого поверху назовні безпосередньо або через коридор, вестибуль, сходову клітку;

б) будь-якого поверху, крім першого, у коридор, що веде на сходову клітку, або безпосередньо на сходову клітку (у тому числі через хол). При цьому сходові клітки повинні мати вихід назовні безпосередньо або через вестибуль, відділений від коридорів, що примикають, перегородками з двер;

в) у сусіднє приміщення на тім же поверсі, забезпечене виходами, зазначеними в пп. «а» і «б».

Число евакуаційних виходів з будинків з кожного поверху і з приміщень повинне бути не менш двох. Ширина шляхів евакуації повинна бути не менш 1 м, а двер — не менш 0,8 м.

Для приміщень при збереженні в них більш 25 автомобілів розробляють плани розміщення автомобілів. У плані повинні бути передбачений опис черговості і порядку евакуації автомобілів у випадку пожежі, чергування водіїв у нічний час, у вихідні і святкові дні, а також визначений порядок збереження ключів запалювання.

Місця збереження автомобілів як у приміщеннях, так і на відкритих площадках повинні бути оснащені буксирними тросами або штангами з розрахунку по одному на 10 автомобілів.

Для забезпечення своєчасної евакуації автомобілів із пневматичними гальмовими системами їх встановлюють у приміщенні для збереження тільки зі справними гальмовими системами.

Число автомобілів на підприємстві не повинне перевищувати проектну потужність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]