Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Пожежна профілактика

Пожежна профілактика — комплекс організаційних і технічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки людей, запобігання пожежі, обмеження його поширення, а також створення умов для успішного гасіння пожежі. До цих заходів на АТП відносяться міри пожежної безпеки, що передбачаються при проектуванні і будівництві підприємств і прийняті при проведенні робіт з технічного обслуговування і ремонту автомобілів.

Пожежна безпека відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.1.004—85 забезпечується організаційно-технічними заходами і реалізацією двох взаємозалежних систем: системою запобігання пожежі і системою протипожежного захисту.

Організаційно-технічні заходи містять у собі: організацію пожежної охорони на підприємстві; паспортизацію речовин, матеріалів, технологічних процесів і об'єктів АГП у частині забезпечення пожежної безпеки; організацію навчання працюючим правилам пожежної безпеки; розробку інструкцій про порядок роботи з пожежоопасні речовинами і матеріалами, про дотримання протипожежного режиму і про дію людей при виникненні пожежі; організацію евакуації людей і автомобілів. Важливе значення має організація протипожежної наочної агітації і пропаганди, використання в пожежоопасних місцях відповідно до вимог ДСТ 12.4.026-76* знаків безпеки (мал. 11.1).

Рис. 11.1. Знаки безпеки:

а — що забороняють; б — що пропонують; у — попереджуючі; м — вказівні; 1 — «Забороняється користуватися відкритим вогнем»; 2 — "3абороняється курити"; 3 — «Забороняється гасити водою»; 4 — «Обережно! Небезпека вибуху»; 5 — «Обережно! Легкозаймисті речовини»; 6 — «Обережно! Електрична напруга»; 7 — «Прохід тримати вільним!»; 8 — «Виходити тут!»; 9 — «Вогнегасник»: 10—«Пункт повідомлення про пожежу»; 11 — «Місце паління»; 12 -розташування визначеного місця, об'єкта або засобу

Системи запобігання пожежі і протипожежного захисту повинні виключати вплив на людей небезпечних факторів пожежі, що мають значення, що перевищують припустимі.

Організація пожежної охорони

Відповідно до діючого законодавства відповідальність за забезпечення пожежної безпеки на АТП несуть їхні керівники. Відповідальність за пожежну безпеку місць для стоянок, приміщень ТО і ТР автомобілів, окремих цехів, ділянок і складів покладається на керівників відповідних служб або інших посадових осіб спеціально призначених наказом керівника АТП. Таблички з вказівкою осіб, відповідальних за пожежну безпеку, вивішують на видних місцях. В обязанность цих осіб входить:

знання пожежної небезпеки застосовуваних у виробництві речовин і матеріалів, технологічного процесу виробництва, навчання працюючим правилам пожежної безпеки; контроль за дотриманням правил пожежної безпеки на довірених їм ділянках зміст у постійній готовності всіх наявних засобів пожежегасіння і повідомлення про пожежі; усунення порушень правил пожежної безпеки і несправності пожежного устаткування розробка інструкцій про міри пожежної безпеки для своїх підрозділі. Вони повинні: не допускати захаращення пожежних під'їздів до будинків і споруджень, підступів до пожежного устаткування, проходів у будинках, коридорів і сходових кліток; не допускати проведення робіт із застосуванням відкритого вогню, у тому числі й електрозварювальних роботах у не передбачених для цих цілей місцях; ретельно оглядати приміщення перед закриттям, щоб виключити умови виникнення пожежі.

Для пожежної охорони АТП створюють добровільні пожежні дружини (ДПД). На ДПД покладають: контроль за дотриманням протипожежного режиму на АТП і його виробничих ділянках, складах і інших об'єктах; роз'яснювальну роботу серед робітників та службовців з метою дотримання протипожежного режиму; нагляд за справним станом первинних засобів пожежегасіння і готовність їхній до дії; виклик пожежних команд у випадку виникнення пожежі і вживання негайних заходів до гасіння пожежі наявними засобами пожежегасіння; участь у разі потреби в бойових розрахунках у роботі на пожежних автомобілях, мотопомпах і інших пересувних і стаціонарних засобах пожежегасіння, а також у виняткових випадках чергування.

Чисельний склад ДПД визначає керівник АТП. Комплектують ДПД із працівників підприємства не молодше 18 років таким чином, щоб у кожнім цеху і зміні малися члени дружини.

Важливу роль у проведенні протипожежних профілактичних заходів на АТП грають пожежотехнічі комісії. До складу комісії входять: головний інженер (голова), начальник пожежної охорони (дружини), головний механік (енергетик), інженер по охороні праці й інші особи по розсуду керівника підприємства. До складу комісії вводять також представників від партійної і профспілкової організацій.

У задачи пожежно-технічної комісії входять: виявлення порушень і недоліків у технологічних процесах ремонту автомобілів, у роботі агрегатів, установок, виробничих ділянок, на складах, що можуть привести до виникнення пожежі, вибуху або аварії, і розробка заходів, спрямованих на усунення цих порушень і недоліків; сприяння пожежній охороні (ДПД) підприємства в організації і проведенні пожежно-профілактичної роботи і встановленні строгого протипожежного режиму у виробничих приміщеннях, на складах, в адміністративних будинках і побутових приміщеннях; організація раціоналізаторської і винахідницької роботи з питань пожежної безпеки; організація допомоги пожежній охороні в організації масово-роз'яснювальної роботи серед робітників, що служать і інженерно-технічних працівників з питань дотримання правил пожежної безпеки і протипожежного режиму.

Всі інженерно-технічні працівники, що служать і робітники АТП при прийомі на роботу зобов'язані пройти первинний протипожежний інструктаж, а потім безпосередньо на робочому місці — вторинний протипожежний інструктаж. Як правило, первинний інструктаж проводить начальник пожежної охорони, а де їхній ні, спеціальна особа з інженерно-технічних працівників, призначена наказом по АТП. Вторинний інструктаж проводить особу, відповідальне за пожежну безпеку даного цеху, виробничої ділянки і т.д. Надалі вторинний інструктаж проводять щокварталу.

Зварники, мідники і ковалі повинні пройти пожежно-технічний мінімум. Заняття по пожежно-технічному мінімумі проводять щорічно по спеціально затвердженої керівником АТП програмі.

Для підвищення ефективності пожежно-профілактичної роботи і поліпшення протипожежного стану об'єктів проводять суспільні огляди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]