Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Oxrana_Truda.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
01.11.2018
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Система стандартів безпеки праці

Серед нормативно-технічної документації по охороні праці важливе місце займає система стандартів безпеки праці (ССБП). Вона являє собою комплекс взаємозалежних стандартів, що містять вимоги, норми і правила, спрямовані на забезпечення безпеки, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці. Ця система є складовою частиною державної системи стандартизації, і їй привласнений порядковий номер 12. Вона включає кілька підсистем, кожна з яких має свій порядковий номер.

0. Організаційно-методичні стандарти встановлюють: організаційно-методичні основи стандартизації в області безпеки праці (мети, задачі і структура системи, впровадження і контроль за дотриманням стандартів ССБП, термінологія в області безпеки праці, класифікація небезпечних і шкідливих виробничих факторів і ін.); вимоги (правила) до організації робіт, спрямованих на забезпечення безпеки праці (навчання працюючої безпеки праці, атестація персоналу, методи оцінки стану безпеки праці.

Органи нагляду і контролю за станом охорони праці

Система нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю і правил по охороні праці визначена ст. 104 Основ законодавства Союзу РСР і союзних республік про працю. Відповідно до даної статті нагляд і контроль здійснюють:

спеціально уповноважені на те державні органи й інспекції, що не залежать у своїй діяльності від адміністрації підприємств, установ, організацій і їхніх вищих органів;

професійні союзи, а також складаються в їхньому веденні технічна і правова інспекції праці відповідно до положень про ці інспекції, затверджуваним ВЦСПС.

Ради народних депутатів і їх виконавчі і розпорядницькі органи (контролюють дотримання законодавства про працю в порядку, передбаченому законодавством Союзу РСР і союзних республік).

Міністерства, державні комітети і відомства здійснюють внутрішньо-відомчий контроль за дотриманням законодавства про працю у відношенні підлеглих їм підприємств, установ.

Вищий нагляд за точним і однаковим виконанням законів про працю покладається на Генерального прокурора і підлеглих йому прокурорів відповідно до Закону.

Державними органами, що здійснюють нагляд на АТП, є: Державний комітет з нагляду за безпечним веденням робіт у промисловості й атомній енергетиці при Раді Міністрів України, Державний пожежний нагляд Міністерства внутрішніх справ (Держпожнагляд); Державна автомобільна інспекція (ДАІ) і ін.

ДАІ - за технічним станом автомобільного транспорту на підприємствах і забезпеченням його безпечної експлуатації. Вона дозволяє введення в експлуатацію нових і автомобілів, що вийшли з ремонту.

Відповідальність за порушення законодавства по охороні праці

Посадові особи, винні в порушенні законодавства про працю, правил і норм по охороні праці, у невиконанні зобов'язань по колективних договорах і угодам по охороні праці, що перешкоджають діяльності професійних союзів, можуть залучатися до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної і кримінальної відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність передбачає накладення стягнень на посадових осіб з числа керівних, адміністративно-технічних і адміністративно-господарських працівників АТП, з чиєї вини допускаються порушення охорони праці, що не спричиняють тяжкі наслідки і не могли спричинити них. До стягнень, передбаченим дисциплінарною відповідальністю, відносяться зауваження, догани, суворі догани, переклади роботу з меншею платнею на термін до одного року або зсув на нижчу посаду на той же термін, звільнення.

Адміністративна відповідальність виражається в накладенні грошових штрафів за порушення, не утримуючого карного злочину. Правом штрафувати користуються технічні і правові інспектори праці, органи Держпроматомнагляду, Держсаннагляду, Держпожнагляду і ДАІ. Органи Держенергонагляду штрафують винних тільки після звертання в адміністративні комісії при виконкомах районних, міських Рад народних депутатів. Штраф стягується з заробітної плати посадової особи, що своєю безпосередньою дією або бездіяльністю порушило трудове законодавство, правила і норми по охороні праці.

Матеріальна відповідальність посадових осіб у зв'язку з порушенням трудового законодавства й охорони праці настає в тих випадках, коли в результаті цього порушення заподіюється шкода особистості або майну громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]