Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Нормалізація санітарно-гігієнічних умов повітря робочої зони приміщень автотранспортних підприємств

Для збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці особливе значення має стан повітряного середовища: чистота повітря, метеорологічні умови в робочих приміщеннях. Однак багато виробничих процесів на ДТП супроводжуються виділенням у повітря робочої зони шкідливих речовин, до яких відносяться різні гази, пари і пил. Шкідливі речовини виділяють двигуни внутрішнього згоряння (ДВЗ) у складі газів, що відробили, при зварювальних роботах, зарядці акумуляторів, мийці деталей автомобілів, пайці, обробці металу і дерева, фарбуванню, заправленню автомобілів і агрегатів паливом, оліями і технічними рідинами й у ряді інших випадків. Ці речовини проникають в організм людини через дихальні шляхи, а також через шкіру і травний тракт і можуть викликати роздратування і травмування слизуватих оболонок дихальних шляхів, хвороби шкірного покриву, опіки, отруєння й інші зміни в організмі людини. Ступінь і характер змін залежать від кількості, тривалості впливу, шляхів проникнення, хімічної структури шкідливої речовини, температури середовища, стану організму і багатьох інших факторів.

Але ступеня впливу на організм шкідливі речовини підрозділяються на чотири класи; 1 -й — надзвичайно небезпечні; 2-й — високоопасні; 3-й помірковано небезпечні: 4-й — малоопасні.

З метою безпеки працюючу кількість шкідливих речовин у повітрі робочої зони обмежується гранично припустимими концентраціями (ГПК). Гранично припустимими концентраціями I шкідливих речовин у повітрі робочої зони є такі концентрації, що при щоденній роботі протягом 8 ч або при іншій тривалості, але не більш 41 ч у тиждень, протягом усього робочого стажу не можуть викликати захворювань або відхилень стані здоров'я, що виявляються сучасними методами досліджень у процесі роботи або у віддалений термін життя сьогодення і наступних поколінь.

Дані про ГПК шкідливих речовин, що зустрічаються в повітрі робочої зони приміщень АТП, установлені ДСТ 12.1.005—76:

ГПК. Клас мг/год5

небезпеки

Азоту окисли . . 5 2

Ацетон 200 4

Акролеин 0.2 2

Бензин паливний 100 4

3,4 Бенз(а)пирен . 0,00015 I

Кислота сірчана 1 2

Ксилол 50 3

Олії мінеральні 5 3

Сода кальцинована 2 3

Спирт метиловий 5 3

Тетраетілсвінец 0,0005 1

Уайт-спіріт 300 4

Вуглецю окис 20 4

Вуглецю пил (електродна) 6 4

Стандарт установлює, що при тривалості роботи в атмосфері, що містить окис вуглецю, не більш 1 ч (приміщення для збереження автомобілів) її ГПК може бути підвищена до 50 мг/м3, при тривалості роботи не більш 30 хв — до 100 мг/м3, не більш 15 хв — до 200 мг/м3. Повторні роботи в умовах підвищеного змісту окису вуглецю в повітрі робочої зони можуть вироблятися з перервою не менш 2 ч.

Норми ГПК поширюються на повітря робочої зони всіх робочих місць незалежно від їхнього розташування (у виробничих приміщеннях, на відкритих площадках, транспортних засобах і т.д.).

Для захисту від шкідливих речовин, що утримуються в повітрі робочої зони, на АТП застосовують комплекс

організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і медико-біологічних заходів. Основними з них є:

своєчасний контроль за змістом шкідливих речовин у повітрі робочої зони;

спеціальна підготовка й інструктаж обслуговуючого персоналу;

удосконалювання технологічних процесів і їхня раціоналізація, у тому числі з заміною шкідливих речовин нешкідливими;

удосконалювання конструкції устаткування з метою виключення або зменшення виділення шкідливих речовин (герметизація, використання спеціальних кабін або камер, заміна більш прогресивним устаткуванням);

своєчасний і якісний ремонт устаткування;

пристрій місцевої витяжної вентиляції для видалення шкідливих речовин безпосередньо від місць їхнього утворення (від вихлопних труб ДВС. посад зварювання і пайки, місць готування фарб, зарядки акумуляторів, шероховки покришок і зачищення камер і ін.);

регулярне збирання приміщень, характеризуємих значним виділенням пилу;

застосування засобів індивідуального захисту працюючих (спецодягу, захисних окулярів, дерматологічних засобів, респіраторів, протигазів і ін.);

попередні і періодичні медичні огляди, профілактичне харчування і дотримання правил особистої гігієни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]