Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Вимоги до персоналу, що обслуговує об’єкти госпроматомнадзору

Адміністрація АТП зобов'язана містити об'єкти Госпроматомнадзора в справному стані, забезпечити надійність їхньої роботи і безпека обслуговування.

Для нагляду за працюючими під тиском судинами на АТП наказом по підприємстві призначають відповідальних осіб з числа інженерно-технічних працівників, що пройшли перевірку знань у встановленому порядку. Ці працівники відповідають за обслуговування судин, їхній справний стан, надійну і безпечну роботу.

Відповідальним за безпечну експлуатацію казанів, пароперегрівників і економайзерів призначають начальника котельні, а при відсутності його в штаті казанов-одного з інженерно-технічних працівників, а у виняткових випадках одного з практичних працівників, що володіють достатніми знаннями і досвідом роботи з експлуатації казанів, економайзерів і пароперегрівників. Інженерно-технічні працівники, що мають відношення до експлуатації казанів, пароперегрівників і економайзерів, повинні піддаватися перевірці знань Правил пристрою і безпечної експлуатації парових і водогрійних казанів перед призначенням на посаду і періодично не рідше одного разу в 3 роки.

До обслуговування судин, що працюють під тиском, казанів, пароперегрівників, економайзерів і компресорів допускають осіб не молодше 18 років, що пройшли виробниче навчання і мають відповідне посвідчення, а також одержали інструктаж з охорони праці.

Періодичну перевірку знань персоналу робить щорічно комісія, призначувана наказом по АТП. Результати перевірки оформляють протоколом.

На робочих місцях обслуговуючого персоналу повинні бути вивішені інструкції з режиму робіт судин, казанів і компресорів і їх безпечному обслуговуванню, розроблені і затверджені адміністрацією АТП разом із профспілковим комітетом. Ці інструкції, крім того, видають обслуговуючому персоналові під розписку. Обслуговуючий персонал повинний строго виконати їхньої вимоги і вчасно перевіряти справність арматури, контрольно-вимірювальних приладів і запобіжних пристроїв.

Вимоги до персоналу, що обслуговує вантажопідйомні крани, що також є об'єктами, підконтрольними Госпроматомнадзору, розглянутими вище.

Про кожну аварію, груповому нещасному випадку, нещасному випадку з важким або смертельним результатом, зв'язаних з обслуговуванням підконтрольних органів Госпроматомнадзора об'єктів, адміністрація АТП зобов'язана негайно повідомити місцевий орган Госпроматомнадзора і технічного інспектора праці рада профспілки, а також вищестоящий господарський орган і прокуратуру за місцем перебування організації.

Електробезпечність Дія електричного току на організм людини

На АТП електрична енергія знайшла широке застосування. Вона пускає в хід електродвигуни різних машин, устаткування, верстатів, піднімальних пристроїв, електрифікованого інструмента, вентиляторів, використовується для харчування висвітлення, зарядних пристроїв, зварювальних установок, приладів, електронагрівальних елементів у системах обігріву двигуна при безгаражному збереженні автомобілів в умовах низьких температур і ін.

Електричний струм при недотриманні прищепив техніки безпеки і запобіжного заходів представляє для людей велику небезпеку, тому що у порівнняні з іншими видами травматизму на АТП электротравматизм носить більш важкий характер і нерідко приводить до смертельного результату. Причому небезпека поразки електричним струмом специфічна, оскільки наявність напруги не може бути виявлене на відстані органами почуттів людини без спеціальних приладів.

Небезпечний і шкідливий вплив електричного струму на людей може бути термічним (опіки окремих ділянок тіла, нагрівши кровоносних судин, нервових волокон), електролітичним (розкладання крові й інших органічних рідин), механічним (розшарування, розривши і різні ушкодження тканин організму людини в результаті електродинамічного ефекту і вибухоподібного утворення пари) і біологічним (роздратовано і порушення живих тканин організму). Ступінь небезпечного і шкідливого впливу електричного струму на. організм залежить від індивідуальних особливостей людини, електричного опору його тіла. роду струму й електричної напруги, сили, частоти і шляхи струму через тіло людини, тривалості впливу, умов зовнішнього середовища й інших факторів.

Опір тіла в різних людей по-різному і, крім того, залежить від стану шкіри (наявності порізів, подряпин, саден, вологи, забруднень), місця додатка і напруги, площі контакту, фізіологічних і інших факторів. При чистій сухій неушкодженій шкірі воно коливається в межах від декількох сотень ом до декількох мегаом.

Перемінний струм промислової частоти 50 Гц більш небезпечний, чим постійний. Припустимі рівні напруг дотику і струмів, що протікають через тіло людини, при нормальних умовах і тривалості впливу не більш 10 хв є: для перемінного струму частотою 50 Гц відповідно 2 В и 0.3 ма; для постійного — 8 В и 1 ма. Зі збільшенням частоти перемінного струму (понад 500 Гц) його небезпека зменшується.

Електричний струм у тілі людини проходить по найрізноманітніших шляхах. Найбільше небезпечно, коли він проходить через життєво важливі органи (дихальні м'язи, головний мозок, серце).

Небезпека для організму людини зростає зі збільшенням часу впливу електричного струму, тому що згодом в організмі накопичуються негативні наслідки цього впливу, а також відбуваються прогрівання і пробій рогового шару шкіри, унаслідок чого збільшується протікаемий через тіло струм.

Небезпека поразки електричним струмом істотно залежить від умов навколишнього середовища, наприклад, такі параметри, як вологість і температура повітря, впливають на стан ізоляції електроустаткування, на опір тіла людини. Допустимі напруження дотику і струми, що протікають через тіло людини, що працює в умовах високих температур (вище 25 °С) і вологості (відносна вологість більш 75%) у 3 рази менше, ніж для нормальних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]