Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Охорона праці як система законодавчих актів, соціально-економічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів

У кодексі законів про працю забезпечення здорових і безпечних умов праці покладається на адміністрацію підприємств. Адміністрація зобов'язана впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, що попереджають виробничий травматизм, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникнення професійних захворювань робітників та службовців.

Правила і норми по охороні праці повинні дотримуватися при проектуванні, будівництві й експлуатації виробничих будинків і споруджень.

Жодне підприємство, цех, ділянка, виробництво не можуть бути прийняті і введені в експлуатацію, якщо на них не забезпечені здорові і безпечні умови праці.

Жоден зразок нової машини, механізму й іншого виробничого устаткування не може бути переданий у серійне виробництво, якщо він не відповідає вимогам охорони праці.

Адміністрація підприємств зобов'язана забезпечити належне технічне устаткування всіх робочих місць і створювати на них умови роботи, що відповідають правилам по охороні праці. Адміністрація розробляє інструкції, інструктує робітників та службовців, контролює дотримання працівниками інструкцій з охорони праці, проводить розслідування й облік нещасних випадків на виробництві.

Для проведення заходів щодо охорони праці виділяються у встановленому порядку засобу і необхідні матеріали.

Робітникам та службовцям, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, а також в особливих температурних умовах або зв'язаних із забрудненням, видають безкоштовно засобу індивідуального захисту, мило, що знешкоджують засоби, молоко, лікувально-профілактичне харчування й організують постачання газованої солінь водою.

Робітникам та службовцям, що працюють у холодний час року на відкритому повітрі або в закритих приміщеннях, що необігріваються, надають спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку.

Кодексом законів про працю встановлені також медичні огляди робітників та службовців, переклади на більш легку роботу і її оплату, розглянуті питання застосування праці інвалідів, перевезення в лікувальні установи робітників та службовців, що занедужали на місці роботи, покладена матеріальна відповідальність на підприємства за збиток, заподіяний робітникам та службовцям ушкодженням їхнього здоров'я.

Трудове законодавство з'явилося основою для розробки Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій. Типові правила визначають порядок прийому і звільнення робітників та службовців, їхні основні обов'язки, обов'язки адміністрації, робочий час і його використання, заохочення за успіхи в роботі, стягнення за порушення трудової дисципліни.

На основі Типових правил на автотранспортному підприємстві розробляють Правила внутрішнього трудового розпорядку на безпосереднім підприємстві.

Правила, норми й інструкції з техніки безпеки і виробничої санітарії

Правила, норми й інструкції з техніки безпеки і виробничої санітарії входять у комплекс нормативно-технічної документації по охороні купа. Вони конкретизують заходи, спрямовані на забезпечення безпеки і гігієни праці. Правила і норми можуть бути єдиними, міжгалузевими і галузевими.

Єдині правила і норми поширюються на всі галузі народного господарства і закріплюють найважливіші гарантії безпеки і гігієни праці, що однакові для всіх галузей народного господарства. До числа таких правил і норм відносяться «Будівельні норми і правила» (БНіП), наприклад БНіП 11-4-79 «Природне і штучне висвітлення».

Міжгалузеві правила і норми закріплюють найважливіші гарантії безпеки і гігієни праці в декількох галузях або в окремих видах виробництв, робіт або на окремих типах устаткування в будь-яких галузях народного господарства. Прикладом таких правил і норм можуть служити «Санітарні правила проектування промислових підприємств СН 245-71», «Правила пристрою електроустановок» (ППЕ), «Правила пристрою і безпечної експлуатації судин, що працюють під тиском», «Правила техніки безпеки і виробничої санітарії при холодній обробці металів» і ін.

Галузеві правила і норми поширюються тільки на окрему галузь у масштабах усієї країни і містять гарантії безпеки і гігієни праці, специфічні для даної галузі. На автомобільному транспорті до таких правил відносяться: «Правила по охороні праці на автомобільному транспорті», що містять вимоги охорони праці до виробничих, допоміжних і санітарно-побутових приміщень, до організації й облаштованості робочих місць, інструментові й устаткуванню, положення про безпечне проведення робіт на різних ділянках автотранспортних підприємств і на лінії; «Правила пожежної безпеки для підприємств автомобільного транспорту загального користування, що містять вимоги пожежної безпеки; «Правила техніки безпеки для шиноремонтних підприємств».

Інструкції з охорони праці установлюють вимоги безпеки при виконанні робіт у виробничих приміщеннях, на території підприємства й в інших місцях, де працюючі виконують доручену їм роботу або службові обов'язки. Вони підрозділяються на типові (для галузі) і для працюючих на даному підприємстві.

Інструкції можуть розроблятися як для працюючих окремих професій (малярі, електрозварювачі, верстатники), так і на окремі види робіт (робота на висоті, збереження і перевезення небезпечних вантажів, проведення іспитів і ін.). У них повинні включатися тільки ті вимоги, що стосуються безпеки праці і виконуються самими працюючими. Порядок розробки, узгодження і твердження інструкцій визначені Положенням про розробку інструкцій з охорони праці.

Відповідно до Положення інструкції для працюючих на підприємстві розробляють керівники цехів, ділянок і інших відповідних їм підрозділів підприємства на основі типових інструкцій, вимог безпеки, викладених в експлуатаційній і ремонтній документації підприємств-виготовлювачів устаткування, а також на основі технологічної документації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва.

Інструкції повинні містити розділи: загальні вимоги безпеки; вимоги безпеки перед початком роботи; вимоги безпеки під час роботи; вимоги безпеки в аварійних ситуаціях; вимоги безпеки по закінченні роботи.

Інструкції для працюючих на АТП затверджуються керівництвом і обов'язково узгоджуються з профспілковим комітетом підприємства. Контроль за їхнім виконанням покладається на керівників АТП і його структурних підрозділів, керівників цехів, ділянок, майстрів, бригадирів, інженера по охороні праці і профспілковий комітет.

Виконання вимог інструкцій є обов'язковим для працюючих. Інструкції можуть бути видані працюючої на руки, або вивішені на робочих місцях, або зберігатися у визначеному місці, доступному для працюючих. Переглядають інструкції не рідше одного разу в 5 років, а для професій і видів робіт, до яких пред'являються додаткові вимоги безпеки, - не рідше одного разу в 3 роки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]