Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Умови безпеки при експлуатації підйомно-транспортних засобів

Безпечна експлуатація підйомно-транспортних пристроїв можлива тільки при наявності на підприємстві висококваліфікованого обслуговуючого персоналу, що володіє необхідними знаннями. Тому відповідно до вимог ДСТ 12.3 009-76 і Правил пристрою і безпечної експлуатації вантажопідйомних кранів до керування под`ємно транспортним устаткуванням допускають осіб не молодше 18 років. минулий медичний огляд, навчених безпечним методам праці і що мають відповідне посвідчення. Для керування й обслуговування кранів з машинним приводом призначають машиністів кранів і слюсарів, а для обслуговування кранів з електричним приводом, крім того, електромонтерів. Керування автомобільним краном може бути доручено водієві автомобіля після навчання його по програмі для крановиків і атестації в кваліфікаційній комісії. До керування вантажопідйомними машинами, керованими зі статі, можуть допускатися робітники інших професій, що користуються цими машинами і пройшли інструктажем із правил безпечної роботи з ними. Повторний інструктаж вони повинні проходити не рідше одного разу в 12 год.

Вантажопідйомні крани майже всіх типів реєструють в органах Держпроматомнадзора за винятком кранів з ручним приводом: кранів мостового типу і рухливих або поворотних консольних кранів вантажопідйомністю до 10 т включно, керованих зі статі за допомогою підвішеного на крані кнопкового апарата або зі стаціонарно встановленого пульта; стрілових і баштових кранів, розрахованих на вантажопідйомність до 1 т включно; стрілових кранів, розрахованих на роботу з постійним вильотом або не постачених механізмом повороту або пересування; переставних кранів.

У процесі експлуатації вантажопідйомні машини піддають періодичному технічному оглядові: частковому, не рідше одного разу в 12 міс.; повному, не рідше одного разу в 3 роки. Рідко використовувані вантажопідйомні машини піддають повному технічному оглядові не рідше, ніж через кожні 5 років.

Після монтажу викликаного установкою крана на нове місце, реконструкції або його ремонт із заміною розрахункових елементів металоконструкцій або вузлів, зупинки знову отриманого від підприємства виготовлювача змінного стрілового устаткування, зміни механізму підйому крана, гака або крюкової підвіски проводять позачерговий повний технічний огляд.

Технічний огляд кранів на АТП Проводить інженер по нагляду за вантажопідйомними кранами при участі особи, відповідального за справний їхній стан.

При частковому технічному огляді вантажопідйомної машини оглядають усі механізми і несучі конструкції. Перевіряють стан гака і деталей його підвіски, канатів і їхнього кріплення, блоків, осей і деталей їхнього кріплення, а також елементів підвіски стріли в стрілових кранів. Перевіряють також стан заземлення електричного крана, відповідність ваги противаги і баласту в стрілового крана значенням, зазначеним у паспорті, стан підкранової колії, галерей, площадок і сход. При повному технічному огляді крім огляду, роблять статичні і динамічні іспити.

Статичний іспит вантажопідйомного крана при періодичному огляді роблять вантажем, на 25% перевищуючу вантажопідйомність крана. Ціль статичного іспиту: перевірка міцності крана і його окремих елементів, а також вантажної стійкості проти перекидання в стрілових кранів. При цих іспитах вантаж піднімають на висоту 100—200 мм для кранів стрілового типу і 200—300 мм для пересувних консольних і бруківок кранів і витримують протягом 10 хв. Потім вантаж опускають і перевіряють відсутність залишкової деформації, тріщин і інших ушкоджень.

Динамічному іспитові піддають крани, що витримали статичний іспит. При динамічному іспиті крана перевіряють його механізми шляхом підйому й опускання вантажу, на 10% перевищуючу вантажопідйомність крана, а також шляхом роздільного переміщення крана і його візка.

Результати технічного, огляду кранів записують у паспорт із указівкою терміну наступного огляду. На кран установлюють табличку, де вказують реєстраційний номер, вантажопідйомність і дату наступного іспиту. Вантажопідйомні машини, що не пройшли технічного огляду в термін, до роботи не допускаються.

Конструкція підйомно-транспортних пристроїв повинна забезпечувати безпека обслуговуючого персоналу. Усі легкодоступні частини, що рухаються, повинні бути обгороджені знімними огородженнями. Металоконструкції і металеві частини електроустаткування кранів з електроприводом, що можуть виявитися під напругою в результаті ушкодження ізоляції, повинні бути заземлені. Крани повинні мати справні автоматичні пристрої, що забезпечують безпеку роботи (кінцеві вимикачі, обмежники вантажопідйомності), надійні і справні гальмові пристрої. Вантажні ланцюги і зірочки ручних талів не повинні мати підвищеного зносу (зменшення діаметра окремих ланок вантажного ланцюга на 10% і більш). Черв'ячні га л і діл ж ми мати справну черв'ячну передачу. Конвеєри-транспортери повинні мати суцільні металеві огородження приводних барабанів і ременів. По сторонах конвеєрів передбачають проходи шириною не менш 1 м. Вантажні крани, керовані з кабіни або пульта керування, повинні мати справні звукові сигнальні прилади. Видаваний ними сигнал повинний бути добре чуємо в місцях підйому н опускання вантажів. Баштові і козлові крани, що працюють на відкритому повітрі, повинні бути оснащені сигнальними анемометрами. Анемометри дозволяють автоматично визначити швидкість вітру, при якій повинна бути припинена робота, і включити аварійні пристрої. Стрілові самохідні крани, у тому числі й автокрани, оснащують універсальними автоматичними сигналізаторами небезпечної напруги. Сигналізатори включають звуковий сигнал оповіщення у випадку наближення стріли до проводів, що знаходяться під напругою, лінії електропередачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]