Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Правила пожежної безпеки на атп

Пожежна безпека АТП повинна відповідати вимогам ДСТ 12.1.004—85, будівельним нормам і правилам, типовим правилам пожежної безпеки для промислових підприємств і Правилами пожежної безпеки для підприємств автомобільного транспорту загального користування.

Територію АТП необхідно містити в чистого і систематично очищати від виробничих відходів. Промаслені обтиральні матеріали і виробничі відходи варто збирати в спеціально відведених місцях, і по закінченні робочих змін видаляти.

Розлиті паливно-мастильні матеріали треба негайно забирати.

Дороги, проїзди, під'їзди до будинків і пожежним водоісточникам, протипожежні розриви між будинками і спорудженнями і підступи до пожежного інвентарю й устаткування повинні бути завжди вільними.

На територію складів легкозаймистих і пальних речовин в'їзд транспортних засобів допускається тільки при наявності на вихлопних трубах іскрогасників.

Щоб уникнути пожежі поблизу місць стоянки автомобілів і збереження пальних матеріалів не дозволяється курити і користуватися відкритим вогнем.

Виробничі, службові, адміністративні, господарські, складські і допоміжні приміщення треба вчасно забирати, технологічне і допоміжне устаткування очищати від пального пилу й інших пальних відходів. Проходи, виходи, коридори, тамбури, сход повинні бути вільними і не захаращуватися устаткуванням, сировиною і різними предметами.

У входу у виробниче приміщення повинна бути напис із указівкою його категорії і класів вибухо- і пожежонебезпеки.

У сходових клітках будинків заборонено влаштовувати які-небудь приміщення, прокладати промислові газопроводи, трубопроводи з легкозаймистими і пальними рідинами, відкрито прокладати електричні кабелі і воздуховоди.

У підвальних приміщеннях і цокольних поверхах виробничих будинків заборонене збереження легкозаймистих і вибухових речовин, балонів з газами, що знаходяться під тиском, і речовин з підвищеної вибухо- і пожежонебезпекою, а в підвалах з виходами в загальні сходові клітки будинків — пальних речовин і матеріалів.

У цехових коморах для збереження пальних і легкозаймистих рідин установлюють норми їхнього збереження.

На робочих місцях у виробничих приміщеннях легкозаймисті і пальні рідини (паливо, розчинники, лаки, фарби) зберігають у щільно закритих емкостях у кількості, що не перевищує змінну потребу.

Паління у виробничих приміщеннях допускається тільки в спеціально відведених для цього місцях, обладнаних резервуарами з водою й урнами. У цих місцях повинна бути вивішена табличка з написом «Місце для паління».

У виробничих і адміністративних будинках АТП забороняється:

  • захаращувати проходи до місця розташування первинних засобів пожежегасіння і до внутрішніх пожежних кранів;

  • забирати приміщення з застосуванням легкозаймистих і пальних рідин (бензину, гасу й ін.);

  • залишати в приміщеннях після закінчення роботи печі, що топляться, прилади, включені в електромережу, незнеструмлене технологічне і допоміжне устаткування, легкозаймисті і пальні рідини, не прибрані в спеціально відведені місця або комори;

  • користуватися електронагрівальними приладами в місцях, не обладнаних спеціально для цієї мети;

  • користуватися опалювальними приладами кустарного виробництва;

  • відігрівати замерзлі труби різних систем (водопроводу, каналізації, опалення) за допомогою відкритого вогню;

  • робити роботи з застосуванням відкритого вогню в не передбачених для цієї мети місцях, а також користуватися відкритим вогнем для висвітлення при ремонтних і інших роботах;

  • зберігати тарові з-під легкозаймистих і пальних рідин.

Для усунення умов, що можуть привести до пожеж і загорянь, всі електроустановки варто обладнати апаратами захисту від струмів короткого замикання. З'єднувати, відгалужувати і зашпаровувати кінці жил проводів і кабелів необхідно за допомогою обпресування, зварювання, пайки або спеціальних затисків. Освітлювальні і силові лінії монтують з таким розрахунком, щоб виключити зіткнення світильників з пальними матеріалами. Маслонаповненні електроустаткування (трансформатори, вимикачі, кабельні лінії) захищають стаціонарними або пересувними установками пожежегасіння.

Повітронагрівальні й опалювальні прилади мають у своєму розпорядженні такий образ, щоб до них був забезпечений вільний доступ для огляду. У приміщеннях зі значним виділенням пального пилу встановлюють нагрівальні прилади з гладкими поверхнями, що перешкоджають скупченню пилу.

Димарі казанових установок, що працюють на твердому паливі, обладнають іскрогасниками. Для запобігання загорянь усередині димаря один раз у 2 місяці її очищають від сажі.

У кожної печі перед топковим отвором на дерев'яних статях прибивають металевий лист.

Вентиляційні камери, циклони-фільтри, воздуховоди періодично очищають від, що зібралися в них пального пилу.

У випадку, якщо в приміщеннях виділяються пари легкозаймистих рідин або вибухонебезпечні гази, то в них установлюють вентиляційні системи з регуляторами і вентиляторами, що виключають искроутворення. Вентиляційні установки, що обслуговують пожаро- і вибухонебезпечні приміщення, обладнають дистанційними пристроями їхнього включення або відключення при пожежах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]