Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Перевірка технічного стану автомобіля й агрегатів

Технічний стан автомобіля і його агрегатів перевіряють в основному при непрацюючому двигуні і загальмованих колесах, за винятком випробування гальмової системи, перевірки роботи систем харчування і запалювання.

При огляді для висвітлення затемнених місць застосовують переносні світильники напругою не вище 42 В с запобіжною сіткою. В осмотрових канавах переносні світильники повинні бути напругою не вище 12 В.

При іспиті гальмової системи на стенді автомобіль закріплюють ланцюгом або тросом, що виключає його мимовільне скочування з валиків стенда. Іспит гальм на ходу проводять на площадці або на горизонтальній ділянці дороги з рівним, сухим, чистим цементо- або асфальтобетонним покриттям. Регулюють гальмову систему тільки після повної зупинки автомобіля і при виключеному двигуні.

Напруга акумуляторної батареї перевіряють навантажувальною вилкою або вольтметром. Забороняється перевіряти напруга коротким замиканням. Щільність електроліту вимірюють ареометром.

Справність ланцюга електроустаткування перевіряють контрольною лампою на 12 В, а також за допомогою вольтметрів, амперметрів і спеціальних приладів.

Устаткування і прилади на посадах діагностики встановлюють з урахуванням забезпечення операторові видимості всіх автомобілів, що знаходяться на посадах. Стілець оператора повинний бути обертовій і регульованим по висоті. Для поліпшення видимості і зниження стомлення органів зору контрольні прилади обладнають місцевим висвітленням, рівномірно спрямованим на шкалу і не створює сліпучої дії.

Гази, що відробили, на посадах діагностики й інших посад, де автомобіль установлюють із працюючим двигуном, віддаляються місцевими відсосами.

Технічне обслуговування і ремонт газобалонних автомобілів

При ТО і ТР газобалонних автомобілів слід дотримуватися додаткових вимог безпеки

через високий пожаро- і вибухонебезпечності газового палива, високого тиску стиснутих газів у балонах, здатності зріджених газів накопичуються в знижених місцях і викликати обмороження при влученні на відкриті частини тіла.

Технічне обслуговування і ремонт газобалонних автомобілів дозволяється проводити разом з автомобілями, що працюють на бензині або дизельному паливі, за винятком обслуговування і ремонту газової системи живлення. При цьому автомобілі, установлювані на посади ТО і ТР, не повинні мати витік газу в з'єднаннях. Усі роботи з ТО і ТР газової системи живлення виконують слюсарі, що пройшли спеціальне навчання й іспити, що здали, в окремих спеціально­ перед призначених для цієї мети приміщеннях при включеній вентиляції.

Газову апаратуру перевіряють на герметичність стисненим повітрям або азотом під керівництвом спеціально виділеної особи.

При виконанні ТО і ТР газобалонних автомобілів необхідно охороняти газове устаткування від забруднень і механічних ушкоджень.

При роботі інструментом варто уникати ударів і не допускати появи іскор. Відкривати і закривати вентилі випливає без застосування додаткових важелів. Шланги на штуцерах кріплять хомутиками. Використовувати для цієї мети дріт або інші предмети забороняється, тому що в цьому випадку з'єднання буде ненадійним і можливий розрив шланга. Забороняється використовувати замаслені шланги, скручувати, сплющувати і перегинати шланги і трубки. Автомобілі зі справною газовою апаратурою, а також після її обслуговування і ремонту направляють на загальні посади або лінії ТО і ТР. Причому газобалонні автомобілі повинні в'їжджати на посади і переміщатися там тільки на бензині або буксируванням. Якщо виявиться витік газу, автомобіль необхідно відбуксирувати з приміщення. Двигун до усунення витоку пускати забороняється.

При ТО і ТР автомобілів, що працюють на стиснутому природному газі, на посадах необхідно виключати запалювання і піднімати капот для видалення можливих скупчень газу. Роботи зі зняття, установці і ремонтові газової апаратури виконують тільки за допомогою спеціальних пристосувань, інструмента й устаткування. Герметичність газової системи перевіряють при закритих балонних і відкритому магістральному вентилях, при цьому стиснене повітря або азот подають через вентиль. Агрегати газової апаратури знімають тільки в остиглому стані. Температура поверхонь деталей не повинна перевищувати 60 С.

При несправностях редукторів високого і низького тиску, електромагнітного запірного клапана закривають магістральний і балонний вентилі і переходять на роботу на бензині. Несправні вузли демонтують з автомобіля і направляють на перевірку на спеціалізовану ділянку. Промивати редуктори високого і низького тиску необхідно також після їхнього зняття з автомобіля. Для промивання використовують різні розчинники (ацетон, № 646, № 647 і ін.). Після промивання редуктор продувають стисненим повітрям.

Електромагнітний клапан повинний бути в справному стані. При виключеному запалюванні він повинний знаходитися в закритому положенні і не пропускати газ у редуктор низького тиску, а при виключеному — клапан повинний відкриватися. Робочі поверхні клапанів і сідла повинні бути чистими без іржі, засмолінь і механічних домішок (пилу, металевої стружки і т.п.) Газопроводи високого тиску повинні відповідати вимогам підприємства-виготовлювача. Застосовувати газопроводи кустарного виготовлення забороняється, тому що вони при експлуатації знаходяться в напруженому стані і можуть не витримати високого тиску.

Знімати газову апаратуру треба тільки при відсутності в ній газу. Відпалюють газопроводи низького тиску в спеціально обладнаному приміщення, попередньо продувши їхнім стисненим повітрям або азотом для видалення залишків газу. Відпалювати газопроводи високого тиску забороняється.

Для заміни або ремонту газопроводів розташованих між редуктором і трійником видаткових вентилів балонів, перекривають вентилі, виробляють або випускають газ із системи і лише після цього розбирають і заміняють газопроводи.

При виконанні ТО і ТР автомобілів, що працюють на зрідженому газі, гайки газової апаратури підтягують тільки при закритих вентилях газових комунікацій. Під час роботи з газовою апаратурою потрібно бути обережними і не допускати влучення струменя газу на відкриті частини тіла. Перевіряти, і регулювати прилади електроустаткування треба після повного закриття усіх вентилів і провітрювання подкапотного простору. При напрямку автомобіля в капітальний ремонт виробляють весь газ, знімають балон з автомобіля і направляють його на склад.

Перед зварювальними і фарбувальними роботами на газобалонних автомобілях, у тому числі перед Штучним сушінням, газ з балонів повинний бути випущений, а балони продуті стисненим повітрям або азотом.

У приміщеннях, де роблять ТО і ТР газобалонних автомобілів, користуватися відкритим вогнем забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]