Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Слюсарні роботи

При виконанні слюсарних робіт особлива увага варто приділяти організації праці, станові інструмента і дотриманню правил безпечної роботи.

На робочому місці слюсаря по ремонті автомобіля повинні бути відповідне технологічне устаткування, пристосування й інструмент.

При усуненні несправностей на автомобілі інструмент, знімачі, пристосування, запасні частини розташовують у безпосередній близькості в межах зони досяжності. Щоб виключити можливість падіння, кладуть них на горизонтальні площини. В осмотрових канавах інструмент розташовують у спеціально улаштовані для цього ніші. Для збереження інструмента застосовують також пересувні шафи, столи або переносні інструментальні шухляди.

Часто слюсарям для виконання розбірно-складальних робіт приходиться користуватися верстатами. В основному застосовують одномісні (розміром 2,0 X 0,8 м) і двомісні (розміром 2,4 X0,9 м) верстати, обладнані тисками. Для збереження інструмента у верстатах передбачені шухляди. Щоб було зручно працювати, верстат підганяють по росту працюючих за допомогою підставок під верстат або підставок для ніг. Робочу поверхню верстата покривають листовим металом, лінолеумом, фіброю або іншими пластиками, що мають достатню міцність і здатність витримувати вплив олії, бензину і технічних рідин. На слюсарно-механічній ділянці при використанні багатомісних верстатів або розміщенні їхній друг проти друга для попередження травмування працюючих поруч відлітають шматками оброблюваного матеріалу встановлюють сітчасту металеву розділову перегородку. Висота перегородки повинна бути не менш 750 мм, а розмір осередків не більш 3 мм.

При роботі на асфальтобетонній статі у верстата для попередження простудних захворювань розташовують дерев'яну ґрат. Відстань між верстатами приймають у залежності від їхніх габаритних розмірів і схеми розташування відповідно до ОНТП-01-86. Установлювати верстати впритул у стін можна лише в тому випадку, якщо там не розміщені радіатори опалення, трубопроводи та інше устаткування. Стільці повинні бути з регульованими по висоті сидіннями і бажано з регульованим нахилом спинки.

Усі робочі місця повинні утримуватися в чистоті, не захаращуватися деталями, устаткуванням, інструментом, пристосуваннями, матеріалами і т.п. Деталі і вузли, зняті з автомобіля, повинні акуратно складатися на спеціальні стелажі або на стать.

Ручний інструмент повинний бути в справному стані, чистим і сухим. Його вибракування, як і вибракування пристосувань, повинна вироблятися не рідше одного разу на місяць.

Молотки і кувалди повинні мати бойки з гладкої, злегка опуклою поверхнею, некосою і незбитої, без відколів, вибоїв, тріщин. Їхні рукоятки і рукоятки інших інструментів ударної дії повинні бути виготовлені з деревини твердих і грузлих листяних порід (дуб, береза, кизил, бук, клен, ясен, рябимо;), граб) без сачків або із синтетичних матеріалів, що забезпечують експлуатаційну міцність і надійність у роботі. У поперечному перерізі рукоятки повинні мати овальну форму, бути гладкими і не мати тріщин. Рукоятки молотків і кувалд повинні трохи товщати до вільного кінця для самозаклинювання в руці при змахах і ударах.

Інструмент повинний бути надійно насаджений на рукоятку і розклинений клинами з м'якої сталі. Вісь рукоятки повинна бути перпендикулярна подовжньої осі інструмента. Довжину рукоятки вибирають у залежності від маси інструмента: для молотка 300—400 мм; для кувалди 450—900 мм. Рукоятки ножівок, напилків, викруток, шаберів повинні бути стягнуті бандажними кільцями.

Викрутки повинні мати прямий стрижень, тому що при кривому стрижні можливі сосковзування з голівки гвинта або шурупа і травмування руки. Вибирати викрутки випливає по ширині робочої частини в залежності від розміру шліца в голівці гвинта або шурупа. Робоча частина повинна бути з рівними плоскими бічними гранями і не мати відколів.

