Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Класифікація електроустановок, виробничих приміщень і умов робіт

Безпека експлуатації електроустановок залежить від номінальної напруги, приєднання нейтралі до пристрою, що заземлює, ступеневі захисту електротехнічних виробів і умов навколишнього середовища.

За умовами электробезпечності Правила пристрою електроустановок (ПУЭ) розділяють електроустановки напругою до 1 кв (із глухозаземленної або ізольованої нейтрал’ю) і вище 1 кв (з ефективно заземленої або й ізольованої нейтрал’ю). На АТП головним чином використовуються електроустановки напругою до 1 кв.

По ступені захисту електротехнічні вироби підрозділяють на п'ять класів:

0 — вироби, що мають принаймні рабочу ізоляцію і не мають елементи для заземлення, якщо ці вироби не відносяться до класу II або III:

01 — вироби, що мають принаймні робочу ізоляцію, елемент для заземлення і провід без жили, що заземлює, для приєднання до джерела живлення;

I — вироби, що мають принаймні робочу ізоляцію й елемент для заземлення. При наявності проводу для приєднання до джерела живлення про вод у виробах цього класу має жилу, що заземлює, і вилку втичного з'єднувача з контактом, що заземлює;

II — вироби, що мають подвійну або посилену ізоляцію і не мають елементи для заземлення;

III — вироби, що не мають ні внутрішніх, ні зовнішніх електричних ланцюгів з напругою понад 42 В. До цього класу можуть бути віднесені і вироби, що одержують живлення від зовнішнього джерела, якщо вони призначені для приєднання безпосередньо до джерела живлення з напругою не вище 42 В. У якого при холостому ході воно не перевищує 50 В. При використанні як джерело живлення трансформатора або перетворювача його вхідна і вихідна обмотки не повинні бути электрично зв'язані і між ними повинна бути подвійна або посилена ізоляція.

Небезпека поразки електричним струмом при експлуатації електроустановок залежить від технологічного процесу, навколишнього оточення в приміщенні. Тут варто враховувати не тільки вологість і температуру повітря, але і ряд інших умов. Так, наприклад, до зниження опору ізоляції приводить наявність осідаючої на струмоведучих частинах провідного пилу. Агресивні пари, гази і рідини руйнують ізоляцію. Струмопровідна стать зменшує опір електричного ланцюга, з яку "включений" людина. Серйозну небезпеку представляє одночасний дотик людини до маючих з'єднання з землею металоконструкціям будинків і металевих корпусів електроустаткування.

У відношенні небезпеки поразки людей електричним струмом ПУЭ розрізняють приміщення: без підвищеної небезпеки, з підвищеною небезпекою й особливо небезпечні.

У приміщеннях без підвищеної небезпеки відсутні умови, що створюють підвищену або особливу небезпеку.

Приміщення з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю в них однієї з наступних Умов: вогкості (відносна вологість повітря довгостроково перевищує 75%); струмопровідного пилу (за умовами виробництва виділяється технологічний пил у такій кількості, що вона може осідати на проводах, проникати усередину машин, апаратів і т.п.); струмопровідних статей (металеві, земляні, залізобетонні, цегельні і т. п.); високої температури (під впливом різних теплових випромінювань температура перевищує постійно або періодично більш 1 сут 35 °С); можливості одночасного дотику людини до маючими з'єднання, із землею металоконструкціям будинків, технологічним апаратам, механізмам і м. п., з одного боку, і до металевого корпуса електроустаткування — з іншої.

Особливо небезпечні приміщення характеризуються наявністю: особою вогкості (відносна вологість повітря близька до 100%); хімічно активної або до органічного середовища (постійно або протягом тривалого часу утримуються агресивні пари, гази, рідини, утворяться відкладення або цвіль, що руйнують ізоляцію і струмоведучі частини електроустаткування); одночасно двох і більш умов підвищеної небезпеки.

До приміщень без підвищеної небезпеки можуть бути віднесені конторські приміщення, диспетчерських і інструментальна, до приміщень з підвищеною небезпекою — ковальсько-ресорна і вулканізаційна ділянки, до особливо небезпечних приміщень акумуляторне відділення, фарбувальна ділянка, відділення мийки й ін.

Території розміщення зовнішніх електроустановок у відношенні небезпеки поразки людей електричним струмом дорівнюють до особливо небезпечних приміщень (місця проведення електрозварювальних робіт, користування електрифікованим інструментом). При виконанні на АТП будівельно-монтажних робіт із застосуванням електрифікованого інструмента і будівельних машин з електроприводів подібно класифікації приміщенні ДСТ 12.1.013—78 ССБТ класифікує умови робіт зі ступеня електробезпечності на: умови без підвищеної небезпеки поразки людей електричним струмом, умови з підвищеною небезпекою й особливо небезпечні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]