Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лекція № 12 заходу щодо захисту навколишнього середовища Зниження викиду шкідливих речовин в атмосферу на атп

Для зниження шкідливого впливу АТП на навколишнє середовище при його проектуванні, будівництві й експлуатації повинні виконуватися природоохоронні заходи.

Навколо підприємства повинна бути санітарно-захисна зона шириною не менш 50 м. Цю зону озеленюють і упорядковують. Зелені насадження збагачують повітря киснем, поглинають вуглекислий газ, шум, очищають повітря від пилу і регулюють мікроклімат.

Виробництва зі шкідливими виділеннями (фарбувальна, ковальсько-ресорна, деревообробна й інша ділянки) по можливості зосереджують у філіях на окраїні міста.

Гранично припустимий викид шкідливих речовин в атмосферу визначають відповідно до вимог ДСТ 17.2.3.02—78. При цьому виходять з умови, що концентрація шкідливих речовин у приземному шарі атмосфери не повинна перевищувати ПДК.

Зміст пилу в повітрі, що викидається в атмосферу, при обсязі повітря, що видаляється, L= 15 тис. м3/год і менш не повинно перевищувати (160—4L) К. Коефіцієнт До приймають а залежності від ПДК пилу в повітрі робочої зони приміщення (ДСТ 12.1.005—76). При ПДК пилу 2 мг/м3 і менш К= 0,3; більш 2 до 4 — К= 0,6; більш 4 до 6 — К= 0,8; 6 мг/м3 і більш — К= 1.

З метою підтримки чистоти атмосферного повітря в межах норм на АТП передбачають попереднє очищення вентиляційних і технологічних викидів з їхнім наступним розсіюванням в атмосфері.

Повітря, що видаляється з фарбувального відділення з застосуванням пульверизационного фарбування, перед викидом в атмосферу очищають у гідрофільтрах (мал. 12.1). Очищення в них відбувається за рахунок уловлювання забруднюючих повітря речовин водою.

При цьому ефективність очищення від барвистого аэрозоля досягає 0,99, а від парів розчинників — 0,30—0,35.

Для очищення повітря, що видаляється із сушильних камер, застосовують дожиг або каталітичний дожиг. У першому випадку пари розчинників, що утримуються в повітрі, згоряють у струмені палаючого природного газу, у другому випадку забруднене повітря нагрівається до температури 400 С и подається на каталізатор, де і відбувається дожиг шкідливих газоподібних домішок.

Очищають повітря від деревного пилу, що утвориться в деревообробних цехах, і від абразивного пилу заточувальних і шліфувальних верстатів за допомогою циклонів (мал. 16.2): у них пил відокремлюється від запиленого повітря під дією відцентрових сил і тканевих фільтрів. Ефективність очищення в циклонах у залежності від конструкції досягає 0,60—0,99.

Для очищення повітря від зварювального аэрозоля, виділюваного при зварюванні, використовують мокрі пиловловлювачі, наприклад барботери, де

Рис. 16.1. Гідрофільтр:

1-корпус; 2 -ванна; 3 - система подачі води; 4 - бризгоуловителі; 5 - напівциліндри

Рис. 16.2. Циклон;

1 - вхідний патрубок; 2— центральна труба; 3 — конічна

частина

забруднене повітря у виді пухирців проходить через шар рідини й очищається. Можуть бути використані і пластинчасті электрофильтри, у яких частки пилу одержують електричний заряд і осідають на електроді, при цьому ефективність очищення складає 0,95.

Зниження викиду шкідливих речовин казановими установками можна домогтися за рахунок перекладу зі смолоскипового спалювання рідкого палива на процес спалювання з надлишком повітря (з наддуванням). Крім того, протягом всього опалювального сезону необхідно счищати димоходи не рідше одного разу в 2 міс . Важливо також вчасно їх ремонтувати.

У тих випадках, коли очисні спорудження установити неможливо або вони відсутні, концентрацію шкідливих речовин у повітрі приземного шару можна зменшити шляхом раціонального розсіювання пилегазових викидів в атмосфері. Це досягається за допомогою високих труб, вихлопних шахт збільшеної висоти або підвищенням швидкості викиду (смолоскиповий викид).

Сприятливий вплив на атмосферу в приземному шарі роблять штучні водойми, що поглинають пил, воложать, прохолоджують і іонізують повітря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]