Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Виробничі приміщення атп необхідно містити а чистоті. У них повинні регулярно проводитися вологе збирання, очищення статі від слідів олії, бруду і води.

Статі повинні бути рівне і міцними, мати покриття з гладкою, але не слизькою поверхнею, зручної для очищення. У місцях використання кислот, лугів, нафтопродуктів статі варто виготовляти з матеріалів, стійких до впливу цих речовин і не поглинаючих них. На посадах мийки статі повинні бути водонепроникними.

Ділянки робіт, на яких відповідно до технології виділяють шкідливі речовини, надлишки теплоти, з'являється шум, повинні розташовуватися в окремих приміщеннях, ізольованих від інших приміщень стінами .

Таблиця 5.1. Нормативи відстаней на посадах ТЕ до ТР

без зминання (зі зняттям) з автомобілів шин,

гальмових барабанів і газових балонів

Відстань

Мінімальний розмір, ч,

при категорії автомобілів

I

I I і 111

IV

Між подовжніми сторонами автомобілів

1.6(2,2)

2.0(2,5)

2,5(4,0)

Між торцевими сторонами автомобілів

1,2

1,5

2,0

Від подовжньої сторони автомобіля до стіни

1,2(1,5)

1.6(1,8)

2,0(2,5)

Від торцевої сторони автомобіля до стіни

1.2

1,5

2,0

Між автомобілем і колоною

0,7

1,0

1.0

Від торцевої або подовжньої сторони автомобіля до стаціонарного технологічного устаткування

1.0

1,0

1.0

Від торцевої сторони автомобіля

до зовнішніх воріт

1,5

1,5

2,0

Примітка. До категорії 1 відносяться автомобілі довжиною до 6 м і шириною до 2,1 м; до категорії II — довжиною понад б до 8 м і шириною понад 2,1 до 2,5 м; до категорії III — довжиною понад 8 м до 12 м і шириною понад 2,5 до 2,8 ч: до категорії IV — довжиною понад 12 м і шириною понад 2,8 м (якщо довжина або ширина автомобіля не відповідає зазначеним у таблиці, то категорія автомобіля повинна прийматися по його найбільшому розмірі).

Технічне обслуговування автомобілів повинне виконуватися в приміщеннях на спеціально обладнаних посадах із застосуванням засобів механізації. Відстань між автомобілями на посадах технічного обслуговування і поточного ремонту (ТЕ і ТР), а також між елементами будинків приймають згідно табл. 5.1.

Посади мийки автомобілів відокремлюють від інших посад стінами або перегородкою з пароізоляцією і вологостійким покриттям. Площадки для мийки повинні мати ухил не менш 2% убік прийомних колодязів і лотків. Розташування прийомних колодязів і лотків повинне виключати влучення стічних вод на територію підприємства. При механізованій мийці робоче місце мийника необхідно розташовувати у водонепроникній кабіні.

Оглядові канави й естакади (за винятком канав, обладнаних стрічковими конвеєрами) повинні мати направляючі запобіжні реборди. Розміри канав визначають у залежності від конструкції автомобілів, що обслуговуються, і застосовуваного технологічного устаткування. Для забезпечення пожежної й електробезпечності, дотримання чистоти канави, що з'єднують їхні траншеї і тонель, що ведуть у них сходи виготовляють з неспалених матеріалів і захищають від вогкості і ґрунтових вод. Стіни облицьовують керамічною плиткою світлих тонів. Статі при наявності трапів роблять з ухилом 2% убік трапів. На статі варто встановлювати міцні дерев'яні ґрати.

При рівнобіжному розташуванні тупикових оглядових канав їх з'єднують тунелями і траншеями. Канави прямоточного типу обладнають тунелем, через який здійснюються вхід і вихід у канаву. Можна застосовувати і пересувні сходи з площадками, що служать одночасно і перехідними містками.

Ширина траншів і тунелів для проходу повинна бути не менш 1 м, а висота тунелю від статі до низу виступаючих частин перекриття - 1,8 м. Траншеї і виходи з них повинні бути обгороджені металевою поруч висотою не менш 0,9 м.

Вихід у приміщення з траншів і тунелів здійснюється за допомогою східчастих сходів шириною не менш 0,7 м. При числі машино-міст п'ять і менш влаштовують один вихід, більш п'яти — додатково по одному виході на кожні 10 автомобілів.

