Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Парові і водогрійні казани

Порушення правил експлуатації й обслуговування парових і водогрійних казанів можуть привести до їх вибухів. Аварії виникають через недолік у казанах води, несправності живильників, водовказівних приладів і запобіжних клапанів, корозії стінок і ряду інших причин.

Для запобігання аварій казанів необхідно під час їхньої експлуатації дотримувати вимоги Правил пристрою і безпечної експлуатації парових і водогрійних казанів. Ці Правила визначають вимоги до пристрою, виготовленню й експлуатації парових казанів, пароперегрівників і економайзерів з робочим тиском більш 0.07 МПа і водогрійних казанів з температурою води понад 115 С и поширюються на парові і водогрійні казани з топкою, казани-утилізатори і казани-бойлери. На казани з електричним нагріванням вони не поширюються.

Усі казани, самостійні пароперегрівники і групові економайзери реєструють у місцевих органах Госгортехнадзора по письмовій заяві адміністрації підприємства.

Технічний огляд казанів, пароперегрівників і економайзерів проводить інспектор котлонадзора в присутності начальника котельні або особи. відповідального за безпечну дію казана, пароперегревагеля й економайзера. Періодичний огляд проводять у наступний термін: внутрішній огляд — не рідше одного разу в 4 роки; гідравлічний іспит - не рідше одного разу і 8 ліг. Періодичний огляд казанів, не підлягаючі реєстрації, проводить особа, відповіді за безпечну експлуатацію казанів, пароперегрівників і економайзерів. У ряді випадків проводиться достроковий огляд.

Для керування роботою і забезпечення нормальних умові експлуатації казани повинні бути постачені контрольно-вимірювальними приладами (покажчиками рівня води, манометрами, приладами для виміру температури) і приладами безпеки (запобіжними клапанами, пристроями, що автоматично припиняють подачу палива, звуковими сигналізаторами). Усіх їх необхідно вчасно перевіряти у відповідності з термінами, установленими Правилами.

Установлювати казани треба в спеціальних приміщеннях — котелень. Казани, що Правила дозволяють встановлювати усередині виробничих приміщень, відокремлюють від іншої частини приміщення неспаленими перегородками по усій висоті казана, але не нижче 2 м із пристроєм двер. Між казанами повинний бути прохід шириною не менш 1 м, а при бічному обслуговуванні для казанів паропродуктивністю до 4 т/ч — не менш 1,5 м, більш 4 т/ч — 2 м.

Приміщення котельні повинні мати природне, штучне й аварійне висвітлення і механічну вентиляцію. У котельні повинні бути годинник, телефон або звукова сигналізація для виклику представницький адміністрації у випадку виникнення аварійної ситуації.

Всі елементи казанів, трубопроводів, пароперегрівників, економайзерів і допоміжного устаткування з температурою стінки зовнішньої поверхні вище 45 °С, розташовані в доступних для обслуговуючого персоналу місцях, покривають теплоізоляцією.

Водний режим повинний забезпечувати роботу казана і живильного тракту без ушкоджень їхніх елементів унаслідок відкладень шумовиння і шламу, перевищення відносної лужності води в казанах до небезпечних меж або в результаті корозії металу, а також забезпечувати одержання пари належної якості. Усі казани паропродуктивністю 0,7 т/ч і більш повинні бути обладнані установками докотловой обробки води. У котельні повинний бути заведений журнал по водоподготовці для записів результатів аналізів води, виконання режиму продувки казанів і операцій по обслуговуванню устаткування водо-подготовки. При кожнім зупинці казана й очищенню внутрішніх поверхонь його елементів у журналі по водоподготовці повинні бути записані вид і товщина шумовиння і шламу, наявність корозії, ознаки нещільностей (ширяння, зовнішні нарости солей) у заклепувальних і вальцювальних з'єднаннях.

Казани під час роботи повинні постійно народитися під спостереженням. У випадку настання аварійних ситуацій казани треба негайно зупинити.

Ремонтувати казани необхідно відповідно до графіка планово-попереджувального ремонту. Допускати людей усередину казана і відкривати запірну арматуру після видалення людей з казана випливає при температурі не понад 60 °С тільки по письмовому дозволі (нарядові-допускові) начальника котельні. На вентилях, засувках і заслінках при відключенні відповідних ділянок трубопроводів, паропроводів, газопроводів і газоходів, а також на пускових пристроях димососів, вентиляторів і живильниках палива повинні бути вивішені плакати: «Не включати, працюють люди!». У пускових пристроїв вентиляторів і живильників палива повинні бути зняті плавкі вставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]