Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лекція №5 виробнича санітарія і гігієна праці Вимоги до території виробничим і допоміжним приміщенням

Територія і місце збереження автомобілів

Територія ДТП і розташовані на ній будинку, спорудження, площадки для збереження автомобілів повинні задовольняти вимогам санітарних, будівельних і протипожежних норм, а також Правилам по охороні праці на автомобільному транспорті.

Територія підприємства повинна мати рівну поверхню. Для відводу зливових вод вона обладнається зливовою каналізацією, водовідводами і водостоками. Рівень ґрунтових вод повинний бути нижче глибини підвальних приміщень і оглядових канав. Вона повинна бути обгороджена забором висотою не міні 1,6 м і висвітлюватися джерелами штучного світла в нічний час.

Для в'їзду (виїзду) автомобілів улаштовують ворота. При цьому, якщо на підприємстві передбачена наявність більш 10 посад обслуговування автомобілів або збереження більш 50 автомобілів, улаштовують не менш двох ворог. У воріт установлюють попереджувальні написи «Бережися автомобіля» і схему руху автомобілів по території. Попереджувальні написи і схема руху автомобілів у нічний час повинні висвітлюватися.

Територія підприємства повинна бути озеленена. Зелені насадження дозволяють зменшити загазованість і запиленість навколишнього середовища і знизити рівень шуму. У літню пору озеленені ділянки можуть служити місцем відпочинку.

Під'їзні колії, проїзди для транспортних засобів, проходи для людей, пішохідні доріжки на території повинні мати тверде покриття (асфальт, бетон, клінкер, кругляк і т.п.).

Мінімальна ширина проїздів при двосторонньому Русі транспортних коштів повинна бути не менш 6 м, при однобічному — 3 м, ширина пішохідних доріжок — не менш 1 м. Проходи і проїзди ом варто поливати, а узимку очищати від снігу і випадку зледеніння посипати піском.

Відкриті площадки для збереження автомобілів повинні мати рівне тверде покриття з невеликим ухилом для стоку зливових вод. На площадках повинна бути виконана незмивною фарбою або іншим способом розмітка, що визначає місця установки автомобілів і проїзди. При нанесенні розмітки варто керуватися габаритними розмірами рухливого складу і враховувати, щоб відстань між паралельно коштують автомобілями було достатнім для вільного відкривання двер кабіни.

У районах з температурою повітря в зимовий період нижче — 15°С відкриті площадки для збереження автомобілів обладнають засобами, що полегшують пуск двигуна в холодний період року. Найбільше поширення на АТП мають групові способи обігріву: водо-, паро-, повітряно- і електрообігрівання й інфрачервоний газовий обігрів. Індивідуальні Підігрівники в основному використовують для одиничних автомобілів, що працюють у відриві від постійних баз.

Приміщення для збереження автомобілів повинні мати статі з твердим покриттям, рівні, без вибоїв і з ухилом не менш 1% убік трапів і лотків для стоку води. Матеріал статей повинний бути стійкий до впливу паливно-змащувальних матеріалів і забезпечувати зручну для збирання гладку, неслизьку поверхню.

Висота приміщень визначається висотою найбільш високого автомобіля, що зберігається в приміщенні плюс 0,2 м, але не менш 2,2 м.

Приміщення для збереження автомобілів не повинні безпосередньо повідомлятися з приміщеннями: для акумуляторних, ацетилено-генераторних, зварювальних, термічних, мідницьких, вулканізаційних, столярних, ковальських, шпалерних, малярських і регенераційних робіт; для збереження олії, обтиральних і легкозаймистих матеріалів; котельні; для технічного обслуговування і ремонту автомобілів.

Для забезпечення евакуації автомобілів при пожежі в приміщеннях для збереження автомобілів улаштовують безпосередній виїзд назовні через ворота.

Статі в приміщеннях повинні мати розмітку, що визначає місця установки автомобілів і проїзди.

Уздовж стін, у яких встановлюють автомобілі, споруджують колесоотбійні тротуари або бар'єри.

У приміщеннях для збереження автомобілів, що працюють на зрідженому газі, освітлювальна арматура й електроустаткування повинні бути у вибухобезпечному виконанні. Автомобілі встановлюють на тривалу або нічну стоянку лише після того, як буде вироблений газ із системи харчування після закриття магістрального вентиля. Автомобілі з несправною газовою апаратурою повинні зберігатися на відкритих площадках без газу в балонах.

Приміщення для збереження автомобілів, що працюють на стиснутому природному газі, повинні відповідати наступним додатковим вимогам. Їх, як і посади технічного обслуговування і ремонту автомобілів. працюючих на стиснутому природному газі, не допускається розміщати в підземних поверхах (ярусах), а також у прибудовах до будинків інших перед понять. У багатоповерхових гаражах, де поверхи ізольовані друг від друга, необхідно передбачати захист прорізів дренблакитними завісами з автоматичним або дублюючим ручним включенням Приміщення обсягом менш 31 тис. м3 повинні бути обладнані постійно діючими автоматичними газоаналізаторами, що керують системами сигналізації, вентиляції й електропостачання.

Тимчасові стоянки автомобілів у польових умовах улаштовують на площадках, очищених від стерні, сухої трави і труску й обораних по периметрі смугою в 1 м. Відстань стоянки від будівель, лісових складів, стогів соломи, струмів, хлібів на корені і лісонасаджень з метою пожежної безпеки повинне бути не менш 100 м. Розташовують автомобілі на площадках групами не більш 10 шт. у кожній на відстані між групами не менш 10 м, а між автомобілями — не менш 1 м.

При розміщенні на території АТП пунктів заправлення автомобілів паливом і мастильними матеріалами слід дотримуватися наступних вимог санітарних і будівельних норм і правил. Планіювати територію заправного пункту і розташовувати водоприймальні пристрої треба так, щоб виключалася можливість улучення стічних вод і нафтопродуктів за межі цієї території. Покриття проїздів для забезпечення пожежної безпеки повинне бути безіскровым, стійким до впливу нафтопродуктів і неспаленим. Розташування стовпчиків повинне забезпечувати безпечний під'їзд і одночасне заправлення автомобілів.

У польових умовах відкриті площадки для збереження палива і мастильних матеріалів розташовують у занижених місцях. Площадки повинні бути очищені від стерні і сухої трави, труску й оборані по периметрі смугою в 3 м. Відстань від місць лісорозробки, збирання і обмолоту хліба, стогів соломи, сіна, посівів, стоянки автомобілів, тракторів повинне бути не менш 100 м, а від спаленних будівель і споруджень - 50 м.

Виробничі приміщення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]