Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лікувально-профілактичне і санітарно-побутове обслуговування працюючих

Лікувально-профілактичне і санітарно-побутове обслуговування працюючих сприяє формуванню здорових умов праці на АТП і зниженню загальної і професійної захворюваності працюючих. Воно передбачає попередні і періодичні медичні огляди, забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, проведення лікувально- профілактичних заходів щодо попередження захворювань, забезпечення працюючими санітарно-побутовими приміщеннями і пристроями.

Попередні при надходженні на роботу і періодичні медичні огляди обов'язково проходять робітники та службовці, що піддаються впливові шкідливих і несприятливих умов праці. Мінздрав затвердив Перелік небезпечних, шкідливих речовин і несприятливих виробничих факторів, при роботі з якими обов'язкові медогляди, і Перелік робіт, для виконання яких обов'язкові медичні огляди. Метою попередніх медоглядів при надходженні на роботу є всебічне і заглиблене обстеження стану здоров'я для визначення придатності до роботи, що доручається. Періодичні медогляди забезпечують динамічне спостереження за станом здоров'я працюючих в умовах професійних шкідливостей і своєчасне виявлення початкових ознак професійних захворювань для їхнього попередження. За своєчасну й організовану явку працівників на періодичні медогляди й обстеження відповідальність несе адміністрація АТП.

Для зміцнення здоров'я і попередження професійних захворювань на роботах з особливо шкідливими умовами праці працівникам представляють безкоштовно лікувально-профілактичне харчування. Перелік виробництв, професій і посад, робота в які надає право на одержання лікувально-профілактичного харчування, його раціон і правила видачі.

Лікувально-профілактичне харчування видають у дні фактичного виконання роботи на виробництвах і роботах, передбачених у Переліку, а також у дні хвороби з тимчасовою втратою працездатності, якщо захворювання за своїм характером є професійним і захворілий не госпіталізований. Харчування не видають у дні відпустки, службових відряджень, навчання з відривом від виробництва, виконання робіт на інших ділянках, де лікувально-профілактичне харчування не розпізнано, виконання державних і суспільних обов'язків, тимчасової непрацездатності при загальних захворюваннях, перебування в лікарні або санаторії на лікуванні, у профілакторії, а також у неробочі дні.

Робітникам та службовцям, зайнятим на роботі зі шкідливими умовами праці, видають безкоштовні молоко або інші рівноцінні харчові продукти. Питання їхньої безкоштовної видачі самостійно вирішує трудовий колектив на підставі Переліку хімічних речовин, при роботі з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних продуктів. Як правило, молоко видають вулканізаторникам, газо- і електрозварювачам, малярам, шліфувальникам, а аккумуляторникам — кисломолочні продукти. Важливим лікувально-профілактичним заходом, заходом щодо профілактики дорожньо-транспортних випадків (ДТП) є медичне свідкування водіїв перед виїздом у рейс, цією метою на АТП організують спеціалізовані медичні пункти, основною задачею яких є перевірка фізичного і психофізіологічного стану водіїв для забезпечення високого ступеня надійності керування транспортними засобами при виконанні ними виробничих завдань. У процесі огляду у водіїв перевіряють частоту пульсу, артеріальний тиск, температуру тіла, наявність пар алкоголю у видихуваному повітрі. Результати огляду реєструють у спеціальному журналі передрейсового медичного огляду і, крім цього, у шляховому листі робиться відповідна оцінка. Водіїв, у яких виявлені ознаки тимчасової непрацездатності або пари алкоголю у видихуваному дусі, від рейсу відстороняють.

Обов'язковою умовою забезпечення здоров'я працюючих є правильна організація санітарно-побутового обслуговування, наявність санітарно-побутових приміщень і пристроїв, що дозволяють дотримувати правила особистої гігієни, режим харчування, питний режим, попереджати переохолодження і перегрівши організму і забезпечувати відпочинок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]