Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Обробка металу різанням

При обробці металу різанням найбільш небезпечним і виробничим факторами, що можуть викликати травмування працюючих, є частини верстатів, що рухаються, заготівлі, пристосування, що ріжуть і кріпильні інструменти, металева стружка і пил, електричний струм.

Високопродуктивні і безпечні умови роботи на металорізальних верстатах забезпечуються виконанням комплексу заходів щодо техніки безпеки і виробничої санітарії. Конструкція й умови експлуатації металорізальних верстатом повинні відповідати вимогам ДСТ 12.2.009-80*, а при виконанні роботи на них варто керуватися Правилами техніки безпеки і виробничої санітарії при холодній обробці металів.

Виконувати роботу на верстатах дозволяється тільки тим особам, за яких вони закріплені. Для забезпечення безпеки роботи на верстатах повинні дотримуватися наступні умови.

Усі приводні і передавальні механізми верстатів і їхньої частини розміщають у корпусі верстата або обгороджують запобіжними пристроями. Огородженню підлягають і оброблювані предмети, що рухаються, виступаючі за габарити металорізального верстата.

Рис. 9.10 Захисні екрани на металорізальних верстатах:

а - пересувний; б - на магнітній підставці ; 1 — екран; 2 - шарнірна вилка; 3 - підставка з магнітом.

Для захисту очей і особи працюючих від стружки, що відлягає, верстати постачають запобіжними пристосуваннями (захисними екранами), виконаними з прозорого матеріалу (мал. 9.10). Крім того, для цієї мети використовують різні типи стружковідводчиків (резец-стружковідводчик МИОТ-3, оправка-стружковідводчик МИОТ-6, стружковідводчик у виді збірника-короба) і стружколо-мателей (виконуваних у виді уступу на передній грані різця або, що закріплюються на різці зварюванням, болтом).

Працювати можна тільки справним різальним інструментом. Не допускається зношування . конусних хвостовиків, наявність тріщин або поламаних зубів у фрез.

Верстат варто обов'язково виключити при: установці і зміні робочого інструмента (за винятком швидкоз’эмних патронів), установці, кріпленні, вимірі, знятті заготівлі, ремонті, чищенні, змазуванні верстата, збиранню обпилювань і стружки, припиненні подачі струму, знятті огородження. Забороняється після вимикання прискорювати зупинку шляхом гальмування рукою патрона, планшайби й інших обертових частин. Для запобігання травмування рук стружку з верстатів видаляють гачками або щітками. Збирати стружку випливає в металеві шухляди.

При роботі верстатники повинні користуватися спецодягом і засобами індивідуального захисту.

Спецодяг повинний бути наглухо застебнута, а волосся закриті головним убором і підібрані під нього.

Працювати в рукавицях не рекомендується, тому що вони можуть бути закручені обертовим інструментом або заготівлею.

Робоче місце верстатника повинне утримуватися в чистоті і не захаращуватися деталями.

Працюючий верстат не повинний залишатися без догляду. При відході з робочого місця навіть на короткий проміжок часу і при закінченні роботи верстат необхідно відключити.

Робота на токарських верстатах. При роботі на токарських верстатах щоб уникнути травм інструментом спочатку включають обертання шпинделя, а потім подачу. Після приведення оброблюваної деталі в обертання підводять різець. Врізання різця повинне бути плавним, без ударів. Перед остановом верстата спочатку виключають подачу, відводять різальний інструмент від деталі і лише потім виключають обертання шпинделя.

Грузлі матеріали обробляють різцями зі спеціальним заточенням або використовують пристосування, що дроблять стружку під час різання. При обробці тендітних матеріалів застосовують стружковідводчики. Обробляючи довгі деталі, варто періодично перевіряти осьовий натиск, створюваний центром задньої бабки. При швидкісному гострінні використовують обертовий центр задньої бабки. При виконанні на невеликих деталях чистових операцій з високою точністю можна застосовувати і необертові центри, використовуючи при цьому спеціальне змащення для заднього центра. При відрізанні важких частин заготівлі і деталі попелиця їхні підтримки варто користуватися спеціальними дерев'яними підкладками.

Ручну опиловку і полірування оброблюваних на верстатах деталей проводять у виняткових випадках, закривши всі пази і виїмки дерев'яними пробками. При зачищенні і поліруванні деталей варто користуватися спеціальними притискними колодками (при обробці зовнішніх поверхонь) або круглим оправленням (при обробці внутрішніх поверхонь).

Робота на фрезерних верстатах. Перш ніж приступити до роботи на фрезерному верстаті, необхідно усунути забоїни, очистити отвір шпинделя, хвостовик оправлення або фрези, поверхня перехідної втулки. Хвостовик інструмента повинний сідати в отвір шпинделя щільно, без люфту. Встановлена і закріплена фреза повинна мати радіальне і торцеве биття не більш 0,1 мм.

Щоб уникнути поломки зубів фрези, напрямок обертання фрези і напрямок подачі повинні бути зустрічними. Побіжний напрямок допускається тільки на спеціальних верстатах.

Деталь до фрези подають після придбання робочого обертання. До зіткнення деталі з фрезою включають механічну подачу. При ручній подачі фреза повинна урізатися плавно, без різких збільшень швидкості і глибини різання.

Робота на свердлильних верстатах. Свердлильні верстати повинні бути оснащені пристроями, що попереджають мимовільне опускання траверси, хобота і кронштейна. Пристосування для закріплення робочого інструмента на свердлильних верстатах повинні забезпечувати надійний затиск і точне центрування інструмента і не мати виступаючих частин. При використанні патронів з виступаючими голівками настановних гвинтів їх закривають гладкими круглими кожухами.

Робота на стругальних верстатах. При установці стругальних верстатів біля стіни майстерні необхідно передбачати між стіною і найбільшим ходом столу вільний прохід шириною не менш 700 мм. Для попередження ударів столом працюючих з передньої сторони верстата встановлюють спеціальні запобіжні лінійки з пристосуванням для висування їхній на необхідну довжину в залежності від ходу верстата. Запобіжні лінійки офарблюють у червоний колір. Поперечно-стругальні верстати обладнають стружкозбірниками.

Робота на шліфувальних і заточувальних верстатах. При роботі на шліфувальних і заточувальних верстатах особлива увага варто приділяти абразивному інструментові. Він повинний бути оглянутий, перевірений на відсутність тріщин (при постукуванні в підвішеному стані дерев'яним молоточком масою 200—300 м видає чистий звук).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]