Сходи з канав, траншів і тунелів необхідно влаштовувати поза шляхами руху автомобілів. Вихід з одиночної тупикової канави повинний бути з боку, протилежної заїздові автомобілів. При одному виході з канави в її стінах закріплюють скоби, створюючи тим самим додатковий запасний вихід.

У місцях переходу оглядові канави і траншеї обладнають знімними перехідними містками шириною не менш 0,8 м. Їхнє число повинне відповідати числу машино-міст мінус один.

Для акумуляторних робіт потрібні три приміщення: для ремонту акумуляторів; їхнього заправлення; для збереження кислот і готування електроліту. Ці приміщення повинні бути ізольовані. Вхід в акумуляторне приміщення повинний бути через тамбур, а двері відкриватися назовні.

Ділянки робіт, на яких відповідно до технології виділяються шкідливі речовини (фарбувальний, ацетиленова станція), тепло (котельня) і з'являється шум (ковальсько-ресорного, компресорний, іспиту двигунів), варто виділяти в окремі приміщення, ізольовані стінами до стелі.

Адміністративні, допоміжні і санітарно–побутові приміщення

Адміністративні приміщення, а також приміщення громадських організацій повинні бути ізольовані від виробничих. Для попередження проникнення в них шкідливих речовин і шуму розташовувати їхній випливає з навітряної сторони стосовно виробничого корпуса, місцям збереження і заправлення автомобілів.

Ацетиленові станції виконують одноповерховими, без горищних і підвальних приміщень. Вони повинні мати покрівлю, що легко скидається, і безпосередній вихід через двері, що назовні відкривається. Статі виконують з матеріалів, що виключають іскроутворення при ударах про них металевими предметами.

Приміщення котельні, якщо воно примикає до виробничих приміщень, відокремлюють від них протипожежною стіною. Двері приміщення повинні відкриватися назовні і не мати запорів з котельні. Число виходів, як правило, повинне бути не менш двох. Розташовують них у протилежних сторонах приміщення. Вихідні двері з котельні в службові, санітарно-побутові, допоміжно-виробничних приміщення повинні відкриватися убік котельні і забезпечуватися пружинами. Ворота, через, що подають паливо і видаляють золу і шлак, обладнають тамбуром або повітряно-тепловою завісою.

У компресорному приміщенні повинні бути здійснені заходи щодо зниження шуму. Двері і вікна повинні відкриватися назовні. Повітрязабірник розташовують зовні приміщення на висоті 2—3 м від рівня землі. Для окремих компресорів продуктивністю до 6 м3/хв із дозволу технічного інспектора праці допускається робити забір повітря з приміщення компресорної удалині від тепло випромінюючих агрегатів і апаратів.

Для збереження шин, агрегатів і деталей у пальній тарі повинні передбачатися окремі складські приміщення. Спільне їхнє збереження в одному приміщенні допускається лише в тому випадку, якщо його площа не перевищує 50 м2 і вони розміщені роздільно. Приміщення складів повинні бути сухими. Проходи між стелажами, полками і шафами повинні бути шириною не менш I м і забезпечувати вільне переміщення обслуговуючого персоналу.

Збереження балонів з газами допускається в окремо коштують приміщеннях із захистом балонів від джерел теплової енергії (опалювальних приладів, сонячних променів і т.п.). Грубне опалення в цих приміщеннях не допускається. Покриття складів повинні бути легкого типу і не мати горищних приміщень. Для складів балонів з киснем, азотом, вуглекислотою й іншими інертними газами пристрій легких покрить необов'язково. Вікна і двер повинні відкриватися назовні. Статі повинні бути рівними з неслизькою поверхнею (бетон, асфальт), а в складах для балонів з пальними газами — з поверхнею з матеріалів, що виключають іскроутворення при ударі про них якими-небудь предметами. Стіни, перегородки і покриття виготовляють з неспалених матеріалів.

У комплекс санітарно-побутових приміщень для робочих основних професій АТП входять приміщення загального призначення — гардеробні, умивальні, вбиральні і приміщення спеціального призначення — душові, для відпочинку, курильні, для обігріву, прання, хімічного чищення і сушіння одягу і взуття, для особистої гігієни жінок, прийняття їжі, здравпункти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]