Інструмент ударної дії (зубила, крейц-мейсели, борідки, керни, просічки) повинний мати гладку потиличну частину без тріщин, наклепу і скосів. Для попередження травмування рук довжина інструмента не повинна бути менш 150 мм.

Гайкові ключі повинні бути підібрані по розмірах гайок і болтів. Розмір зева ключів не повинний перевищувати розмірів голівок болтів і граней гайок більш ніж на 0,3 мм. Гайкові ключі не повинні мати тріщин, забоїн, непаралельності губок і вироблення зева. Забороняється відвертати гайки ключами великих розмірів з підкладанням металевих пластинок між гранями болтів і гайок і губками ключа і подовжувати рукоятки додатковими важелями. іншими ключами і трубами (крім важелів типу "зірочка"). Розсувні ключі не повинні мати зазору в рухливих частинах.

Гострогубці і плоскогубці не повинні мати надщерблених рукояток, тріщин. Губки гострогубців повинні бути гострими, без ушкоджень, а губки плоскогубців повинні мати неспрацьовану насічку. У тисках губки також повинні мати неспрацьовану насічку. Гвинти, що кріплять губки, повинні бути справні і затягнуті. Затискної гвинт повинний бути без тріщин і сколовши.

При роботі "електроінструментом варто дотримувати міри електробезпечності.

Пневматичний інструмент повинний відповідати вимогам ДСТ 12.2.010—75* і мати справні шланги і робочі органи. Приєднують шланги до інструмента за допомогою ніпелів або штуцерів і стяжних хомутів. Перед приєднанням шланг попередньо продувають для видалення забруднень. Для попередження травмування працюючий вільний кінець шланга закріплюють, направляючи струмінь повітря нагору. Приєднувати шланг до магістралі й інструмента треба при закритій запірній арматурі. Повітря подають тільки після установки інструмента в робоче положення. Робота інструмента вхолосту допускається лише при його випробуванні (перед початком роботи або при ремонті). Під час роботи слюсареві треба стежити, щоб шланг не був натягнутий, не перегинався, не перетинався тросами, кабелями і рукавами газового зварювання. При перервах у роботі, обриві шлангів і виникненні несправностей подача повітря до пневматичного інструмента повинна бути припинена закриттям запірної арматури.

З засобів індивідуального захисту слюсареві по ремонті автомобілів видають бавовняний костюм і комбіновані рукавиці. У зимовий час при зовнішніх роботах додатково видають бавовняні куртку і штани на підкладках, що утеплюють. При роботі з этілірованним бензином слюсаря додатково забезпечують прогумованим фартухом і гумовими рукавичками. При рубанні, карбуванні й інших подібних роботах слюсар повинний користуватися захисними окулярами, а при роботі з пневматичним інструментом - віброизолючими рукавицями. Для попередженні захворювання шкіри рук слюсарям рекомендується користуватися такими захисно-профілактичними засобами, як пасти «Айро» і «Невидимка». Шкіру очищають від виробничих забруднень автоловой маззю, миючим засобом для сильно забруднених рук «Ралі», милом ДНС-АК, відмивочно-захистною пастою із солідолом ФС 42-382—72 або пастообразним засобом «Фея». Безпека слюсарних робіт можна забезпечити тільки при строгому, обов'язковому виконанні інструкцій з охорони праці. Так, наприклад, не можна працювати і знаходитися під автомобілем, що висить на тросі вантажопідйомного механізму, а також при установці автомобіля на домкраті без застосування спеціальних підставок. При огляді і ремонті автомобіля в осмотровій канаві для захисту очей від засмічення і травмування варто користуватися захисними окулярами. Працюючи на верстаті, треба стежити за тим, щоб його поверхня була гладка і не мала заусінців. Очищають верстат і устаткування щіткою-кмітливістю. Забороняється використовувати для цієї мети стиснене повітря. При необхідності виконання робіт на заточувальних, свердлильних і інших верстатах необхідно строго дотримувати інструкції з охорони праці при роботі на верстатах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]