Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Очищення і контролювання якості стічних вод

Автотранспортні підприємства споживають значна кількість прісної води. Вона використовується для господарсько-побутових і виробничих нестатків, а також для пристроїв внутрішнього пожежегасіння. Найбільш великими споживачами є посади мийки, де тільки на один автомобіль щодня витрачається 0,5—2,0 м3 води.

Для скорочення витрати води останнім часом широко впроваджують системи оборотного водопостачання, що дозволяють повторно використовувати колишню у вживанні воду після її очищення в спеціальних пристроях. При цьому чиста вода витрачається тільки на заповнення втрат через випар і витоки разом з осадом бруду. Зниженню витрати води сприяє і застосування синтетичних миючих засобів.

Господарсько-побутові стоки зливаються в каналізацію. Їхня утилізація здійснюється на спеціальних підприємствах. Очищають виробничі стічні води і зливові стоки в очисних спорудженнях АТП. Тому що в стічних водах в основному переважають механічні частки і нафтопродукти, процес очищення значно спрощується.

На АТП головним чином застосовують механічні, хімічні, фізико-хімічні і біологічні методи очищення.

Механічне очищення здійснюється шляхом відстоювання (у брудовідстійниках), дії відцентрових сил (у гідроциклонах) і фільтруванням.

У брудовідстійниках частки олії й інших нафтопродуктів, що володіють, меншою щільністю, чим вода, спливають на її поверхню і віддаляються бензомаслоуловителями. Більш важкі забруднюючі речовини опускаються на, дно , що періодично очищаються від опадів, що нагромадилися в них,. Як правило, відстійниками обладнають усі типи очисних установок, використовуваних на АТП.

У гідроциклонах вода одержує обертальний рух. При цьому більш важкі частки за рахунок відцентрових сил відкидаються до стінок і опускаються на дно (у конусну частину) гідроциклона, а легені домішки і нафтопродукти збираються в центрі і спливають на поверхню води. В даний час гідроциклони успішно застосовують в очисних спорудженнях у комплексі із системою оборотного водопостачання на ряді АТП. На мал. 12.3 приведена схема очищення стічних вод на безнапірних гідроциклонах Шатурского ПАТП.

Фільтрування застосовують для очищення стічних вод від тонкодисперсні забруднень. Воно підвищує ефективність очищення від домішок нафтопродуктів. Процес фільтрування, як правило, використовується на заключних стадіях очищення після відстоювання й інших методів. Метод послідовної фільтрації забрудненої води спочатку через фільтри грубого очищення, а потім через фільтри гінкого очищення застосований у очисній установці «Кристал» із системою оборотного водопостачання (мал. 12.4). Як фільтруючі елементи в установці використовуються гранули поліпропілену і сипрона, що володіють високої адсорбційної й адгезіонної здатністю до нафтопродуктів.

При хімічному очищенні використовуються процеси нейтралізації і коагулювання. При наявності в з точних водах від посад мийки лугів і їхніх солей ці речовини нейтралізують технічною сірчаною кислотою. Коагулянти, що вводяться у воду, (сірчанокислий алюміній, сірчанокисле залізо) сприяють укрупненню часток нафтопродуктів, їхньому спливанню.

Рис 12.4 - Схема очищення стічних вод на гідроциклонах: 1 — мийна канава; 2-металевий бункер для збору осаду; 3 — прийомний резервуар стічних вод; 4 — нагромаджувач осаду; 5 — насоси; 6 — безнапірний гідроциклон; 7 — лійка, що плаває, для збору нафтопродуктів; 8- резервуар для збору нафтопродуктів; 9-проміжний резервуар чистої води; 10-напірний фільтр; 11 — резервуар чистої води

Тим самим підвищується ефективність очищення стічних вод. При фізико-хімічному очищенні на АТП застосовують головним чином метод флотаціонного очищення. Він заснований на насиченні води, що очищається, пухирцями повітря, що, прилипаючи до часток нафто- продуктів і інших забруднень, сприяють їхньому спливанню на поверхню води. Для підвищення ефективності очищення у воду вводять коагулянт. На поверхні води утвориться піна, що містить частки забруднень, воду і повітря. Піна віддаляється з флотатора скребковим механізмом. При біологічному очищенні виробничих стічних вод шкідливі речовини розкладаються мікроорганізмами.

