Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лекція №3 небезпечні і шкідливі виробничі фактори і засоби індивідуального захисту Небезпечні і шкідливі виробничі фактори

Умови праці — це сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі праці. Ці фактори різні по своїй природі, формам прояву, характерові дії на людину. Серед них особливу групу представляють небезпечні і шкідливі виробничі фактори (НШВФ). Їхнє знання дозволяє попередити травматизм і захворювання, створити більш сприятливі умови. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори підрозділяються по своїй дії на організм людини на наступні групи: фізичні, хімічн, біологічн і психофізіологічні.

Фізичні НШВФ підрозділяються на: машини, що рухаються, і механізми; рухливі частини виробничого устаткування; вироби, що пересуваються, заготівлі, матеріали, що руйнуються конструкції; гірські породи, що обрушуються; підвищену запиленість і загазованість повітря робочої зони; підвищену або знижену температуру поверхонь устаткування, матеріалів; підвищену або знижену температуру повітря робочої зони; підвищений рівень шуму на робочому місці; підвищений рівень вібрації; підвищений рівень - інфрозвукових коливань; підвищений рівень ультразвуку; підвищений або знижений барометричний тиск у робочій зоні і його різка зміна; підвищену або знижену вологість повітря; підвищену або знижену рухливість повітря; підвищену або знижену іонізацію повітря; підвищений рівень іонізуючих випромінювань у робочій зоні; підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може пройти через тіло людини; підвищений рівень статичної електрики; підвищений рівень електромагнітних випромінювань; підвищену напруженість електричного або магнітного поля; відсутність або недолік природного світла; недостатню освітленість робочої зони; підвищену яскравість світла; знижену контрастність; пряму і відбиту блискість; підвищену пульсацію світлового потоку; підвищений рівень інфрачервоної або ультрафіолетової радіації; гострі крайки, заусениці і шорсткість на поверхнях заготівель, інструментів і устаткування; розташування робочого місця на значній висоті щодо поверхні землі (статі); невагомість.

Хімічні НШВФ підрозділяються по характері впливу на організм людини на токсичні, дратівні, сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні, що впливають на репродуктивну функцію, а по шляху проникнення в організм людини - на проникаючі через органи подиху, шлунково-кишковий тракт, шкірні покриви і слизуваті оболонки.

Біологічні НШВФ включають наступні біологічні об'єкти: патогенні мікроорганізми (бактерії, віруси, риккетсії, спірохети, гриби, найпростіші) і продукти їхньої життєдіяльності; мікроорганізми (рослини і тварини).

Психофізіологічні НШВФ по характеру дії підрозділяються на фізичні і нервово-психічні перевантаження. Фізичні перевантаження підрозділяються на статичну і динамічні, а нервово-психічні - на розумову перенапругу, перенапругу аналізаторів, монотонність праці, емоційні перевантаження.

Той самий НШВФ по природі своєї дії може відноситися одночасно до різних типів, перерахованих вище.

Дія багатьох НШВФ можна запобігти за допомогою засобів колективного захисту (огороджувальні і запобіжні пристрої, гальмові пристрої і блокування, сигналізатори з небезпеки, пізнавальне фарбування і знаки безпеки, дистанційне керування, висвітлення, вентиляція, опалення виробничих приміщень, розриви і габарити безпеки і т.д.).

Важливими заходами для забезпечення безпеки є правильна організація руху транспортних коштів і пішоходів на території АТП, а також технологічних процесів, раціональне планування виробничих приміщень, Розміщення технологічного устаткування відповідно до норм безпеки, використання засобів механізації, профілактичні іспити виробничого устаткування.

У тих випадках, коли колективні засоби недостатньо ефективні, застосовуються засоби індивідуального захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]