Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Навчання працюючої безпеки праці

Зниження травматизму на виробництві може бути досягнуто тільки в тому випадку, якщо працюючі добре знають питання охорони праці і вміють правильно і безпечно виконувати доручену їм роботу. З цією метою на підприємствах працюючих навчають безпеки праці. При організації роботи керуються «ССБП. Організація навчання працюючої безпеки праці. Загальні положення». Відповідно до цього стандарту навчання проводять при підготовці нових робітників (знову прийнятих, що не має професії або змінюючих професію), при проведенні інструктажу різних видів і при підвищенні кваліфікації.

Нових робітників навчають безпеки праці при їхньому професійно-технічному навчанні в порядку, установленому Типовим положенням про підготовку і підвищення кваліфікації робітників безпосередньо на виробництві.

Найважливішим елементом навчання робітників безпечним прийомам і методам праці є система інструктажів. По характеру і часу проведення інструктажу підрозділяють на наступні види: вступний, первинний на робочому місці, повторний, позаплановий і поточний.

Вступний інструктаж проводить інженер по охороні праці або особа, на яке покладені його обов'язки, із усіма прийнятими на роботу незалежно їхнього утворення, стажу роботи з даної професії або посади, а також з відрядженими, учнями і студентами, що прибули на виробниче навчання або практику. Програму вступного інструктажу розробляють з урахуванням вимог стандартів ССБП і особливостей виробництва. Про прохання інструктажу і перевірці знань роблять запис у журналі реєстрації вступного інструктажу (контрольному листі) з обов'язковими підписами що інструктує і інструктируемого.

Первинний інструктаж на робочому місці проводить безпосередній керівник робіт індивідуально з усіма знову прийнятими на підприємство, перекладними з одного підрозділу в інше, відрядженими, учнями і студентами, що прибули на виробниче навчання або практику, із працівниками, що виконують нову для них роботу, а також з будівельниками при виконанні будівельно-монтажних робіт на території діючого підприємства. Проводять його по інструкціях з охорони праці з практичним показом безпечних прийомів і методів праці. Після інструктажу і перевірки знань робітники протягом 2—5 змін (у залежності від стажу, досвіду і характеру роботи) виконують роботу під спостереженням майстра або бригадира, після чого їм оформляють допуск до самостійної роботи. Допуск до самостійної роботи фіксується датою і підписом інструктажу, що інструктує в журналі реєстрації, на робочому місці (контрольному листі).

Для робіт, до яких висувають підвищені вимоги по безпеці праці (газо- і електрозварювальні, акумуляторні й інші роботи), може бути встановлений за узгодженням із ЦК профспілки робітників автомобільного транспорту і шосейних доріг більш тривалий термін стажування.

Повторний інструктаж проходять не рідше ніж раз на 3 місяці весь працюючий, минулий первинний інструктаж на робочому місці. Його проводять по програмі первинного інструктажу з метою закріплення знань безпечних методів і прийомів праці.

Позаплановий інструктаж проводять в обсязі первинного інструктажу на робочому місці при зміні правил по охороні праці, технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, пристосувань, інструмента, вихідної сировини, матеріалів і інших факторів, що впливають на безпеку праці, при порушенні працівниками вимог безпеки праці, що можуть призвести або призвели до травми, аварії, вибухові або пожежі, при перервах у роботі більш 60 календарних днів (для робіт з підвищеними вимогами безпеки праці — 30 днів).

Повторні і позапланові інструктажі керівник робіт може проводити як індивідуально, так і з групою працівників однієї професії. Реєструють них у журналі реєстрації інструктажу на робочому місці.

Поточний інструктаж проводить безпосередній керівник робіт із працівниками перед провадженням робіт, на які оформляється наряд-допуск (зварювальні роботи в металевих емностях, роботи в електроустановках і ін.). Цей інструктаж фіксують у наряді-допуску на провадження робіт і в журналі реєстрації інструктажу на робочому місці.

Крім інструктажів з техніки безпеки, усі знову, що надійшли робітники і підлягаючі до інструктажу на робочому місці перед допуском до самостійної роботи повинні пройти навчання відповідно до Положення про професійне навчання робітників на виробництві в системі Мінавтотранса.

Робочих і інженерно-технічних працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою, допускають до самостійної роботи тільки після курсового навчання по типових програмах, здачі іспитів у встановленому порядку в спеціалізованих організаціях і одержання посвідчення.

Керівник, його заступники, головний інженер, головний механік (енергетик), начальник виробничо-технічного відділу і працівники служби охорони праці підприємства проходять навчання на курсах (семінарах), проведених один раз у 3 роки вищестоящими організаціями. Керівні й інженерно-технічні працівники підрозділів підприємства не рідше одного разу в 2 роки повинні пройти навчання, сплановане керівництвом підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]