Всі очисні установки АТП продуктивністю більш 5,4 м/ч обладнають механізованими пристроями для видалення опадів.

Рис. 12.4 Схема установки «Кристал»:

1 — насоси брудної воли; 2 — резервуар виробничих стічних от. 3 — фільтри з завантаженням, що плаває; 4 - блоки вторинного очищення води; 5-щит керування: в-насоси чистої води; 7-посада мийки автомобілів; 8- резервуар чистої води; 9 - бункер-відстійник

Періодичність видалення опадів і зібраних нафтопродуктів не рідше одного разу в тиждень.

Для мийки внутрішніх поверхонь автофургонів, що перевозять харчові продукти, передбачають локальні системи оборотного водопостачання. Для мийки автомобілів, призначених для перевезення фекальних рідин, отрутних і інфікованих речовин, застосовувати оборотну систему водопостачання не допускається.

Якість оборотної води, використовуваної на виробничі нестатки, повинне задовольняти вимогам Загальносоюзних норм технологічного проектування підприємств автомобільного транспорту ОНТП-01-86.

Спускати стічні води у водойми можна тільки з дотриманням Правил охорони поверхневих вод від забруднень їхніми стічними водами.

Контролюють якість стічних вод на АТП працівники, відповідальні за експлуатацію очисних споруджень, і співробітники пересувної лабораторії по охороні праці і навколишнього середовища. Державний контроль за охороною водних ресурсів, викидом стічних вод і їхнім очищенням здійснюють органи Державного комітету з охорони природи (Госкомприрода) і органи й установи сани тарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я (санітарно-епідеміологічні станції і їхні лабораторії).

Зниження зовнішнього шуму автомобілів

Автомобіль є одним з основних джерел шуму в містах. Шум вантажних автомобілів нерідко досягає 95 дба, автобусів — 90 дба, легкових автомобілів — 85 дба.

Джерелами шуму автомобіля є двигун, системи охолодження, впуску, випуску, коробки передач, що ведуть мости, шини. Крім того, виникає й аеродинамічний шум. Великий вплив на рівень шуму робить технічний стан автомобіля, стан проїзних частин вулиць, доріг, магістралей, режим руху автомобілів, щільність і склад транспортного потоку.

З метою зниження зовнішнього шуму, створюваного автомобілями, установлені наступні його гранично припустимі рівні, дба:

Легкові автомобілі................................................................................84

Вантажні автомобілі, тягачі й автопоїзди з повною масою

до 3500 кг...................................................................................................85

Те ж 3500—12 000 кг................................................................................89

Те ж понад 12 000 кг із двигуном потужністю до 162 квт...……......91

Те ж із двигуном потужністю понад 162 квт......................................92

Автобуси всіх типів довжиною 7 м,

повною масою до 3500 кг...……….......................................................85

Те ж понад 7 м, повною масою більш 3500 кг із двигуном

потужністю до 162 квт...............................................................................89

Те ж із двигуном потужністю більш 162 квт......................................92

Контроль за рівнем шуму транспортних засобів здійснюють працівники ДАІ.

Великий внесок у зниження рівня шуму, створюваного автомобілями, можуть внести конструктори. У першу чергу це створення малошумних двигунів за рахунок використання нових конструктивних матеріалів (металокераміки, титанових сплавів), більш ретельної обробки і балансування деталей (колінчатих і розподільних валів, кривошипно-шатунних механізмів), поліпшення систем впуску (повітряні фільтри, що знижують шум усмоктування) і випуску (багатокамерні глушителі, резонатори, турбіни у випускному трубопроводі).

Значне зниження шуму досягається за рахунок удосконалювання трансмісії, використання гумових амортизаторів і різних прокладок із пружних матеріалів, вибропоглинаючих мастик, поліпшення аеродинамічних характеристик автомобілів, створенням менш гучних шин.

При експлуатації автомобілів необхідно постійно стежити за їхнім технічним станом, вчасно підтягувати болти і гайки, заміняти зношені накладки гальмових колодок, проводити балансування коліс. Випускати на лінію автомобілі можна тільки зі справними глушителями. Варто надійно закріплювати перевезений вантаж.

Важливе значення для зниження шуму має підтримка проїзних частин вулиць і доріг у справному стані. Вчасно повинні зашпаровуватися тріщини, вибою, шви, усуватися нерівності.

Центр треба розвантажувати від вантажного транспорту, а для транзитного будувати окружні магістралі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]