Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Лекція № 10 основні умови безпеки при використанні енергії стиснутого газа і повітря Судини, що працюють під тиском

На АТП застосовують різні типи судин, що працюють під тиском: цистерни, бочки, балони й ін. Працюючими під тиском вважаються судини, тиск у які перевищує атмосферне, тобто є надлишковим. Їх використовують для збереження і перевезення стиснутих, зріджених і розчинених газів і рідин під тиском, проведення хімічних і теплових процесів.

Основною небезпекою, що може виникнути при експлуатації цих судин, є вибух. Причинами вибухів можуть бути: недоліки конструкції; несправності захисних пристроїв; утрата механічної міцності матеріалу судини внаслідок корозії, внутрішніх дефектів, підвищення крихкості металу через низькі температури; порушення режиму експлуатації й обслуговування; перевищення тиску в судині понад припустимий. Вибух може відбутися також через нагрівання судини сонячними променями або іншими джерелами тепла, переповненими газами, помилкового заповнення несумісними газами (наприклад, заповнення кисневого балона пальним газом), падіння, ударів по судині, улучення жирних речовин на судини з киснем і ін.

Для попередження вибухів судин необхідно строго дотримувати вимоги до їхнього пристрою, виготовленню, монтажеві, ремонтові й експлуатації, установлені Правилами пристрою і безпечної експлуатації судин, що працюють під тиском. Ці Правила поширюють дія на: судини, що працюють під тиском понад 0,07 МПа; цистерни і бочки для перевезення зріджених газів, тиск пар яких при температурі до 50 °С перевищує 0,07 МПа; судини, цистерни для збереження, перевезення зріджених газів, рідин і сипучих тіл без хати точного тиску, але, що спорожняються під тиском газу понад 0,07 МПа; балони, призначені для перевезення і збереження стиснутих, зріджених і розчинених газів під тиском понад 0,07 Мпа.

Правила не поширюються на: судини і балони місткістю до 25 л, у яких добуток об'єму (у літрах) на робочий тиск (у мега паскалях) складає не більш 20; судини з неметалічних матеріалів; частини машин, що не представляють собою самостійних судин; повітряні резервуари гальмового обладнання автомобілів, судини, що працюють під тиском води з температурою не вище 115°С, і деякі інші види із судів.

Судини, на які поширюються Правила, підлягають реєстрації в органах Госпроматомнадзора, за винятком:

  • бочок;

  • балонів для транспортування і збереження стиснутих, зріджених і розчинених газів місткістю до 100 л.

  • судин, посудин-балонів-судин і цистерн, що знаходяться під тиском, періодично при їхньому спорожнюванні;

  • судин, що працюють під тиском неїдких, неотруйних і невибухонебезпечних середовищ при температурі стінки не вище 200 °С, у яких добуток об'єму (у літрах) на тиск (у мега паскалях) не перевищує 1000, а також судин, що працюють під тиском їдких, отрутних і вибухонебезпечних середовищ при зазначеній температурі, у яких добуток об'єму на тиск не перевищує 50.

Судини реєструють на підставі письмової заяви адміністрації АТП.

Після реєстрації перед пуском в експлуатацію судини повинні пройти технічний огляд. Його проводить інспектор Госпроматомнадзора в присутності особи, відповідального за справний стан і безпечну дію судин. Технічний огляд містить у собі внутрішній огляд і гідравлічний іспит. Судини, що не підлягають реєстрації в органах нагляду, перед пуском у роботу піддають технічному оглядові спеціально виділеними працівниками підприємства.

Під час експлуатації судини піддають періодичному, а в деяких випадках і достроковому технічному огляді. При періодичних технічних оглядах судини оглядають зсередини і зовні не рідше одного разу в 4 роки і піддають гідравлічним іспитам не рідше одного разу в 8 років. Судини для збереження і транспортування зріджених кисню, азоту й інших некорозійних криогенних рідин, захищені поверхневою ізоляцією або ізоляцією на основі вакууму, а також судини з некорозійним середовищем, зариті в ґрунт, піддають періодичному технічному оглядові не рідше одного разу в 10 років.

Автотранспортне підприємство самотужки проводить внутрішній огляд усіх судин (регистрируемих і не регистрируемих в органах нагляду) не рідше чим через кожні 2 роки, за винятком судин, що працюють із середовищем, що викликає корозію металу. Ці судини піддають внутрішньому оглядові не рідше, ніж через 12 мес.

Технічний огляд цистерн і бочок для зріджених газів, що викликають корозію (хлор, сірководень), проводять не рідше одного разу в 2 роки; цистерн, ізольованих на основі вакууму (для криогенних рідин), не рідше одного разу в 10 років; всіх інших цистерн і бочок, застосовуваних на АТП, не рідше одного разу в 4 роки. Цистерни, що не підлягають реєстрації в органах нагляду, і бочки піддають технічному оглядові на підпреємствах-навнювачах або на наповнювальних станціях.

Технічний огляд балонів, за винятком розглянутих нижче, проводиться не рідше одного разу в 5 років також на підпреємствах-навнювачах або на наповнювальних станціях. При цьому оглядають внутрішню і зовнішню поверхні, проводять гідравлічний іспит і перевіряють масу і місткість балона. Балони для ацетилену піддають зовнішньому оглядові, пневматичному іспитові і перевірці пористої маси. Огляд балонів, призначені для наповнення газами, що викликають корозію проводять не рідше одного разу в 2 роки, балонів з углеродістой стали для стиснутих і зріджених газів, застосовуваних як паливо для автомобілів і інших транспортних засобів, не рідше одного разу в 3 роки, з легованої сталі -один разів у 5 років.

Огляд балонів, установлених стаціонарно або постійно на пересувних засобах, посудин-балонів-судин, у яких зберігається стиснене повітря, кисень, аргон і гелій з температурою крапки роси — 35 С и нижче, заміряної при тиску 15 МПа і вище, балонів зі збезводненою вуглекислотою, а також балонів і посудин-балонів-судин з некорозійним середовищем, що не працюють під тиском, але спорожняються періодично під тиском понад 0,07 МПа, проводять не рідше одного разу протягом 10 років.

Конструкція судин повинна бути надійної і забезпечувати безпека при експлуатації й обслуговуванні. Виготовляють них на спеціалізованих підприємствах. На установках повинні бути справні й опломбовані манометри. Їх варто перевіряти й опломбувати відповідно до правил Держстандарту не рідше одного разу в 12 місяців. Внутрішню перевірку манометрів адміністрація повинна проводити не рідше одного разу в 6 місяців контрольним манометром.

Замість контрольного манометра можна використовувати перевірений робочий манометр.

При експлуатації балонів зі зрідженими і стиснутими газами треба охороняти них від дії сонячних променів і вогню. Їх установлюють не ближче 1 м від радіаторів опалення. і інших опалювальних приладів і 5 м від джерел тепла з відкритим вогнем.

Добір газу з балонів роблять до залишкового тиску не нижче 0,05 МПа, а з балонів для розчиненого ацетилену - не нижче 0.05 і не більш 0.1 МПа. Залишковий тиск дає можливість визначити, яким газом був заповнений балон, і запобігти проникнення в нього іншого газу або рідини, а в балонах з ацетиленом перешкоджає виходові ацетону - розчинника ацетилену.

Балони, встановлені в якості видаткових емкостей на автомобілях, повинні бути міцно укріплені і герметично приєднані до газопроводів, що відходять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]