Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

До вантажно-розвантажувальних площадок і складів

Вантажно-розвантажувальні площадки розміщають на спеціально відведеній території з твердим та рівним покриттям. Допускаються вантажно-розвантажувальні роботи на спланованих площадках із твердим ґрунтом, здатним сприймати проектне навантаження від вантажів і підйомно-транспортних машин. Розміри площадки повинні забезпечувати нормальний фронт робіт для усіх використовуваних одночасно на них автомобілів.

Під'їзні колії також повинні мати тверде і рівне покриття й утримуватися в справному стані. Спуски і підйоми в зимовий час повинні бути очищені від льоду і снігу і посипані піском або шлаком. У виді виключення допускається користуватися поліпшеними природними під'їзними коліями, якщо вони забезпечують безпеку руху автомобілів. Ширина під'їзних колій повинна бути не менш 6,2 м при двосторонньому русі автомобілів і не менш 3,5 м при однобічному. У місцях перетинань під'їзних колій з канавами, траншеями і залізничними лініями повинні бути улаштовані настили або мости для переїздів. Ширина проходів повинна бути не менш 1 м.

Рух автомобілів на вантажно-розвантажувальних площадках повинне бути потокове. Якщо в силу виробничих умов потоковий рух організувати неможливо, подавати автомобілі під навантаження і розвантаження випливає заднім ходом з таким розрахунком, щоб з території площадки автомобіль виїжджав вільно без маневрування. Регулюють рух автомобілів на вантажно-розвантажувальних площадках і під'їзних коліях до них загальноприйнятими дорожніми знаками і покажчиками. Швидкість руху не повинна перевищувати 10 км/ч.

Місця вантажно-розвантажувальних робіт, у тому числі проходи і проїзди, повинні мати висвітлення, що відповідає встановленим нормам СНіП 11-4-79). Висвітлення повинне бути рівномірним, без сліпучої дії світильників на працюючим. На вантажно-розвантажувальних площадках великої площі встановлюють прожекторне висвітлення.

При вантажно-розвантажувальних роботах у закритих приміщеннях необхідно передбачити санітарно-технічні пристрої (вентиляцію, нейтралізатори газів, що відробили,), що виключають зміст у повітрі шкідливих речовин вище ПДК, установлених ДСТ 12.1.005 - 76.

На площадках для навантаження і вивантаження тарних штучних вантажів (тюків, бочок, рулонів), що зберігаються на складах і в пакгаузах, улаштовують платформи, естакади або рампи висотою, рівній висоті статі кузова автомобіля. Якщо стать кузова автомобіля буде вище або нижче, використовують трапи. Естакади, з яких розвантажують сипучі вантажі, обгороджують з боків і обладнають колесо відбійними брусами.

Склади, розташовані в підвальних або напівпідвальних приміщеннях зі сход висотою більш 1,5 м або при числі маршів більш одного, обладнають люками і трапами для спуска вантажів безпосередньо в складське приміщення. Для підняття вантажів застосовують підйомники. Їх встановлюють і на складах, розташованих вище першого поверху зі сход висотою більш 2 м або при числі маршів більш одного.

Склади, призначені для збереження небезпечних вантажів, обладнають засобами зв'язку, а усередині і зовні приміщень або на стійках у вантажних площадок наносять напису, що попереджають про небезпеці: «Небезпечно!». «Курити строго забороняється», «У випадку пожежі телефонувати №...» і т.д.

Усі вантажно-розвантажувальні площадки і склади повинні відповідати вимогам пожежної безпеки і мати необхідні засоби пожежегасіння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]