Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лекція №2 керування охороною праці Система керування охороною праці

Безпечні і здорові умови праці можна створити, тільки при високому рівні організаторської роботи на основі сучасних методів керування охороною праці і їхнього постійного удосконалювання.

Під керуванням охороною праці розуміється підготовка, прийняття і реалізація рішень по здійсненню організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних захо-дів, спрямованих на забезпечення безпеки, збереження здоров'я працездатності людини в процесі праці.

Керування охороною праці є складовою частиною, тобто підсистемою загальної системи керування підприємством. Метою системи керування охороною праці (СКОП) є формування безпечних і здорових умов праці шляхом планомірного підвищення рівня охорони праці на кожнім робочому місці і підприємстві в цілому і тим самим зниження виробничого травматизму.

Як і будь-яка система керування, СКОП має об'єкт керування й орган, що здійснює керування (мал.1).

Об'єктом керування є діяльність функціональних служб і структурних підрозділів АТП.

Органом керування в цілому по підприємству є його керівник, у безпосереднім підпорядкуванні якого знаходиться служба охорони праці підприємства. Ця служба виконує організаційно-методичну роботу, підготовляє управлінські рішення і контролює їхню реалізацію. На виробничих ділянках, у службах і відділах охороною праці керують їхні керівники. Профспілкові комітети беруть участь у керуванні охороною праці через комісії з охорони праці і суспільних інспекторів.

Рис. 1. Схема керування охороною праці на АТП

У процесі керування охороною купа орган керування одержує інформацію про стан об'єкта тиску і на основі цієї інформації приймає необхідні управлінські рішення. Орган керування впливає на об'єкт керування за допомогою виконання ряду визначених функцій. Функціями СКОП як на підприємстві в цілому, так і в структурних підрозділах є: організація і координація робіт в області охорони праці - формування органів керування, встановлення обов'язків і порядку взаємодії осіб, що беруть участь у рішенні поставлених задач, прийняття і реалізація управлінських рішень (наказів, розпоряджень, розпоряджень); планування робіт але охороні праці; контроль за станом охорони праці і роботою СКОП; облік, аналіз і оцінка рівня охорони праці; стимулювання роботи з досягнення запланованого рівня охорони праці.

Відповідно до поставленої мети СКОП передбачає рішення наступних основних задач: забезпечення безпеки праці, забезпечення здорових умов праці і підвищення знань працюючих з питань охорони праці.

Для забезпечення безпеки праці в першу чергу необхідно забезпечити безпеку виробничого устаткування технологічних процесів. Для цього наявний рухомий склад, устаткування, інструмент, пристосування і технологічні процеси треба привести у відповідність з вимогами стандартів ССБП, норм і правил по охороні праці й іншої нормативної документації по безпеці праці, а також укомплектувати робочі місця устаткуванням, пристосуваннями й інструментом відповідно до діючого табеля технологічного устаткування і спеціалізованого інструмента, модернізувати або замінити устаткування, упровадити нові безпечні технологічні процеси, засоби механізації й автоматизації.

Немаловажне значення має і забезпечення безпеки будинків і споруджень за допомогою дотримання вимог охорони праці при їхньому будівництві, реконструкції, експлуатації і ремонті. Крім того, необхідно забезпечити працюючих відповідно до діючих норм і у встановлене порядку засобами індивідуального захисту.

Забезпечення здорових умов праці досягається нормалізацією санітарно-гігієнічних умов шляхом створення оптимальних санітарно-гігієнічних умов праці на робочих місцях, оперативним усуненням причин виникнення шкідливих виробничих факторів і забезпеченням і застосуванням засобів захисту працюючих. На належному рівні повинне бути і санітарно-побутове забезпечення (проведення попередніх і періодичних медичних оглядів, лікувально-профілактичних заходів щодо попередження захворювань, забезпечення працюючим лікувально-профілактичним харчуванням і санітарно-побутовими приміщеннями). Для працюючих повинний бути створений оптимальний режим праці і відпочинку.

Підвищення знань працюючих з питань охорони праці досягається навчанням працюючим безпечним прийомам роботи, своєчасним і якісним інструктуванням по техніці безпеки, використанням різних форм пропаганди питань охорони праці.

На АТП варто розробляти автоматизовану СКОП. Це дозволяє прискорювати збір, обробку і витяг інформації для розробки профілактичних заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]