Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Електроінструмент і переносні світильники

Електроінструмент (електродриля, електрогайковерти, электрошпильковьорти, зачистні, шліфувальні, полірувальні, клананно-притирочні машини, різьбонарізателі) знаходить широке застосування на АТП при ТО і ТР автомобілів. За допомогою його роблять кріпильні, шиномонтажні і демонтажні роботи, зачищають зварені шви, готують автомобілі для фарбування й інших робіт.

Підвищена небезпека поразки електричним струмом при користуванні електроінструментом обумовлена: частим переміщенням його і як наслідок великою імовірністю механічного ушкодження обмоток і живильних проводів; роботою на відкритому повітрі, при підвищеній вологості, у контакті з різними речовинами, руйнуючи діють на ізоляцію (мінеральні олії, кислоти, луги й ін.); при виникненні струмопровідного пилу (зачищення і шліфування металевих поверхонь); наявністю гарного і тривалого контакту між металевим корпусом, руками і тілом працюючих; можливістю дотику до металевих частин автомобіля, металоконструкціям будинку й іншим заземленим металевим і іншим струмопровідним предметам.

Електроінструмент необхідно зберігати в інструментальній і видавати робітникові тільки після попередньої перевірки. Електроінструмент без подвійної ізоляції видають разом із захисними засобами (діелектричними рукавичками, килимами, галошами). Експлуатувати допускається тільки електроінструмент зі справною ізоляцією струмоведучих частин.

У приміщеннях АТП без підвищеної небезпеки дозволяється застосовувати електроінструмент класу I на напругу не вище 220 В. У приміщеннях з підвищеною небезпекою і поза приміщеннями повинний використовуватися електроінструмент класів II і III на напругу не вище 42 В. Якщо неможливо використовувати електроінструмент на напругу 42 В и нижче через недостатню його потужність, працювати можна електроінструментом на напругу не вище 220 В, передбачивши при цьому пристрій, що захисно-відключає, або надійне заземлення або занулення металевого корпуса електроінструмента (за винятком електроінструмента з подвійною ізоляцією або харчується від розділового трансформатора) з обов'язковим використанням захисних засобів. Заземлювати або зануляти електроінструмент треба за допомогою спеціальної жили перетином 1,5 мм, приєднаної до спеціального контакту вилки втичного з'єднання. Цей контакт при включенні входить у зіткнення перш, ніж контакти фазних провідників, а при вимиканні роз'єднується останнім.

В особливо небезпечних приміщеннях і при наявності несприятливих умов (робота усередині металевих резервуарів, казанів) дозволяється користуватися електроінструментом тільки класу III на напругу не вище 42 В с обов'язковим застосуванням захисних засобів.

При використанні електроінструмента з подвійною ізоляцією (корпус виконаний з діелектричних матеріалів) пристрій заземлення або занулення забороняється, а застосування захисних засобів необов'язково. З огляду на можливе погіршення діелектричних властивостей додаткової ізоляції, при забрудненні її струмопровідним пилом, нафтопродуктами, наявності на поверхні тріщин і вологи, электроприємники з подвійною ізоляцією випливає ежесмінно ретельно оглядати й очищати від забруднень. Приєднувати електроінструмент до електромережі дозволяється тільки за допомогою втичного з'єднання. При цьому, якщо корпус втичного з'єднання виконаний з металу, він повинний бути электрически з'єднаний з контактом заземлення або занулення. Категорично забороняється приєднувати електроінструмент шляхом скручування проводів або «на-бросом».

Працювати з електроінструментом дозволяється особам, що мають I групу по електробезпечності. До роботи з електроінструментом класу I у приміщеннях з підвищеною небезпекою поразки електричним струмом і поза приміщенні допускаються особи. електробезпечності, що мають групу по, не нижче II. При користуванні електроінструментом забороняється: передавати його навіть на нетривалий час іншим особам; розбирати і самим ремонтувати (як сам електроінструмент, так і проводу, втичные з'єднання і т.п.); триматися за провід електроінструмента або стосуватися обертового інструмента, що ріже, видаляти руками стружку або обпилювання під час роботи інструмента або до повної його зупинки; працювати з приставних сход: вносити усередину барабанів казанів, металевих резервуарів переносні трансформатори і перетворювачі частоти. працювати на відкритому місці під дощем або при снігопаді; залишати його без нагляду і включеним в електромережу.

Під час роботи треба стежити, щоб сполучні проводи не стосувалися гарячих, вологих і масляних поверхонь. Переносні електричні світильники працівники АТП використовують при виконанні операцій під автомобілем, усередині різних емкостей, зовні будинку в темний час доби й в інших випадках, коли необхідно створити додаткове висвітлення недостатньо освітленого і малодоступних для світла місць.

Для харчування переносних світильників у приміщеннях з підвищеною небезпекою й особливо небезпечних повинне застосовуватися напруга не вище 42 В, а при наявності особливо несприятливих умов - не вище 12 В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]